ΤΣΙΡΑΚΙΑ...

Ελληνική εμπλοκή στο μέτωπο της Λιβύης 
Την συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις συμμαχικές επιχειρήσεις κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
 Όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 4 F-16 με ένα ιπτάμενο ραντάρ, με 2 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και θα δώσει και τις 2 βάσεις (Σούδα και Άκτιο) για τεχνική υποστήριξη,ανεφοδιασμό και απο-προσγειώσεις αεροσκαφών. Οι ελληνικές δυνάμεις με τα μαχητικά αεροσκάφη αλλά και τα ιπτάμενα ραντάρ θα συμμετέχει σε περιπολίες στη περιοχή μεταξύ Σικελίας και Λιβύης, ενώ θα συνεχιστεί η παρουσία μίας φρεγάτας με το ενδεχόμενο να προστεθεί άλλη μια στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης...
 
 Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε πάντως πως οι εμπλεκόμενες ελληνικές δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς επί λιβυκού εδάφους, αλλά πρόκειται να αναλάβουν ρόλο επιτήρησης και συνδρομής στις επιτιθέμενες νατοϊκές δυνάμεις.
 Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παύλος Μπεγλίτης, απέκλεισε το ενδεχόμενο της συμμετοχής σε βομβαρδισμούς, επισημαίνοντας πως η Σούδα δε θα καταστεί ορμητήριο νατοϊκών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, δεδομένου ότι υπάρχουν πλησιέστερες προς την Λιβύη νατοϊκές βάσεις οι οποίες θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο, υπονοώντας την Ιταλική βάση Σιγκονέλα στην Σικελία και τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. 
 Ο τελικός σχεδιασμός της ελληνικής εμπλοκής θα αποφασιστεί και θα σχεδιαστεί το Σάββατο σε συνάρτηση με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε Κεντρικό επίπεδο του αρχηγείου του ΝΑΤΟ. Ποιές χώρες εμπλέκονται Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, η οποία ήδη στέλνει τα βομβαρδιστικά της σε προωθημένες βάσεις στην Μεσόγειο και την Γαλλία που πρωτοστατεί στις επιχειρήσεις, η Ιταλία ανακοίνωσε την πλήρη συμμετοχή της στους σχεδιασμούς με όλα τα μέσα που διαθέτει.
 Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία ανακοίνωσε πως είναι σε θέση να μπλοκάρει με ηλεκτρονικά αντίμετρα τον γεωγραφικό χώρο της Λιβύης αλλά και πως θέτει στην διάθεση της συμμαχίας όλα τα μέσα τα οποία θα χρειαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...