ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ!!!!ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ...


Φλέγονται τα Τίρανα

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Έκκληση για ηρεμία κάνει ο πολιτικός κόσμος της Αλβανίας, μετά τη χθεσινή αιματηρή διαδήλωση. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Άγριες συμπλοκές με την αστυνομία. Για υποκινούμενα επεισόδια κάνει λόγο ο Μπερίσα
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης στα Τίρανα. Δύο ακόμα άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η ειρηνική διαδήλωση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής κατέληξε σε τρίωρες συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομικών μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στον κεντρικό δρόμο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

 Τρία από τα θύματα πυροβολήθηκαν από "κοντινή απόσταση" δήλωσε ο επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων Σάμι Κοτσέκου.

 Οι τραυματίες ανέρχονται στους σαράντα και από αυτούς οι 23 είναι πολίτες και οι 17 αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος όταν ομάδα διαδηλωτών έσπασε φράχτη και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

 Η Μεσίλα Ντόντα, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τις συμπλοκές ως "απόπειρα πραξικοπήματος" και κατηγόρησε γι αυτό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

 Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του έκανε έκκληση για ηρεμία αλλά κατηγόρησε τις αρχές ότι προκάλεσαν την επίθεση των διαδηλωτών.
Ο κ. Ράμα είπε ότι "πολίτες από όλη τη χώρα ήρθαν στα Τίρανα για να διαμαρτυρηθούν και τους προκάλεσαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων" και πρόσθεσε ότι η στάση της αστυνομίας ήταν "αντιεπαγγελματική".

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι ζήτησε ηρεμία και αποχή από τη βία ενώ έκανε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για διάλογο.
Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009 αλλά η πορεία της για ένταξη στην ΕΕ καθυστερεί καθώς πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα επικράτησε με μικρή διαφορά.
Διεθνής κατακραυγή
Η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα σε κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τα επεισόδια.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται "απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και συμβιβασμού για εξεύρεση λύσης στην παρούσα πολιτική κατάσταση".
"Οι πράξεις βίας είναι απαράδεκτες", τόνισε ο εκπρόσωπος του ιταλικού ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...