Διάλογος μετά τις αποφάσεις
Ανοικτή συζήτηση σχετικά με τα εργασιακά ζήτησε από
το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Την ερχόμενη οι συναντήσεις με τους
πολιτικούς αρχηγούς ενόψει Συνόδου Κορυφής. Άγρια κόντρα με την γγ του
ΚΚΕ, και αιχμές για απολύσεις στην Τυποεκδοτική και στον 902. Τι
απάντησε η Α. Παπαρήγα
news247.gr
Πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα απευθύνει την ερχόμενη
εβδομάδα ο πρωθυπουργός και ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Αυτό ανακοίνωσε από την Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, "σχετικά με την κινητικότητα μουσουλμανικών κύκλων στην Αθήνα".
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία, η συνάντηση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ανοικτός σε προτάσεις
Η συζήτηση στη Βουλή στράφηκε και στα εργασιακά, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι οι υπουργοί θα απευθύνουν πρόσκληση για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων στους "αντίστοιχους υπεύθυνους" των κομμάτων, εντός των ημερών και δήλωσε "ανοιχτός" στην υιοθέτησή τους, εφόσον αυτές είναι εποικοδομητικές.
Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε υπέρμαχος της συναίνεσης, της διαβούλευσης και της συνεννόησης και τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωμάτωσε κοινές θέσεις και προσεγγίσεις.
"Θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη που πιθανώς να μην κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς να συνεχίσει μέσα στην ΕΕ, γύρω από τα θέματα της τρέχουσας πολύ σημαντικής εξέλιξης σε ότι αφορά το ευρώ, την Ευρωζώνη αλλά και την οικονομική πορεία της Ευρώπης, αλλά και άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας", είπε ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, προαναγγέλλοντας κάλεσμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Καρατζαφέρης, προλογικά της ερώτησής του, έθεσε το θέμα λέγοντας πως τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει χαραμάδα για συναίνεση "μετά την Τρίτη, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο".
"Είπατε ότι θα μας καλέσετε και φέρνετε ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο που κινείται τα όρια του κοινοβουλευτισμού" ανέφερε προς τον κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε "Μετά από αυτό τι να έρθουμε να κάνουμε; Να επικυρώσουμε αποφάσεις;"
Σκληρή κόντρα με την Αλέκα Παπαρήγα
Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στην καταγγελία της κ. Παπαρήγα, ότι "έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης", ο πρωθυπουργός απάντησε αμέσως στην πρωτολογία του, ότι "επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα".
Ταυτόχρονα, επέρριψε ευθύνες και στο ΚΚΕ και τους συνδικαλιστικούς του φορείς, γιατί αποτρέπουν μέσα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ τη σύνδεση των σπουδών με την παραγωγικότητα, αναφέροντας ότι "δεν επενδύσαμε στην ποιότητα και γι' αυτό έχουμε συρθεί στη φτήνια κι αυτό είναι που πρέπει να ανατρέψουμε".
Ταυτόχρονα όμως, υπενθύμισε στην κ. Παπαρήγα ότι και στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, τον 902 και την Τυποεκδοτική και απολύσεις έγιναν και μειώσεις μισθών.
"Το κάνατε γιατί μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Αυτό είπατε, αλλά δεν δίνετε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να κάνει κι αυτός νοικοκύρεμα. Εμείς πάντως θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα προς όφελος των πολιτών και με την πρόνοια να μη χαθούν θέσεις εργασίας"
Παπαρήγα: "Η κυβέρνηση μηδενίζει τα πάντα"
Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις νέες εργασιακές σχέσεις και θα το ψηφίσει με διαδικασίες "φαστ τρακ", μία ημέρα πριν τη γενική απεργία της Τετάρτης, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αξία οι απεργίες.
"Έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη κυβέρνηση που σας έτυχε ο κλήρος να φέρετε βάρβαρα μέτρα και να γράψετε το λαό στα παλιά σας τα παπούτσια"
Κατά την κ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μηδενίζει τα πάντα από το 1974 ως σήμερα, προκειμένου να δικαιολογήσει όσα θα γίνουν από εδώ και πέρα.
Πάμε σε γενική ισοπέδωση είπε η κ. Παπαρήγα με τις συλλογικές συμβάσεις να πέφτουν προς τα κάτω, "αν δεν αντεπιτεθεί ο λαός και δεν σας πάρουν με τις πέτρες με την πολιτική έννοια", γιατί αυτό θέλουν οι βιομήχανοι. Πάντως, συμπλήρωσε, για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίνε ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνδικαλιστές.
Χαρακτήρισε μικροπρεπή, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ, ενώ διέψευσε και είπε ότι ακριβώς στο πλαίσιο της σύνδεσης εκπαίδευσης και παραγωγικότητας εργάζονται η φοιτητική και η νεολαιίστικη οργάνωση του κόμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου