ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΑ.....


Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ Η ΣΥΦΙΛΗ, ΕΝΩ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΠΡΕΖΑ TV

Στα όρια μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται η Αθήνα. Χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα και ζουν σε άθλιες συνθήκες με υποτυπώδεις κανόνες υγιεινής, που πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα υγείας αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων. Δερματολογικές παθήσεις, ηπατίτιδες και άλλα λοιμώδη νοσήματα εντοπίζονται χωρίς τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου ούτε συνολικής καταγραφής, καθώς αφορούν ένα μετακινούμενο πληθυσμό που δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί η αύξηση στα κρούσματα φυματίωσης, καθώς 800-1.000 είναι μόνο τα νέα περιστατικά φέτος σε όλη την Ελλάδα. Η ασθένεια, που είχε εκλείψει, επανεμφανίστηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με κρούσματα υπέρ ανθεκτικής φυματίωσης.
Με δεδομένη τη δυσκολία πρόσβασης και το οικονομικό κόστος για τα κύματα των μεταναστών, φάρο ελπίδας αποτελούν τα ανοικτά ιατρεία που οργανώνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ο διπλασιασμός των περιστατικών μάλιστα οδηγεί στην επιστροφή γιατρών από αποστολές στο εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες στην Αθήνα, ενώ ειδικά ιατρικά κλιμάκια θα κάνουν εξορμήσεις στις καυτές γειτονιές της πρωτεύουσας.
Αιτία η συγκατοίκηση
«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της φυματίωσης, αν και η στατιστική προσέγγιση για όλη την Ελλάδα είναι δύσκολη και για αυτό οι ξένοι πολλαπλασιάζουν τα περιστατικά επί τρία... Εμείς έχουμε καταγράψει 400 νέα περιστατικά φυματίωσης στην Αττική και η αναλογία είναι δύο μετανάστες ανά ένα Ελληνα» λέει ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, διευθυντής στο Αντιφυματικό τμήμα του νοσοκομείου «Σωτηρία». «Οι αλλοδαποί προέρχονται κυρίως από Πακιστάν, Μπαγκλαντές και χώρες της Αφρικής, ενώ έχουμε και πολλά περιστατικά ανθεκτικής και υπέρ ανθεκτικής φυματίωσης τα τελευταία χρόνια από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ».
Συχνά οι νοσούντες είναι φίλοι και συγκάτοικοι που διαμένουν στον ίδιο χώρο σε δύσκολες συνθήκες. Αν και η νοσηλεία ειδικά για τη φυματίωση παρέχεται σε όλους και δωρεάν, πολλές φορές οι ασθενείς μετά τις πρώτες επισκέψεις εξαφανίζονται και δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία. Καθημερινά δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε προέλευσης σχηματίζουν ουρά από νωρίς το πρωί, στο ανοικτό Πολυϊατρείο των «Γιατρών του Κόσμου» που λειτουργεί στην οδό Σαπφούς, κοντά στην Ομόνοια.
Μητέρες από το Πακιστάν με παιδιά που χρειάζονται εμβόλια, γυναίκες από την Αφρική με δύσκολη εγκυμοσύνη, νεαρά άτομα από το Αφγανιστάν ή τη Σομαλία και το Ιράκ που δεν έχουν άλλη πρόσβαση στην περίθαλψη.Με προσφορές

«Δεν υπάρχει κρατική συμμετοχή και όλα λειτουργούν από τις προσφορές και συνδρομές πολιτών που και αυτοί πλέον είναι υπό πίεση. Στο Πολυϊατρείο έχει διπλασιαστεί ο κόσμος, εθελοντές και προσωπικό έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής», λέει ο κ. Νικήτας Κανάκης (φωτογραφία) πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου. «Η πρόσβαση των μεταναστών στα κρατικά νοσοκομεία δεν είναι εύκολη καθώς υπάρχει δυσκολία μετάφρασης και αν δεν είναι νόμιμοι γίνονται δεκτοί μόνο στην εφημερία για έκτακτα περιστατικά». Τώρα, όπως λέει, καλούνται ενισχύσεις διακόπτοντας αποστολές στο εξωτερικό.
Δικαιούμαστε κονδύλια από την ΕΕ και δεν τα... ζητάμε
Περισσότερα χρήματα μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα από την ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της, χρήματα που μπορούν να διατεθούν σε υποδομές για διαμονή, νομιμοποίηση ή επιστροφή. Αλλά το χάος που επικρατεί στις διαδικασίες νομιμοποίησης, τα προβλήματα στην καταγραφή των εισερχομένων στη χώρα, η μη απορρόφηση των ποσών που ήδη έχουν εγκριθεί και -κυρίως- η έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμποδίζουν τη διεκδίκηση κονδυλίων που δικαιωματικά δικαιούται η χώρα μας.
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του γραφείου της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ στο «Εθνος της Κυριακής», «πέρα από την αύξηση του βαθμού βοηθείας προς την Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη η χώρα σας να αυξήσει και την ικανότητά της στη διαχείριση και την απορρόφηση της ευρωπαϊκής συνδρομής, ώστε οι προκλήσεις να μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο», σημειώνει ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου, Μικέλε Τσερκόνε.
Τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι, κατά την περίοδο 2008-2011, η χώρα μας έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ για το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών» από τέσσερα Ταμεία.
Από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για το διάστημα 2007-2013, η Ελλάδα φαίνεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου, καθώς αναμένεται να επωφεληθεί με περισσότερα από 182 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στις χρονιές 2007 και 2009, αποδεικνύει πως τα ποσά που λάβαμε ήταν ούτε τα μισά από αυτά που έλαβαν από το ίδιο Ταμείο η Ισπανία και η Ιταλία και λίγα παραπάνω από αυτά που έλαβε η Γερμανία!
Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ενταξη των υπηκόων τρίτων χωρών κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, στην Ελλάδα διατίθενται συνολικά 20.600.000 ευρώ. Για να υπάρξει η σύγκριση, τα ίδια χρήματα με εμάς παίρνουν και η Τσεχία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Σουηδία που δεν έχουν τη μεταναστευτική ροή της χώρας μας.
Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα λάβει υποστήριξη 87 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Από το Ταμείο αυτό τα περισσότερα χρήματα παίρνει το Ηνωμένο Βασίλειο! Για την κατανομή των πόρων στα κράτη-μέλη υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια, όπως μας ενημέρωσε ο ειδικός.
«Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, υποβάλλοντας προτάσεις στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής των ''κοινοτικών δράσεων'' για τα Ταμεία. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τα "μέτρα έκτακτης ανάγκης", στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Επί του παρόντος, εκκρεμεί αίτηση από την Ελλάδα για 8,4 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του 2010. Η απάντηση είναι υπό εξέταση από την Επιτροπή», μας ενημερώνει ο τεχνοκράτης.
Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, για το διάστημα 2008-2013, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 17.800.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, το 2008 η Ελλάδα έλαβε 1,571 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή και η Φινλανδία! Τα περισσότερα πήρε η Σουηδία. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και το 2009, όταν η Ελλάδα πήρε τα ίδια χρήματα με το Βέλγιο και τα περισσότερα χρήματα έλαβε ξανά η Σουηδία. Για τα έτη 2010 και 2011, το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας αυξάνεται, αλλά παραμένει ένα από τα μεσαία ποσά στην ΕΕ, ισόποσα με αυτά που λαμβάνουν η Ολλανδία ή η Αυστρία.
Οι πόροι κατανέμονται «λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των προσφύγων, των δικαιούχων επικουρικής προστασίας και των αιτούντων άσυλο». Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα ζητούσε χρήματα για κάθε υποψήφιο πρόσφυγα, θα λάμβανε την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, που σημειωτέον δίνεται στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΠΡΕΖΑ TV

1 σχόλιο:

  1. http://www.avaaz.org/el/petition/EYROPAIKI_ENOSI_DNT_ZITAME_NA_STAMATISETE_TO_AGRIO_KYNIGITO_TIS_KOITIDAS_TOY_POLITISMOY_ELLADAS/?nPfJBhb

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...