Το 92% των Ελλήνων αδυνατούν να προχωρήσουν σε αγορά κατοικίας.



Αιτία φυσικά η κρίση και οι οικονομικές δυσχέρειες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Πιο αναλυτικά, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβαρύνουν οικονομικά ολοένα και περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά ευθύνονται για την πτώση στην αγορά ή την κατασκευή κατοικίας εντός του τρέχοντος έτους. 
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο που πέρασε, σύμφωνα με τελευταία έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του ΙΟΒΕ-DG ECFIN, το 92% απάντηση αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ σε περίπτωση που συνυπολογιστεί και το ποσοστό που απάντησε μάλλον όχι, τότε ανέρχεται σε 95%. 

Εκτός αυτού, αρνητικό είναι και το κλίμα για τις ανακαινίσεις κατοικιών που μέχρι σήμερα προσέφεραν εργασία σε αρκετούς επαγγελματίες της οικοδομής. 
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το news247.gr, πως το 74% των ερωτηθέντων θεωρούν εντελώς απίθανο να προβούν σε βελτίωση ή ανανέωση κατοικίας στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 17% απάντησε «όχι πιθανό». 
H αρνητική διάθεση των καταναλωτών φτάνει συνολικά στο 91%, σημειώνοντας οριακή επιδείνωση συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και τότε ανερχόταν στο 90%. 
Την ίδια στιγμή, η αδυναμία για αγορά κατοικίας επιβαρύνεται και από τους αυστηρούς κανόνες που έχουν τεθεί και για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση χορήγησης δανείων. «Οι τράπεζες θα υποχρεούνται να βασίζονται περισσότερο στις καταθέσεις τους και αντίστοιχα να γίνουν πιο αυστηρές στις χορηγήσεις δανείων», σημείωσε ο Γιώργος Προβόπουλος σε συνέδριο που διοργανώνεται από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...