Μηπως να πληρωνουμε για να δουλευουμε?

Περικοπές μισθών

Τη λύση των χαμηλότερων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκρατήσει την ανεργία. Μελετάται, να επιτραπεί σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν, να προχωρήσουν σε περικοπές στις αμοιβές, ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Η λύση αυτή προβλέπεται και από το μνημόνιο
Αντιμέτωπη με το φόβο που λέγεται ανεργία και υψηλοί δείκτες βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία εκτιμά ότι με το νέο έτος θα υπάρξουν 145.000 νέοι άνεργοι, ήτοι η ανεργία θα αγγίξει το 14,5%.
Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ετοιμάζεται να ανακόψει τις επερχόμενες απολύσεις ώστε να μην ανέβει τρομακτικά η ανεργία υλοποιώντας ένα τολμηρό σχέδιο σε συνδυασμό με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Σχεδιάζει να δώσει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι έτοιμες να κλείσουν να περικόψουν τις αμοιβές και να δώσουν χαμηλότερους μισθούς από εκείνες που προβλέπονται στις ανάλογες κλαδικές συμβάσεις, ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι και μείνουν στο δρόμο.
Όπως άλλωστε δήλωσε η Λ. Κατσέλη, "θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας".
Μπορεί να το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι ναι καθώς μέσα στο μνημόνιο υπάρχει σχετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο να να καταβάλουν χαμηλότερες αμοιβές για συγκεκριμένο όμως χρονικό διάστημα και υπό την προϋπόθεση πως υπογράφεται νέα ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.
Ωστόσο η κ. Κατσέλη αποκλείει τη γενική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αν και υπάρχει νόμος για το μηχανισμό στήριξης ο οποίος δίνει το δικαίωμα αυτό.

http://news247.gr/oikonomia/ergasia/epwdyno_programma_gia_freno_sthn_anergia.568064.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...