ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ



Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ανθρώπων που προσφεύγουν σε δήμους και μητροπόλεις, προκειμένου να μπουν στη σειρά για ένα κομμάτι ψωμί ή για ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη.
Η βοήθεια που ζητούν δεν περιορίζεται μόνο στο φαγητό, αλλά και σε ρούχα και χρήματα, ενώ αδιάψευστα είναι πλέον τα στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι εκτός από μετανάστες, άπορους και ηλικιωμένους, πλέον στις λίστες της απόγνωσης μπαίνουν νέοι, άνεργοι 40ρηδες και 50ρηδες, ανύπαντρες μητέρες και πτυχιούχοι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", δήμαρχοι και υπεύθυνοι των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων βλέπουν ότι ο αριθμός αυτών των ανθρώπων θα αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, καθώς κλείνουν επιχειρήσεις, μειώνονται οι θέσεις εργασίας και αυξάνεται η ακρίβεια.
Πιο συγκεκριμένα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 700, μεταξύ των οποίων και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ οι μερίδες συσσιτίου έχουν αυξηθεί κατά 20% και οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση κατά 30%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος ηλικίας στο 70% των ανθρώπων αυτών είναι τα 50 έτη, ενώ το 80% είναι άνεργοι και κυρίως ανύπαντρες μητέρες γύρω στα 50 έτη, με 2 παιδιά. Από την καταγραφή που έχει κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το 85% των ανθρώπων αυτών πάσχει από κατάθλιψη.
Το πρόβλημα εμφανίζεται και σε περιοχές με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως η Θέρμη. Ο εν λόγω Δήμος ξεκίνησε πριν από 2 μήνες τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου του, στην οδό Καπετάν Χάψα 35. Αρχικά σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί 50 άπορες οικογένειες. Μέσα σε 2 μήνες όμως, ο αριθμός των ανθρώπων αυτών αυξήθηκε σε 95 και τώρα έχει φτάσει στους 160. Μεταξύ αυτών, 10 μονογονεϊκές και 10 πολύτεκνες οικογένειες.
Στο δήμος Ωραιοκάστρου κάθε Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί η Τράπεζα Ρουχισμού του δήμου Ωραιοκάστρου. Δίνει ρούχα, παπούτσια, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά των άπορων οικογενειών.
Στην Καλαμαριά, το Κοινωνικό Παντοπωλείο έδινε μέχρι πέρσι 30 δέματα με τρόφιμα κάθε 15 μέρες σε άπορες οικογένειες. Τώρα δίνει 110 δέματα. Ανάλογη εικόνα ισχύει και στην Νεάπολη, καθώς στο 40% κυμαίνεται πλέον η αύξηση στις κοινωνικές παροχές.
Από τα 30 άτομα για τα οποία έδινε μέχρι πέρσι τρόφιμα ο δήμος Πολίχνης, ο αριθμός τους ανήλθε σε 250, ενώ στο δήμο Ευόσμου, τα συσσίτια τα καλύπτει η Εκκλησία, που δίνει πάνω από 150 μερίδες καθημερινά. Η αύξηση όμως της ανέχειας ανάγκασε τον δήμο να προχωρήσει στην ίδρυση τράπεζας ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων.


http://news247.gr/ellada/dramatikh_aykshsh_twn_syssitiwn.603484.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...