Πασοκ λαός στην εξουσία ζήτω η νέα δημοκρατία.


Μέσω των ΔΕΚΟ έκαναν βήµα συναίνεσης το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., η οποία - λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου και Σαµαρά - αποφάσισε να υπερψηφίσει τις οριζόντιες µειώσεις αποδοχών των εργαζοµένων στους δηµόσιους οργανισµούς και επιχειρήσεις.
Μάλιστα, η αξιωµατική αντιπολίτευση έσπευσε να συµφωνήσει και στις µειώσεις αποδοχών στις εισηγµένες ΔΕΚΟ, πριν ακόµα στείλει τη σχετική επιστολή στις διοικήσεις ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια στιγµή,ωστόσο, στο «κόκκινο» βρίσκονται οισχέσεις κυβέρνησης, Κοινοβουλευτικής Οµάδας και συνδικαλιστικών στελεχών τουΠΑΣΟΚ µε αφορµή το πολυνοµοσχέδιο πουψηφίζεται σήµερα στη Βουλή.
Καζάνι που βράζει θυµίζει η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κινήµατος, ενώ οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στις ΔΕΚΟ απειλούν να διακόψουν κάθε σχέσηµε το κόµµα και προγραµµατίζουν κινητοποιήσεις, οι οποίες – αν κρίνεικανείς από όσα ήδη έχουν προγραµµατιστεί γι’ αυτήντην εβδοµάδα – δεν έχουν προηγούµενο.
Στο µεταξύ,έντονοπροβληµατισµό προκαλούν στηνκυβέρνηση ταοµαδικά πυρά των βουλευτών του Κινήµατος κατά του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (κυρίως) αλλά και κατά της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη (δευτερευόντως) για το περιεχόµενο του πολυνοµοσχεδίου, που συζητείται σήµερα στη Βουλή µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ωστόσο, αποφασίστηκε να µην τεθεί θέµα κοµµατικής πειθαρχίας για τους βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της όσον αφορά την κοµµατική πειθαρχία στην πρόθεση της Νέας Δηµοκρατίας να ζητήσει ονοµαστικές ψηφοφορίες τόσο επί της αρχής του νοµοσχεδίου όσο και για κρίσιµα άρθρα που αυτό περιλαµβάνει.
«Οι βουλευτές έχουν την αυτονοµία τους, την αυτοτέλειά τους, κρίνουν µε τη συνείδησή τους, πρώτοι από όλους µας αντιλαµβάνονται τη µεγάλη κρισιµότητα των νοµοσχεδίων που ψηφίζονται για τιςµεγάλες αλλαγές, αλλά και τη διάσωση της χώρας», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι, για να µηνυπάρξουν απώλειες στις ψηφοφορίες, ένα ολόκληρο επιτελείο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας θα είναι επί ποδός πολέµου, προκειµένου να αναζητεί τους βουλευτές που θα απουσιάζουν από τη Βουλή τη στιγµή που θα ζητηθούν οι ονοµαστικές ψηφοφορίες.
Οι ίδιες πηγές άφησαν να διαρρεύσει ότι το Μέγαρο Μαξίµου έχει ειδοποιήσει µέσω του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας πως, παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται θέµα κοµµατικής πειθαρχίας, δεν θα γίνουν αποδεκτές διαφοροποιήσεις οι οποίες θα θέσουν ενδεχοµένως σε κίνδυνο τις επιχειρούµενες δοµικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στις ΔΕΚΟ.
Επίσης, ότι θα αποτιµηθούν αναλόγως και οι µη δικαιολογηµένες απολύτως απουσίες από τις αποψινές ψηφοφορίες. Το κλίµα αυτό, όπως είναι φυσικό, επισκιάζει τις σηµερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου µε τους τρεις εκ των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης – θα προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίµου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαµαράς, η γραµµατέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, αλλά όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την πρωθυπουργική πρόσκληση.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει επενδύσει και πολλά στις συναντήσεις αυτές, δεδοµένου ότι ήδη οι πολιτικοίαρχηγοί των κοινοβουλευτικών κοµµάτων, προεξάρχοντος του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να παράσχουν καµιά συναίνεση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Ν.Δ. ότι ψηφίζει τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ αλλάζει εν µέρει το σκηνικό.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να προχωρήσει στις αλλαγές και, όπως αποφάσισε χθες η οµάδα στρατηγικού σχεδιασµού, ανοίγει τοθέµα των διαρθρωτικών αλλαγώνστις αστικές συγκοινωνίες.
Το σχετικό νοµοσχέδιο θα συζητηθεί σήµερα στο Υπουργικό Συµβούλιο και αµέσως µετά θα δοθεί στους βουλευτέςγια να συζητηθείστον διευρυµένοΚΤΕ των υπουργείων Μεταφορών, Οικονοµικών και Ανταγωνιστικότητας.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...