ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ???

Δίκη για τις εξαφανίσεις

Τέσσερις αξιωματούχοι της δικτατορίας του Πινοσέτ δικάζονται στη Γαλλία για την εξαφάνιση στη Χιλή Γάλλων πολιτών που εικάζεται ότι εκτελέστηκαν
news247.gr
Δεκατέσσερις αξιωματούχοι που υπηρέτησαν υπό το καθεστώς του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή, δικάζονται ερήμην τους σε γαλλικό δικαστήριο.
 Η δίκη σχετίζεται με την εξαφάνιση τεσσάρων Γάλλων πολιτών που ήταν μεταξύ των 3000 χιλιάδων αριστερών δολοφονημένων κατά τη διάρκεια του "Βρόμικου Πόλεμου"  μετά την άνοδο του δικτάτορα στην εξουσία.
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν απαγωγή και βασανισμό. Όπως αναφέρει η δικογραφία είναι πιθανόν οι τέσσερις πολίτες να είναι θαμμένοι σε ανώνυμους τάφους.
Οι οικογένειες των τεσσάρων ανδρών είναι παρόντες στο δικαστήριο κρατώντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες των εξαφανισθέντων την ώρα που ο δικαστής ανέγνωσε τις κατηγορίες της απαγωγής, βασανιστηρίων και βάρβαρων πράξεων.
Μεταξύ των  δεκατεσσάρων που δικάζονται οι περισσότεροι είναι αξιωματούχοι της Χιλιανής χούντας και  ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού την περίοδο εκείνη. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Μανουέλ Κοντρέρας, πρώην μέλος της μυστικής αστυνομίας της Χιλής (DINA).
Ο Κοντρέρας πιστεύεται ότι έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε πολλές από τις πολιτικές δολοφονίες και εξαφανίσεις κατά της δικτατορία του "βρώμικου πόλεμου".
Εκτίει σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή της χώρας με τη κατηγορία της δολοφονίας ενός αξιωματούχου του  Σαλβαδόρ Αλιέντε, πρόεδρου της Χιλής που ανατράπηκε από την δικτατορία του Πινοσέτ.
Οι τέσσερις Γάλλοι πολίτες εξαφανίστηκαν την περίοδο μεταξύ 1973 και 1975. Μεταξύ αυτών ήταν και ο σύμβουλος του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, Ζωρζ Κλάιν, όταν πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα.
Η δικηγόρος που εκπροσωπεί τα μέλη των οικογενειών, Σοφί Τονόν δήλωσε "Φυσικά η Χιλή δεν εκδίδει τους υπηκόους της, ωστόσο η Χιλή θα είναι η φυλακή τους. Εάν περάσουν τα σύνορα, θα συλληφθούν". Η ίδια θεωρεί ότι είναι σημαντικό να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δεν ήταν εκεί για να ακούσουν τις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν βασανίσει, να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να κατανοήσουν το μέγεθος των πράξεών τους.
Η ετυμηγορία αναμένεται μέσα σε αυτό το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...