Λαθρομετανάστες, παιδιά ενός κατώτερου θεού.Η κυβερνητική αδιαφορία ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ

Εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, παιδιά ενός κατώτερου θεού, συλλαμβάνονται καθημερινά στα σύνορα της χώρας. Στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά, χωρίς την ύπαρξη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας. Και δίχως να εξετάζονται ιατρικά. Αλλά οι γιατροί που προσφέρονται εθελοντικά να τους εξετάσουν «τρώνε πόρτα» από τη διεύθυνση Αλλοδαπών! Είναι οι πρωτόγνωρες συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών σε τμήματα φύλαξης σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, που «έρχονται σε αντίθεση και με τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές του πολιτισμού μας», όπως τις κατήγγειλαν πριν από περίπου ένα μήνα οι ίδιοι οι «διώκτες» τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων.
Το θέμα είχε τεθεί τότε και στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στον οποίο είχε περιγραφεί η κατάσταση της αύξησης της λαθρομετανάστευσης στο νομό Εβρου, καθώς «ο αριθμός των συλληφθέντων καθημερινά αγγίζει τους 250-300 με συνεχώς αυξανόμενη ροή».
Οι συνοριακοί φύλακες, που βεβαίως ενίστανται πρωτίστως για το δικό τους «εγκλωβισμό», μιλούσαν για: * Μεταφορά των λαθρομεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρέφη και παιδιά, με επικίνδυνα οχήματα. * Κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων στους ίδιους, αλλά και σε ολόκληρο τον τοπικό πληθυσμό. * Απαράδεκτες συνθήκες παραμονής και κράτησής τους, υπαίθρια, στην αυλή τμημάτων, όπου τους επόμενους μήνες με τις καταιγίδες και την πτώση θερμοκρασίας θα διανυκτερεύουν μέσα στη λάσπη και στο κρύο κι ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά παιδιά και βρέφη. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, οι ίδιοι (οι φύλακες) συνεισφέρουν από το εισόδημά τους για φάρμακα και φαγητό.
Το «σήμα άμεσου κινδύνου» που εξέπεμψαν οι συνοριακοί φύλακες ενεργοποίησε τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Διά της νομίμου εκπροσώπου της, δικηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα, ζήτησε με επιστολή της, που φέρει ημερομηνία 7/10/2010, προς το διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, έγκριση επείγουσας επίσκεψης στα αστυνομικά κρατητήρια Εβρου.
Προκειμένου «με κλιμάκιο που θα απαρτίζεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (γιατρούς -μεταξύ των οποίων και παιδίατρος- και νοσηλευτικό προσωπικό), μεταφραστές, δικηγόρο, καθώς και από διοικητικό προσωπικό, να παράσχουμε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όπου κριθεί αναγκαίο θα παραπέμψουμε σε κέντρα υγείας ή δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του περιστατικού».
Στο πρόγραμμα της αποστολής «την οποία θα υποστηρίξει και η Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων» είναι μεταξύ πολλών άλλων και «η παροχή σε κρατούμενους και συνοριοφύλακες ενημέρωσης και οδηγίων που αφορούν τα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα, καταγραφή των περιστατικών με λήψη ιατρικού και κοινωνικού ιστορικού, καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και η κάλυψη επειγουσών αναγκών σε φαρμακευτική αγωγή, γάλατα, πάνες κ.λπ.».
Στις 15 Οκτωβρίου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., ταξίαρχος Βασίλης Κουσούτης, με επιστολή του απέρριψε το αίτημα της «Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» καθώς, όπως αναφέρει, «δεν υφίσταται ανάγκη της εθελοντικής εργασίας των μελών της οργάνωσής σας». Κι αυτό γιατί αντιβαίνει στην πάγια τακτική του υπουργείου «να επιτρέπει την είσοδο σε χώρους κράτησης αλλοδαπών, σε σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων για παροχή ιατρικών υπηρεσιών κ.ά.». Και στα συγκεκριμένα τμήματα «δραστηριοποιούνται άλλες οργανώσεις για την παροχή υποστήριξης σε πρόσφυγες, μετανάστες και μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»! Πού να μη δραστηριοποιούνταν, δηλαδή.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ ΠΡΕΖΑ TV 20-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...