Η ώρα της.. απόδειξης. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

- Στο φάκελο μπορούμε να βάλουμε αποδείξεις από κοινόχρηστα και λογαριασμούς φυσικού αερίου και διόδια
- Καλό είναι να κάνουμε εμείς τις αποδείξεις ευανάγνωστες αλλιώς δεν θα μετρήσουν...
- Ποιες αποδείξεις να μην κρατήσουμε, πόσο είναι το πέναλτι αν δεν εξασφαλίσουμε αφορολόγητο
Έρχεται η ώρα να ξεθάψουμε τις αποδείξεις που μαζέψαμε όλο το χρόνο για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας γιατί τα λάθη.. κοστίζουν.
Για παράδειγμα, μέσα στις αποδείξεις που μπορούμε να προσκομίσουμε στην εφορία είναι και αυτές του φυσικού αερίου – όχι οι λοιποί λογαριασμοί των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Επίσης αναγνωρίζονται οι συνδρομές καλωδιακής τηλεόρασης, εφημερίδων και περιοδικών, ασφάλιστρα οχημάτων, διόδια και κούριερ. Ακόμη το μερίδιο του φορολογούμενου από τα κοινόχρηστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, πριν υποβάλουμε τις αποδείξεις πρέπει να πάρουμε ένα στυλό και να γράψουμε πάνω στους αριθμούς που έχουν σβηστεί. Αν οι απόδειξη δεν είναι ευανάγνωστη δεν θα ληφθεί υπόψη.
Υπενθυμίζεται ότι αν έχουμε εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις. Για εισόδημα ως 12.000 ευρώ απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων ίσως με το 10% του εισοδήματός μας. Πχ. για εισόδημα 7.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις ύψους 700 ευρώ.
Αν το εισόδημα είναι πάνω από 12.000 ευρώ, για το επιπλέον εισόδημα χρειάζεται το 30% σε αποδείξεις. Για παράδειγμα αν έχουμε εισόδημα 15.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις αξίας 600 ευρώ για τα πρώτα 12.000 και γαι τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ αποδείξεις αξίας 900 ευρώ, δηλαδή συνολο 1.500 ευρώ.
Οι αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το ατομικό, όχι το οικογενειακό εισόδημα.
Καλό είναι επίσης να ξέρουμε, για ένα ζευγάρι, ότι όταν ο ένας σύζυγος καλύπτει το αφορολόγητο, προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλο.
Δεν λαμβάνονται υπόψη δαπάνες για απόκτηση περιουσιασκών στοιχείων όπως αγορά ή μίσθωση ακινήτου, σκαφών αναψυχής, αυτοκινήτων, διτρόχων κ.α. Οχημάτων, ανέγερση ακινήτου, τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείου κ.α.
Δεν προσκομίζουμε αποδείξεις που προκύπτουν μισθωμένα ακίνητα, όπως ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, δαπάνες σε δικηγόρους για επίλυση διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών κ.α.
Αν δεν προσκομίσουμε τις αποδείξεις που απαιτούνται βάσει του εισοδήματος, τότε έχουμε πέναλτι. Η επιβάρυνση φτάνει στο 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπονται.
Δεν θα προσκομίσουμε αποδείξεις από δαπάνες που εκπίπτουν όπως ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων, αμοιβές δικηγόρων κ.α.
Στον φάκελο που θα τοποθετήσουμε τις αποδείξεις πρέπει να αναγράφεται ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ μας, τον αριθμό των αποδείξεων και το συνολικό ποσό που περιλαμβάνουν.
Καλό είναι να κρατάμε τις αποδείξεις ακόμη και αν τις υποβάλλουμε ηλεκτρονικά γιατί μπορεί να μας ζητηθούν.
Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται χωρίς αποδείξεις για δημοσίους υπαλλήλους του εξωτερικού, υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, του ΕΟΤ, στρατιωτικούς, υπαλλήλους του ΕΒΕΑ, του Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στις Βρυξέλλες κ.α. Επίσης για όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, φυλασκιμένους και κατοίκους κρατών ΕΕ που αποκτούν στην Ελλάδα πάνω από το 90% του εισοδήματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...