Ελεύθερος ο ΜΑΤατζής που ξυλοκόπησε τη φωτορεπόρτερ





Ελεύθερος ο άνδρας των ΜΑΤ που ξυλοκόπησε τη φωτορεπόρτερ
Ο εισαγγελέας ανέθεσε σε πταισματοδίκη την έρευνα της υπόθεσης.....

Ελεύθερος αφέθηκε ο αστυνομικός των ΜΑΤ που ξυλοκόπησε την φωτορεπόρτερ κυρία Τατιάνα Μπόλαρη την ώρα που έκανε τη δουλειά της

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε το απόγευμα ο νεαρός αστυφύλακας των ΜΑΤ ο οποίος συνελήφθη συνελήφθη από συναδέλφους του, με την κατηγορία ότι είναι ο δράστης της επίθεσης κατά της φωτορεπόρτερ κυρίας Τατιάνας Μπόλαρη, κατά την διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του Εισαγγελέα, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα από πταισματοδίκη για τα περιστατικά που συνέβησαν.

Σύμφωνα με την εντολή του Εισαγγελέα, ο πταισματοδίκης θα διαπιστώσει αν από τον αστυνομικό διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής σε βάρος της φωτορεπόρτερ αλλά και αυτό της σωματικής βλάβης ,εφόσον προσκομιστεί σχετική ιατροδικαστική εξέταση.

Για την σύλληψη του αστυνομικού εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΓΑΔΑ σύμφωνα με την οποία:

«Παράλληλα με τη διοικητική έρευνα, που διατάχθηκε χθες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος δημοσιογράφων, διενεργείται ποινική προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθη σήμερα Αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 361 Π.Κ., εξύβριση και 308Α Π.Κ., απρόκλητη σωματική βλάβη, βίαιη συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας δημοσιογράφου».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να γίνει κάποια ιδιαίτερη έρευνα για να καταλήξουν στην ταυτότητα του δράστη. Αρκούσε μόνον να διαπιστώσουν ποια διμοιρία δρούσε στο συγκεκριμένο σημείο. Το έκαναν και μετά το βρήκαν.

Μηνύσεις και δικαιολογίες
Εν τω μεταξύ μήνυση στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης η κυρία Μπόλαρη με συναδέλφους της για την επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικό των ΜΑΤ, κατά την διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο λαιμό.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίθεση κατά των δημοσιογράφων έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Από τη ΓΑΔΑ έχει διαταχθεί η διενέργεια έρευνας και στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις καταθέσεις αναμένεται να συγκεντρωθεί οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και δείχνει τις συνθήκες τραυματισμού της φωτορεπόρτερ και την βίαιη απώθηση άλλων φωτογράφων και δημοσιογράφων.

Στο θέμα του τραυματισμού δύο γυναικών φωτορεπόρτερ κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα από αστυνομικούς των ΜΑΤ, υποχρεώθηκε να αναφερθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, προσερχόμενος στη Βουλή, αποδοκιμάζοντας εμμέσως τη στάση των υφισταμένων του.

Οπως είπε «η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει», χωρίς ωστόσο να σχολιάσει και την εντολή που δόθηκε από το επιτελείο να «καθαριστεί» η πλατεία και από τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Αντίθετα ο κ. Παπουτσής περιορίστηκε να δηλώσει: «οι εντολές που έχουν πάρει οι αστυνομικοί από την ηγεσία τους, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση παντού. Τα υπόλοιπα είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών. Αυτές θα αποδοθούν από την Αστυνομία. Οσον αφορά όμως την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένουμε στην ίδια κατεύθυνση, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα».
Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου - μια εβδομάδα μετά τα επεισόδια στο Σύνταγμα - η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας διοργανώνουν στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής στην Καισαριανή - την «έδρα» των ΜΑΤ - ημερίδα με τίτλο «Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο Ομοσπονδίες (για την εκδήλωση, όχι για τα γεγονότα του Συντάγματος), αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είναι σαφές ότι η Αστυνομία ανήκει στον ελληνικό λαό, προορισμένη να προστατεύει τον πολίτη, την περιουσία του και ταυτόχρονα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύει αυτά όταν απειλούνται από μεμονωμένες ή οργανωμένες συμπεριφορές. Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της Αστυνομίας, η στελέχωση της, η εκπαίδευση των εργαζομένων σ' αυτήν δεν είναι αυτή του οργάνου της βίαιης καταστολής σε βάρος πολιτών που κινητοποιούνται και εκφράζουν συλλογικά τις διεκδικήσεις τους απέναντι στις εκάστοτε εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων»!
πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...