ELENXIS:Έρχεται με το ΣΔΟΕ

Έρχεται το ELENXIS

Οι ράμπο του ΣΔΟΕ θα σκανάρουν τα πάντα για τις επιχειρήσεις καθώς από τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, το ELENXIS θα ξεσκονίζει το ΦΠΑ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους αυτών.
Με ένα κλικ οι ράμπο του ΣΔΟΕ θα σκανάρουν τα πάντα για τις επιχειρήσεις καθώς από τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, το ELENXIS πιάνει δουλειά ξεσκονίζοντας το ΦΠΑ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους αυτών.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τους προσωρινούς  ελέγχους των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα γίνουν πιλοτικά με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS.
Ήδη οι δέκα πρώτες υποθέσεις ελέγχου έγιναν μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος αυτού, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, καθώς και ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν, δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, μάλιστα, υποβλήθηκε στο μεσοδιάστημα περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η διενέργεια των προσωρινών ελέγχων υποστηρίζεται από το λογισμικό του ELENXIS, με την χρήση υπηρεσιακών φορητών υπολογιστών.
Πως λειτουργεί το ELENXIS
Mέσω φορητού υπολογιστή, οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, οι ελεγκτές έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση, όπως τα πλήρη στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα διασταυρώσεων, την εικόνα των συμμετεχόντων σ’ αυτή φυσικών ή νομικών προσώπων, τα αριθμητικά και λοιπά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί, τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της η ελεγχόμενη επιχείρηση και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...