Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο δρόμο.

Παρά τη δέσμευση της Κομισιόν ότι θα εξαλείψει την ακραία φτώχεια και θα βρει λύση στο, ολοένα εντεινόμενο, πρόβλημα των αστέγων στην Ευρώπη των «27» μέχρι το τέλος του 2010, μόλις τώρα, και πιεζόμενη από το Ευρωκοινοβούλιο, άρχισε να... σκέπτεται να αναθέσει στη Eurostat τη συλλογή στοιχείων σχετικά με το πρόβλημα των αστέγων στην Ε.Ε.
Η διαπίστωση προέκυψε από μια νέα δήλωση που υπέβαλε το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν για το θέμα των αστέγων, λίγο πριν λήξει η σύνοδος της Ολομέλειας, την περασμένη Πέμπτη στο Στρασβούργο.
Για την ακρίβεια, ήταν το τελευταίο κείμενο που ενέκρινε η Ολομέλεια σ' αυτή τη σύνοδο.
Αυτή καθ' εαυτήν η δήλωση, ωστόσο, που φέρει τις υπογραφές της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών, χαρακτηρίζεται, όχι άδικα, ότι είναι για το... θεαθήναι, αφού:
Σ' αυτήν διαπιστώνεται, για πολλοστή φορά από το... 1999, ότι «το πρόβλημα της έλλειψης στέγης εξακολουθεί να επηρεάζει άτομα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μέσω της δήλωσης και ενώ περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι είτε να κοιμούνται στο δρόμο είτε να ζουν υπό συνθήκες συνωστισμού σε σαφώς υποβαθμισμένα οικήματα, καλούνται τώρα Συμβούλιο και Κομισιόν, έως το τέλος του 2010 (σ.σ. sic), για την εξάλειψη του προβλήματος των αστέγων έως το...2015»
Αντιφατικά μέτρα
Στη δήλωση, ενώ προβάλλεται ως προτεραιότητα «να μην κοιμάται κανείς στο δρόμο», «να μη φεύγει κανείς από ένα ίδρυμα χωρίς επιλογές στέγασης» και «να μη γίνεται κανείς νέος άστεγος λόγω μετάβασης στην ανεξάρτητη διαβίωση», ζητείται, κατ' αντιφατικό τρόπο:
* «Να μη μένει κανείς σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από μια περίοδο "έκτακτης ανάγκης"».
* «Να μη μένει κανείς σε προσωρινή στέγη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για την επιτυχή μετάβασή του σε μόνιμη στέγη».
Κερασάκι στην τούρτα του... ευχολογίου, η διαπίστωση των ευρωβουλευτών ότι «οι κακές συνθήκες στέγασης συνδέονται συχνά με την εμφάνιση και άλλων προβλημάτων, όπως η ανεργία, οι αρρώστιες, η εγκληματικότητα και, ως επιστέγασμα, η φτώχεια».
Σ' ό,τι δε αφορά τον ακριβή αριθμό των αστέγων στην Ε.Ε., διαπιστώνεται για ακόμη μια φορά ότι, παρά τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ελλειψη Στέγης, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, ότι πολλά κράτη-μέλη δεν έχουν καν ορίσει ως αντιμετωπίσιμο πρόβλημα την έλλειψη στέγης καθώς και ότι, όπου υπάρχουν δεδομένα, είναι δύσκολο να συγκριθούν γιατί η μεθοδολογία υπολογισμού και η παρακολούθηση των τάσεων διαφέρουν μεταξύ των κρατών-μελών.
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...