ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ....

Οργή λαού στην Τυνησία

Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στην Τυνησία. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη. Κύμα οργής κατά του καθεστώτος. Εντείνονται τα μέτρα καταστολής
Διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούσθηκαν βίαια χθες για πρώτη φορά στο κέντρο της Τύνιδας και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν στην επαρχία, στο πλαίσιο του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος που έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων τον τελευταίο μήνα.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε χθες στις 20.00 τοπική ώρα μέχρι στις 05.30 σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της μετά τις ταραχές, σε "ορισμένες συνοικίες" της Τύνιδας, όπου αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τηρήθηκε αυστηρά τη νύκτα στο κέντρο της Τύνιδας, ενώ στα περίχωρα αναφέρθηκαν επεισόδια.

 Η κυβέρνηση του προέδρου Ζίνε Ελ Αμπιντίνε Μπεν Αλι, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 23 χρόνια, προσπάθησε ωστόσο να κατευνάσει τα πνεύματα, με την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών και την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, "εκτός εκείνων που έχουν εμπλακεί σε πράξεις βανδαλισμού".
Όμως χθες το απόγευμα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
 Εκατοντάδες νέοι φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του καθεστώτος προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στην Τύνιδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας τούς έκοψαν τον δρόμο χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.
Οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 21 ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές, 50, σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων.
 Βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ντουζ, Τάλα και Σφαξ.
Σε πολιτικό επίπεδο, η απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Ραφίκ Μπελχάτζ Κάσεμ ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αντικαταστάθηκε από έναν πανεπιστημιακό, πρώην μέλος της κυβέρνησης, τον 'Αχμεντ Φρίαα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τον σχηματισμό επιτροπής έρευνας για τη διαφθορά, μία μάστιγα που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Κόμματα της αντιπολίτευσης έκριναν "ανεπαρκή" την κίνηση αυτή και ζήτησαν εις βάθος μεταρρυθμίσεις και τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
 Ο ηγέτης του (εκτός νόμου) Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών της Τυνησίας Χάμα Χαμάμι συνελήφθη χθες στην κατοικία του, δήλωσε η σύζυγός του.
Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Ναβί Πιλαβί κάλεσε την κυβέρνηση της Τυνησίας να διεξαγάγει αξιόπιστες έρευνες έπειτα από τις καταγγελίες για "χρήση υπερβολικής βίας" από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...