Την κατασκευή στην Κύπρο του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου του Leviathan προτείνει το Ισραήλ




Μία πολύ σημαντική πρόταση έχει καταθέσει η ενεργειακή ισραηλινή εταιρεία DelekGroup στην κυβέρνηση της Κύπρου σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος. Πιο συγκεκριμένα η ισραηλινή εταιρεία η οποία αποτελεί τον συνεταίρο της αμερικανικής εταιρείας στο Ισραήλ προτείνει την κατασκευή τερματικού σταθμού στην Κύπρο για την παραγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου.
Επιπρόσθετα η γραπτή πρόταση των ισραηλινών περιλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμού που θα αναλάβει όλες τις εγκαταστάσεις και διαδικασίες υγροποίησης και εξαγωγών του φυσικού αερίου και άλλων πετροχημικών από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των δύο χωρών στο έδαφος της κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ισραηλινά κοιτάσματα Ταμάρ και Νταλίτ και πιο ειδικά το Λεβιάθαν, αποτελούν τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των δύο τελευταίων ετών.
Στα κοιτάσματα αυτά οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ενώ πρόσφατα η εταιρεία Delek ζήτησε από την κυπριακή Δημοκρατία έγκριση να συμμετάσχει με σημαντικό ποσοστό στις μετοχές των δικαιωμάτων της Νoble στο «Οικόπεδο 12». Αν τελικά υλοποιηθεί η ισραηλινή πρόταση η Κύπρος θα αποκτήσει νέο ρόλο στην περιοχή, ως παγκόσμιος εξαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου.
Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξή του στη Ηuston Chronicle, ο ανώτατος διευθυντής της Νoble, Τσιάρλς Ντάβιτσον, είχε υποδείξει πως και μόνο το κοίτασμα του Λεβιάθαν, μπορεί να υποστηρίξει δύο μεγάλες μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου εκ των οποίων η μία θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην Κύπρο.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Μισιέλ Χαράρι, στους επόμενους τρεις μήνες το Ισραήλ θα γνωρίζει πότε θα αρχίσει την παραγωγή φυσικού αερίου στα ισραηλινά κοιτάσματα καθώς και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα είναι διαθέσιμο το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων στη διεθνή αγορά.
Ερωτηθείς δε, αν ισραηλινές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Χαράρι είπε χαρακτηριστικά: «Φαντάζεστε το ενδιαφέρον από πολλές ισραηλινές εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...