ΕΡΓΟ3:Στις διατάξεις του άρθρου 99 KAI H ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ

Το 24ωρο που “γονάτισε” την ΕΡΓΟ3 

 

Δύσκολες ώρες περνά η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία που κατασκεύασε το νέο γήπεδο της Λάρισας 



Το "πάγωμα" του αναπτυξιακού νόμου κρύβεται πίσω από τα προβλήματα ρευστότητας

  
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr

Στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα ζήτησε να υπαχθεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της "Μ", η ΕΡΓΟ 3, μία από τις πιο αξιόλογες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, η οποία κατασκεύασε μεταξύ άλλων το γήπεδο-στολίδι που παραδόθηκε πρόσφατα στην ΠΑΕ Λάρισα.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, καθυστερούσε σημαντικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ είχαν αρχίσει να διαδίδονται φήμες για την κακή πορεία της. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πηγή των προβλημάτων της εταιρείας, η οποία από κύκλους της αγοράς χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο οργανωμένες και αξιόπιστες εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου, ήταν το γεγονός ότι είχε αναλάβει έργα επιχειρήσεων ενταγμένων στον αναπτυξιακό νόμο, λαμβάνοντας ως εγγύηση πληρωμής δικαιώματά τους από αναμενόμενα κονδύλια του νόμου. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των κονδυλίων από τον αναπτυξιακό στους πελάτες της ΕΡΓΟ 3, άφησαν όμως ξεκρέμαστη την εταιρεία, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται απαιτήσεις δικών της προμηθευτών. 

Το κρίσιμο 24ωρο

Η ΕΡΓΟ 3 "γονάτισε" όμως σε μία μόνο μέρα (εμπλεκόμενοι στην υπόθεση λένε ότι η ημέρα αυτή ήταν η 30ή Δεκεμβρίου), όταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές της, κάτοχος πολλών επιταγών της εταιρείας, πήγε σε υποκατάστημα τράπεζας να εισπράξει μία εκ των επιταγών που έληγε εκείνη την ημέρα. Όταν διαπίστωσε ότι αυτή δεν είχε αντίκρισμα, ο εν λόγω προμηθευτής σφράγισε όχι μόνο τη συγκεκριμένη επιταγή, αλλά και όλες τις υπόλοιπες που είχε στα χέρια του, ακόμη και εκείνες που έληγαν το Μάιο του 2011.
Από κει και πέρα η υπόθεση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Σε μία μόλις ώρα ενημερώθηκαν όλες οι τράπεζες για το θέμα και κάλεσαν όσους πελάτες τους είχαν καταθέσει στα πλαφόν τους επιταγές της ΕΡΓΟ 3 (δηλαδή είχαν λάβει ρευστό από τις τράπεζες με εγγύηση μεταχρονολογημένες επιταγές της εταιρείας) να τις πληρώσουν και να τις αποσύρουν. Έτσι μέχρι το μεσημέρι, όπως λένε οι πληροφορίες, είχαν σφραγιστεί επιταγές ύψους 700.000 ευρώ και “αν δεν έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, οι σφραγισμένες επιταγές θα ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ”, σημειώνει μιλώντας στη “Μ” εμπλεκόμενος στην εν λόγω υπόθεση.
Σύμφωνα με πηγές εντός της εταιρείας, η αίτηση της κατασκευαστικής επιχείρησης υποβλήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και θα εξεταστεί από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 28 Ιανουαρίου.


Ποια είναι η ΕΡΓΟ 3


Η ΕΡΓΟ 3 έχει έντονη δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας μόνο ιδιωτικά έργα, με έμφαση σε συντριπτικό ποσοστό στα ειδικά κτίρια, όπως εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, αίθουσες κινηματογράφου τύπου multiplex, τουριστικά συγκροτήματα-ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτίρια, κάθετες μονάδες εκθέσεων και συνεργείων αυτοκινήτων κτλ.

Πελάτες της μεταξύ άλλων είναι οι: Εύρυθμος Αναπτυξιακή για το Florida 2 και 3, Κτηματοδομή για το Florida 3, Lidl Hellas, Carrefour Mαρινόπουλος, Νίκας, Σάτο, Σάνη, ΟΑΣΘ, Ν. Ευθυμιάδης, Εxpress Service, Continent, Αldi Hellas, κλπ. Το τελευταίο έργο που παρέδωσε ήταν το νέο γήπεδο της ΑΕΛ στη Λάρισα, που θα φιλοξενήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Η ΕΡΓΟ 3 είναι μία από τις πολλές εταιρείες του ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα της Βόρειας Ελλάδας που ζήτησαν την προστασία του άρθρου 99, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αφοί Μεσοχωρίτη, της Θεμελιοδομής, της Σπανός Οδυσσέας ΑΒΕΤΕ κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...