Άγκιστρο νομού Σερρών:ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Της Μπέττυς Κυριακίδου
kiriakidoub@makthes.gr


Βρισκόμαστε στο 2011 μ.Χ.  Όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας...  Όλη;  Όχι!  Ένα χωριό... ανυπόταχτων Βορειοελλαδιτών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται -ελπίζουμε- για πάντα στην κρίση.
Παραφράζουμε τη διάσημη εισαγωγή των ιστοριών κόμιξ του Αστερίξ για τους ανυπότακτους Γαλάτες που ανθίστανται στις λεγεώνες του Καίσαρα, για να μιλήσουμε για το χωριό  Άγκιστρο του νομού Σερρών, το οποίο περιγράφεται ως...

τόπος ευλογημένος, στολίδι της περιοχής και -προ παντός- παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα.
Χάρη στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του δήμου Σιντικής, με στόχο την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, το Άγκιστρο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση τα τελευταία δέκα χρόνια και δημιούργησε νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, ενώ όχι μόνο εξάλειψε πρακτικά την ανεργία, αλλά έφερε πίσω σχεδόν όλους τους κατοίκους που είχαν μεταναστεύσει.
"Σήμερα στο Άγκιστρο ελάχιστοι άνεργοι υπάρχουν", λέει χαρακτηριστικά στη "ΜτΚ" ο δήμαρχος Σιντικής Απόστολος Καρύδας.

Μετά το 1998 αλλάζει η εικόνα
Πώς όμως συντελέστηκε αυτό το οικονομικό θαύμα; Οι προϋποθέσεις υπήρχαν ανέκαθεν, καθώς το παλιό βυζαντινό λουτρό του Αγκίστρου χρονολογείται από το 950 μ.Χ. και θεωρείται από τα παλαιότερα της χώρας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όμως, ελάχιστοι εκτός των ορίων του νομού Σερρών γνώριζαν την ύπαρξη των ιαματικών πηγών και του λουτρού, το οποίο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνταν ως λουτρό καθαριότητας για τους κατοίκους του χωριού.
Η εικόνα της εγκατάλειψης άρχισε να μεταβάλλεται μετά το 1998. Μέσω των προγραμμάτων Leader, η κοινότητα αναπαλαίωσε το βυζαντινό κτίριο, κατασκεύασε ξενοδοχείο και πρόσθεσε νέους λουτήρες. Το 2007 προχώρησε στην αναπαλαίωση του εσωτερικού του παλιού λουτρού, επέκτεινε το ξενοδοχείο και διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο.
Η σταδιακή αναβάθμιση των λουτρών συνέβαλε και στη σταδιακή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε έντονη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και ευημερία για τους 550-600 κατοίκους της. Αυτή τη στιγμή, 33 επιχειρήσεις (ξενώνες, εστιατόρια, καφέ και εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων) δραστηριοποιούνται γύρω από τα ιαματικά λουτρά, ενώ 22 άτομα απασχολούνται στην κοινοτική επιχείρηση.
Το Άγκιστρο διαθέτει 400 κλίνες και 19 καταλύματα, ενώ αυτή την περίοδο αρκετά άλλα βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.
Το χωριό υποδέχεται περίπου 80.000 λουόμενους, ενώ εξυπηρετεί και διερχόμενους τουρίστες προς και από το εξωτερικό. Μάλιστα, περίπου 100.000 άτομα ετησίως επισκέπτονται το Άγκιστρο για φαγητό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών. Χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από τη Βουλγαρία.
 
  • Η ευημερία σε αριθμούς
     
  • 33 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται γύρω από τα ιαματικά λουτρά
  • 22 άτομα απασχολούνται στην κοινοτική επιχείρηση
  • 400 κλίνες και 19 καταλύματα λειτουργούν στο χωριό, ενώ ακόμη περισσότερα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής
  • 100.000 άτομα ετησίως επισκέπτονται το Άγκιστρο για φαγητό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες


Εταιρεία λαϊκής βάσης

Η οικονομική άνθηση, οι προοπτικές του γεωθερμικού πεδίου, αλλά και οι κίνδυνοι από τον “Καλλικράτη” οδήγησαν τους κατοίκους στην απόφαση να πάρουν το μέλλον του χωριού τους στα χέρια τους.
Τον περασμένο Μάιο 208 κάτοικοι του Αγκίστρου προχώρησαν στη σύσταση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Αγκίστρου ΑΕ και νοίκιασαν την κοινοτική επιχείρηση, με σκοπό αφενός την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών, αφετέρου τη διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, όπως λέει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και μέτοχος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Ξύλινο Χωριό” Ελευθέριος Μπάδας.
Εντός των επόμενων μηνών θα ενταχθούν στην εταιρεία και οι υπόλοιποι κάτοικοι, και όλοι μαζί πλέον θα σχεδιάσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής τους. “Στοχεύουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου, υπερσύγχρονου υδροθεραπευτηρίου, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε πλήρως στις ανάγκες των επισκεπτών μας”, αναφέρει ο κ. Μπάδας, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκονται σε αναζήτηση ακινήτου περίπου δέκα στρεμμάτων.


Είπαν

Ευλογημένος τόπος
Απόστολος Καρύδας, δήμαρχος Σιντικής
Απόστολος Καρύδας, δήμαρχος Σιντικής“Ευλογημένος τόπος το  Άγκιστρο. Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του παλιού βυζαντινού λουτρού προκάλεσαν οικονομική δραστηριότητα στο χωριό μοναδική και εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Με μια κοινοτική επιχείρηση καλά οργανωμένη και με εκατοντάδες κλίνες στο δυναμικό του, η οικονομία του οικισμού άλλαξε σε βαθμό ζηλευτό. Σήμερα στο  Άγκιστρο ελάχιστοι άνεργοι υπάρχουν. Στα σχέδιά μας είναι τα λουτρά Αγκίστρου και τα λουτρά Σιδηροκάστρου να αποτελέσουν μια ανώνυμη εταιρεία, που θα έχει στόχο την ανάδειξη της περιοχής ως κέντρο θεραπευτικού τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας”.


Θησαυρός το νερό
Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, κοινοτάρχης Αγκίστρου
Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, κοινοτάρχης Αγκίστρου“Ο θησαυρός μας είναι το ζεστό νερό. Η ανάπτυξη που προήλθε από τις ιαματικές πηγές συνέβαλε ώστε το Άγκιστρο να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Μέχρι πριν από τις εκλογές η κοινότητά μας είχε πολλά έσοδα τόσο από τα λουτρά όσο και από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή μας.  Έγιναν πολλά έργα τα τελευταία χρόνια.
”Ωστόσο, τώρα με τον Καλλικράτη δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πάντως, ως νέα κοινοτική αρχή, δρομολογούμε την υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της Αγκίστρου, όπως πεζοδρόμηση της οδού που ενώνει τα λουτρά με το χωριό, δημιουργία πλακόστρωτων και ρυμοτόμηση νέων οικοπέδων με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων”.


Γύρισαν οι νέοι
Σάββας Καραγκιαβουρίδης, ιδιοκτήτης του ξενώνα “Οικίες”
Σάββας Καραγκιαβουρίδης, ιδιοκτήτης του ξενώνα “Οικίες”“Η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών συνέβαλε στην επιστροφή των νέων στο χωριό μας. Για παράδειγμα, εγώ επέστρεψα το 2007 και δημιούργησα μια τουριστική επιχείρηση. Τα λουτρά είναι ο… χρυσός της περιοχής μας. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα περιθώρια ανάπτυξης. Βρισκόμαστε περίπου στο 50% των δυνατοτήτων μας”.


 
Στα λουτρά χρωστάμε τα πάντα
Τάσος Χατζηχρηστίδης, μέτοχος εργαστηρίου παραδοσιακών προϊόντων “Μπάδα Σταυρούλα & Σία ΟΕ”
Τάσος Χατζηχρηστίδης, μέτοχος εργαστηρίου παραδοσιακών προϊόντων “Μπάδα Σταυρούλα & Σία ΟΕ”“Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων ξεκίνησε από τους ίδιους τους λουόμενους. Ο κόσμος ζητούσε προϊόντα του χωριού.  Έτσι το 2005 μέσω Leader φτιάξαμε την επιχείρηση, ενώ το 2007 προχωρήσαμε στην κατασκευή του πέτρινου κτιρίου που στεγάζει σήμερα το εργαστήρι αλλά και το παραδοσιακό καφενείο. Υπάρχει ζήτηση, όχι βέβαια όπως πριν από δύο χρόνια. Πάντως, πάμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και στη χονδρική πώληση”.


Το χωριό μας είναι στολίδι
Ελευθέριος Μπάδας, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και μέτοχος στο “Ξύλινο Χωριό”  
Ελευθέριος Μπάδας, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και μέτοχος στο “Ξύλινο Χωριό”  "Η απόκτηση της γης θα γίνει είτε με αγορά είτε με παραχώρηση κάποιου ακινήτου από τον δήμο. Το χωριό μας είναι το στολίδι του δήμου Σιντικής. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο ανάπτυξης και για άλλες περιοχές, καθώς οι κάτοικοί του πήραν την πρωτοβουλία να εκμεταλλευτούν τον πλούτο του και ανέπτυξαν επιχειρηματικές δράσεις. Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων τρέφεται από τον τουρισμό, ενώ το ποσοστό των ανέργων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...