ΤΕΣΤ ΠΑΠ:ΣΕ ΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ TO ΚΑΝΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ



απο την  εφημεριδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Της Νικολέττας Μπούκα 

"Γνωρίζω για τη διενέργεια τεστ ΠΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν γυναικολογική κλινική και ήδη το έχω κάνει. Είναι πολύ σημαντικό για μας τις γυναίκες να ενημερωνόμαστε και να μην αμελούμε την υγεία μας”.

Η Νάντια Κεσίδου μιλάει στη “Μ” για τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Την συναντήσαμε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία της πόλης που συμμετέχουν στη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων (τεστ ΠΑΠ) εντελώς δωρεάν και χωρίς ραντεβού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω, που υλοποιεί από χθες έως τις 31 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και της 5ης ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το ενδιαφέρον της για την πρωτοβουλία αυτή εκφράζει η Ρίτα Κοντογιαννάτου, η οποία ενημερώθηκε χθες και δήλωσε ότι σίγουρα θα πάει να κάνει το τεστ ΠΑΠ. “Φιλοδοξούμε μέσα στα επόμενα τρία χρόνια όλες οι γυναίκες ηλικίας 45-50 ετών να περάσουν από γυναικολογική εξέταση, να κάνουν μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ. Είναι μία προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας, ώστε να μπορέσει να καταφέρει να κάνει προληπτικό συστηματικό έλεγχο, όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου”, δήλωσε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Ιπποκράτειο, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει εθνικό σχέδιο δράσης και για τον καρκίνο του προστάτη και για άλλες μορφές καρκίνου. Επίσης, το επόμενο τρίμηνο θα ακολουθήσει το εθνικό σχέδιο δράσης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και πολιτικές που θα σχετίζονται και με τις υπόλοιπες εξαρτήσεις (αλκοόλ, εξάρτηση από ίντερνετ).
Οργανώνονται οι κλινικές
Έτοιμο να δεχτεί και να εξυπηρετήσει τον αριθμό των γυναικών που θα προσέλθουν να κάνουν το τεστ ΠΑΠ είναι το Ιπποκράτειο.  Όπως δήλωσε ο διοικητής του Γιώργος Χριστιανόπουλος, "η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. Υπάρχουν τα αντίστοιχα ιατρεία στο νοσοκομείο μας. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των γυναικών που θα έρθουν, ακόμη και αν είναι μεγάλος. Θα γίνονται τα ανάλογα τεστ και συστάσεις από τους ειδικούς γιατρούς των μαιευτικών-γυναικολογικών κλινικών, ώστε να είμαστε σε θέση να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.
Ο διευθυντής της Γ’ μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής ΑΠΘ Βασίλειος Καραγιάννης εξήγησε ότι το τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή, άσχετα από την ηλικία τους. Παλαιότερα γινόταν μία φορά τον χρόνο, ενώ οι νεότερες οδηγίες, ειδικά για τις νεότερες γυναίκες, προβλέπουν να γίνεται κάθε ενάμιση με δύο χρόνια και, αν βρεθεί κάτι ύποπτο ή παθολογικό, τότε να γίνεται επανάληψή του ή κολποσκόπηση.
Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανέφερε ότι γίνεται δωρεάν στις ηλικίες 12-26 ετών, σε τρεις δόσεις.
Πού θα κάνετε τις εξετάσεις
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας όπου πραγματοποιείται δωρεάν τεστ ΠΑΠ

    * Γ.Ν.* Θεσ/νίκης "Παπαγεωργίου"
    * Γ.Ν. Θεσ/νίκης "Άγιος Δημήτριος"
    * Γ.Ν. Θεσ/νίκης "Θεαγένειο"
    * Γ.Ν. Θεσ/νίκης "Ιπποκράτειο"
    * Γ.Ν. Βέροιας
    * Γ.Ν. Γιαννιτσών
    * Γ.Ν. Έδεσσας
    * Γ.Ν. Κατερίνης
    * Γ.Ν. Νάουσας
    * Γ.Ν. Κιλκίς
    * Γ.Ν. Χαλκιδικής
    * Γ.Ν. Γρεβενών
    * Γ.Ν. Καστοριάς
    * Γ.Ν. Κοζάνης "Μαμάτσειο"
    * Γ.Ν. Πτολεμαϊδας "Μποδοσάκειο"
    * Γ.Ν. Φλώρινας "Ελένη Θ. Δημητρίου"
    * Γ.Ν. Σερρών
    * Γ.Ν. Δράμας
    * Γ.Ν. Καβάλας
    * Γ.Ν. Ξάνθης
    * Γ.Ν. Κομοτηνής "Σισμανόγλειο"
    * Παν/μιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης
    * Γ.Ν. Διδυμοτείχου

* Γενικό Νοσοκομείο.

 Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

1 σχόλιο:

  1. Eπιτέλους μία ενδιαφέρουσα σελίδα....Με αναζήτηση για γιατρικό θέμα,το τεστ ΠΑΠ το οποίο κάθε χρόνο απ'οτι ξέρω γίνεται τέτοια εποχή δωρεάν.....
    Θεσσαλονίκη είναι αυτή ;) !!!!!!
    Πάντα τέτοια..Μπράβο!!!!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...