ΟΠΑΠ:«Ραγίζει» το μονοπώλιο;;;;


Δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αμφισβητούν το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ, θέτοντας ζήτημα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου...


«Τρίζει» το κρατικό μονοπώλιο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών και αθλητικών στοιχημάτων που οργανώνει κατ’ αποκλειστικότητα ο ΟΠΑΠ (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ κ.λπ.).
Δύο...χθεσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αμφισβητούν το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ, θέτοντας ζήτημα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. 

greece-salonika.blogspot.comΟι αποφάσεις στέκονται -με συντριπτική πλειοψηφία- αρνητικά απέναντι στο μονοπώλιο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση ως συμβατή προς το κοινοτικό δίκαιο και γι’ αυτό παρέπεμψαν την υπόθεση στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) προκειμένου να κρίνει εκείνο εάν η αποκλειστικότητα του ΟΠΑΠ είναι πράγματι αντίθετη στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Τη δικαστική εξέλιξη-σοκ προκάλεσαν προσφυγές τριών βρετανικών εταιρειών (Stanley Bet, Sportingbet, William Hill) που ασχολούνται με στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια και είχαν ζητήσει από το 2004 από το υπουργείο Οικονομιών να τους επιτρέψει να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά. Το υπουργείο απέφυγε να απαντήσει και οι εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της αρνητικής στάσης της πολιτείας, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση μονοπωλίου υπέρ του ΟΠΑΠ παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά και την κοινοτική νομοθεσία. Η Ολομέλεια υιοθέτησε (με ψήφους 21-4) εισηγήσεις των συμβούλων Επικρατείας Π. Κοτσώνη και Δ. Γρατσία κατά του μονοπωλίου και αν η άποψή τους γίνει δεκτή σε λίγους μήνες από το ΔΕΚ θα ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να δέχεται τη δραστηριοποίηση και άλλων εταιρειών στο συγκεκριμένο τομέα, με την πρόβλεψη ενός συστήματος για τη χορήγηση σχετικών αδειών.
greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...