Συρμάτινο τείχος ή ..."σινιρινά ντουβάρι"


Σε άκρως αποκαλυπτικές έως καυστικές δηλώσεις προχώρησε ο νομάρχης Ανδριανούπολης, Βαλί Σοζέρ, σχετικά με μεταναστευτικά θέματα στα σύνορα Ελλάδος - Τουρκίας.
greece-salonika.blogspot.com

Ο κ. Σοζέρ κατ' αρχάς...πως μετανάστες από σχεδόν 40 χώρες επιχειρούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και να εισέλθουν στη χώρα μας και συνέχισε: «Λόγω της τουρκικής νομοθεσίας και λόγω διαφόρων διεθνών αιτιών, οι λαθρομετανάστες δεν οδηγούνται σε κρατητήρια. Απλώς κρατούνται σε έναν ξενώνα και μετά αφήνονται ελεύθεροι και πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς επιστρέφει στη χώρα τους».

Ο νομάρχης Ανδριανούπολης προχωρά περαιτέρω, κάνοντας λόγο ακόμη και για το καθεστώς αντιμετώπισης της δουλεμπορίας από τη Δικαιοσύνη: «Στο παρελθόν η δουλεμπορία ήταν αδίκημα, αλλά η απόπειρα δουλεμπορίας δεν ήταν. Τον Ιούλιο του 2010 άλλαξε η νομοθεσία και έκτοτε 500 άτομα οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της δουλεμπορίας ή της απόπειρας αυτής. Η Ελλάδα δεν προφυλάσσει τα σύνορά της όπως εμείς, που σε κάθε 3 χιλιόμετρα έχουμε ένα μεθοριακό φυλάκιο. Και φυσικά δεν βλέπουμε από την ελληνική πλευρά να παίρνει αντίστοιχα μέτρα. Ίσως για αυτό τον λόγο μπαίνουν στη διαδικασία να υψώσουν τείχος. Εξάλλου, δεν είναι υποχρεωμένη να μας ενημερώσει για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει, δεν μας πέφτει λόγος».

«Πρωτοσέλιδο ..ντουβάρι» στον Έβρο
Στις βασικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας της Τουρκίας υπάρχουν ακόμη και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για τον φράκτη που αναμένεται να υψώσει η Ελλάδα στον Έβρο.

Για παράδειγμα, στη Sabah ο τίτλος είναι: «Τείχος στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Η Αθήνα, με την αιτιολογία του περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, θα σηκώσει ένα τείχος που θυμίζει αυτό που υπάρχει στα σύνορα των Η.Π.Α. και του Μεξικού.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης και τις δηλώσεις του κ. Παπουτσή: «Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος. Θα απελάσουμε όλους τους λαθρομετανάστες».

Το αντίστοιχο θέμα στη Milliyet είναι: «Μεξικάνικο τείχος στα ελληνικά σύνορα».

Στο δημοσίευμα αναγράφεται: «Η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να σταματήσει το ρεύμα λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία βρήκε τη λύση σε αυτό τον φράχτη μήκους 12,5 χλμ. το οποίο θα χτιστεί με τη βοήθεια δυνάμεων του ελληνικού στρατού. Η κατασκευή του θα αρχίσει σύντομα, ενώ θα τοποθετηθούν και θερμικές κάμερες σε ορισμένα σημεία. Επίσης, οι περιπολίες από τη Φρόντεξ θα συνεχιστούν κανονικά».

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η πρώτη αντίδραση από πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας συνοψίζονται στην εξής λιτή δήλωση: «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της».

Από την άλλη, στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω εξίσου ανεπίσημων πηγών, αφήνουν να διαρρεύσει η εξής δήλωση: «Εμείς ό,τι μας αναλογεί, το κάνουμε. Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν τις εργασίες μας. Οι επιχειρήσεις κατά της λαθρομετανάστευσης από την πλευρά μας θα συνεχιστούν αδιάκοπα».
greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...