ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΙΞΕΤΕ.ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ?ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ....

Αγωγή Εκκλησίας για όργιο ΜΚΟ

Αγωγή και επιστολή στην Εισαγγελία για επιτάχυνση της έρευνας από την Εκκλησία της Ελλάδας, εναντίον της ηγεσίας της ΜΚΟ Αλληλεγγύη που άφησε τρύπα εκατομμυρίων στο ταμείο και οργάνωσε αποστολές με τρόφιμα που επεστράφησαν ως ακατάλληλα. Που πήγαν τα χρήματα του ελληνικού ΥΠΕΞ
ΠΗΓΗ news 247
Όργιο σπατάλης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθήνας «Αλληλεγγύη» για  πολυτελείς αγορές, ταξίδια και άλλους ανιδιοτελείς σκοπούς αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδας, εναντίον της πρώην διοίκησης της ΜΚΟ.
Σύμφωνα με την αγωγή, οι χορηγίες απλών πολιτών δεν φαίνεται να βρήκαν αντίκρισμα,  αφού επί 4 χρόνια οι διαχειριστές των κονδυλίων που διέθετε και το υπουργείο Εξωτερικών για ανθρωπιστικό έργο, δεν εκτέλεσαν ποτέ τα σχετικά προγράμματα.
Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που φέρνει στο φως ρεπορτάζ της Κατερίνας Κατή στην Ελευθεροτυπία, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δημιούργησε μαύρη τρύπα 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, απογειώνοντας το χρέος του Υπουργείου Εξωτερικών που χρηματοδοτούσε συστηματικά την ΜΚΟ σε αποστολές βοήθειας όπως αυτή στο Λίβανο, όπου τα ζυμαρικά που παραδόθηκαν, επεστράφησαν ως ακατάλληλα.
Ο εξονυχιστικός έλεγχος στα ταμεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης έδειξε πολυτελείς αγορές και δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Μητροπόλεις, εκμετάλλευση κονδυλίων για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του αειμνήστου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Κόσοβο και πολλά ακόμη.
Στο μεγάλο αμαρτωλό φαγοπότι στην «Αλληλεγγύη», για το οποίο τώρα εγκαλείται από την «Αγάπη» (όπως μετονομάστηκε η ΜΚΟ), ο πρώην διαχειριστής Δημήτρης Φουρλεμάδης, φέρεται να θυσιάστηκαν ακόμη και χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από εράνους υπέρ σεισμόπληκτων, επιδοτήσεις για την κατασκευή σχολείων και ορφανοτροφείων στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, αλλά και χρήματα της Ιεράς Συνόδου για τα θύματα του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων, η μέχρι στιγμής, συνολική ζημιά για τη ΜΚΟ της Εκκλησίας ανέρχεται στα 9.505.200 ευρώ.
Πρόσφατα μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή του στην Εισαγγελία της Αθήνας, παρακαλώντας για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους.
Ήδη το σκάνδαλο της «Αλληλεγγύης» έχει μπλοκάρει και το φιλανθρωπικό έργο της «Αγάπης», αφού το Δημόσιο δεν δίνει πλέον χρήματα για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» (πρόγραμμα περίθαλψης ασθενών και ηλικιωμένων), συμψηφίζοντας το ποσό από τα κονδύλια που εξανεμίστηκαν.
Η ώρα των ευθυνών
Η αγωγή με την οποία διεκδικούνται τα απολεσθέντα εκατομμύρια στρέφεται σε βάρος των:
* Δημήτρη Φουρλεμάδη, διευθύνοντος συμβούλου της «Αλληλεγγύης» από της ιδρύσεώς της το 2002 μέχρι τις 13/5/2008, στον οποίο είχαν περιέλθει όλες οι εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου ύστερα από εντολή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.
* Γεωργίας Λυμπέρη, πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αμισθί εργάστηκε στην «Αλληλεγγύη» από 13/9/2005 έως τον Ιούνιο του 2008 και της είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος των οικονομικών της ΜΚΟ και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των διαφόρων προγραμμάτων των υπουργείων και μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεπέγραφε τις επιταγές εξόδων της «Αλληλεγγύης» και γενικά ήταν το νούμερο 2 στην Ιεραρχία της.
* Βασίλη Μαχαίρα, λογιστή και οικονομικού διευθυντή της «Αλληλεγγύης», ο οποίος ήλεγχε και συνυπέγραφε τις πληρωμές της «Αλληλεγγύης».
Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο πρώτος εναγόμενος «ενήργησε με την άμεση και αναγκαία σύμπραξη των άλλων δύο».
Στο βωμό της πολυτέλειας
Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της επιτροπής και το σχετικό της πόρισμα, που επισυνάπτονται στην αγωγή, καταλογίστηκαν ευθύνες στον:
* Δημήτρη Φουρλεμάδη για:
- Τον καταλογισμό από το ΥΠΕΞ των περίπου 6.700.000 ευρώ σε βάρος της «Αλληλεγγύης» από το πρόγραμμα των κοτόπουλων στο Ιράκ, καθώς το ποσόν των 5.600.000 ευρώ που έλαβε η «Αλληλεγγύη» ως πρώτη δόση από το ΥΠΕΞ και το οποίο ανέλαβε ολόκληρο δεν φαίνεται πού δαπανήθηκε.
- Ευθύνεται γιατί ενώ παρέλαβε κι άλλες προκαταβολές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ΥΠΕΞ για διάφορα άλλα προγράμματα δεν εκτελέστηκαν τα έργα, τα χρήματα δεν επιστράφηκαν στο ΥΠΕΞ ούτε βρέθηκαν στους λογαριασμούς της «Αλληλεγγύης».
Ο κ. Φουρλεμάδης:
- Προέβη σε αγορές υλικών ή εξοφλήσεις τιμολογίων δαπανών ξένων προς το έργο και τους καταστατικούς σκοπούς της «Αλληλεγγύης», όπως αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και δωρεά τους στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ή εξοφλήσεις τιμολογίων του Διορθόδοξου Κέντρου. Δαπανήθηκαν ακόμη μεγάλα ποσά άνω των 100.000 ευρώ για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του μακαριστού Χριστόδουλου στο Κόσοβο, αγορά αρχιερατικών εγκολπίων, σταυρών και ποιμαντικών ράβδων, κεριού εκκλησιών, ημερολογίων, έντυπων βιβλίων κ.λπ.
- Αγόρασε 371.093 κιλά πουλερικά, αξίας 742.186 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στα ψυγεία χαλασμένα και δαπανήθηκαν κι άλλες 100.000 για την καταστροφή τους.
- Το ίδιο συνέβη και με την αποστολή 70 τόνων ζυμαρικών στη Συρία απ' όπου επιστράφηκαν ως ακατάλληλα.
- Έλαβε από την Ιερά Σύνοδο 345.000 ευρώ για τα θύματα του Λιβάνου που τα χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς, αλλοιώνοντας τα παραστατικά είσπραξης των επιταγών.
- Μίσθωσε ακίνητα χωρίς να υπάρχει ανάγκη και τα ποσά κατέβαλλε η «Αλληλεγγύη».
- Αγόρασε τέσσερα πολυώροφα ακίνητα δαπανώντας και τεράστια ποσά για τη διαρρύθμισή τους.
- Ενώ ο έρανος για τα θύματα του τσουνάμι απέφερε 1.663.900,63 ευρώ, η «Αλληλεγγύη» παρέδωσε στο ΥΠΕΞ μόνο 1.355.000 ευρώ και δεν φαίνεται τι έγινε το υπόλοιπο των 308.000 ευρώ.
- Στα έργα και τις ημέρες της «Αλληλεγγύης» επί ημερών Φουρλεμάδη προστίθενται προκαταβολές για προγράμματα όπως κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Β. Σουμάτρα Ινδονησίας, που δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς και η είσπραξη προκαταβολής για κατασκευή σχολείου-ορφανοτροφείου στην ίδια περιοχή, έργο που επίσης δεν εκτελέστηκε ποτέ.
 

1 σχόλιο:

  1. Αίσχος! Εκτός από το οικονομικό σκάνδαλο είναι ένα τεράστιο θέμα ηθικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...