Τα ισχύοντα εισιτήρια αποσύρονται στο τέλος του χρόνου, αλλά για όσους ήδη διαθέτουν περίσσευμα, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011
Αύξηση στα 80 λεπτά του βασικού εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, μετεπιβίβαση μόνο στην... ίδια κατεύθυνση, νέοι τύποι εισιτηρίων και αυστηρά πρόστιμα για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης καθιερώνονται από την 1η Ιανουρίου, οπότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η αύξηση στο βασικό εισιτήριο της μιας μετακίνησης ανέρχεται σε 33,33%, αφού η τιμή καθιερώνεται στα 80 λεπτά από 60 που είναι σήμερα. Το εισιτήριο του ΟΑΣΘ είχε αυξηθεί από τα 50 λεπτά στα 60 μόλις τον περασμένο Μάιο! Το μειωμένο για τους δικαιούχους του συγκεκριμένου τύπου εισιτηρίου θα φτάσει τα 40 λεπτά.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση:
- Καθιερώνεται χρονικής διάρκειας κανονικό εισιτήριο για 2 μετακινήσεις με μετεπιβίβαση, από και προς οποιαδήποτε λεωφορειακή γραμμή, προς την ίδια κατεύθυνση. Η τιμή του συγκεκριμένου εισιτηρίου θα είναι 90 λεπτά και το μειωμένο 50. Η χρονική του διάρκεια είναι 90 λεπτά όταν εκδίδεται μέσα στα λεωφορεία ή από την πρώτη επικύρωσή του εάν είναι προτυπωμένο. Σε περίπτωση που η δεύτερη επικύρωση του εισιτηρίου γίνει εντός 90 λεπτών από την πρώτη, το εισιτήριο ισχύει μέχρι την αποβίβαση από το λεωφορείο.

- Καθιερώνεται εισιτήριο 24 ωρών στην τιμή των 4 ευρώ για το κανονικό και των 2 ευρώ για το μειωμένο. Το εισιτήριο αυτό θα πωλείται είτε στα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ, είτε εντός των λεωφορείων. Επικυρώνεται μόνον η πρώτη χρήση του και, εάν χρειαστεί για λίγο χρόνο, στην περίπτωση που λήγει όταν ο επιβάτης βρίσκεται ήδη εντός του λεωφορείου και μέχρι να αποβιβαστεί.

- Το εισιτήριο για την πολιτιστική γραμμή ανέρχεται σε 2 ευρώ και το μειωμένο σε 1 ευρώ.

- Τα ισχύοντα εισιτήρια αποσύρονται στο τέλος του χρόνου, αλλά όσοι ήδη διαθέτουν περίσσευμα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011. Μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας, τα παλιά εισιτήρια παύουν να ισχύουν και μπορεί να γίνει ανταλλαγή τους στα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ, με ανάλογης αξίας νέα εισιτήρια και μόνο κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2011.
Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ισχύουν οι κάρτες απεριόριστων διαδρομών ως εξής:
- Μηνιαίες: το αντίτιμο για το κανονικό εισιτήριο ανέρχεται στα 30 ευρώ και για τους δικαιούχους του μειωμένου στα 15 ευρώ.
- Τριμηνιαίες: το αντίτιμο για το κανονικό εισιτήριο ανέρχεται στα 86 ευρώ και για το μειωμένο στα 43.
- Ετήσιες: το αντίτιμο για το κανονικό εισιτήριο ανέρχεται στα 320 ευρώ και για το μειωμένο στα 165.

- Οι κάρτες απεριόριστων διαδρομών ισχύουν σε όλη την περιοχή εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας από τον ΟΑΣΘ και θα είναι διαθέσιμες στα εκδοτήρια τουλάχιστον 10 ημέρες πριν και μετά την έναρξη ισχύος τους. Οι μηνιαίες κάρτες ισχύουν από την 1η κάθε μήνα και μέχρι το τέλος του. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, ο ΟΑΣΘ δύναται να υπογράφει συμβάσεις με υπουργεία, οργανισμούς, επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και με ενώσεις προσώπων, για τη μαζική διάθεση εισιτηρίων και με έκπτωση που δε θα υπερβαίνει σε ποσοστό το 20%.

Μειωμένο εισιτήριο
Δικαιούχοι του μειωμένου εισιτηρίου είναι οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές- σπουδαστές, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω. Οι φοιτητές-σπουδαστές επιδεικνύουν το φοιτητικό τους δελτίο (πάσο), οι μαθητές το μαθητικό δελτίο, οι πολύτεκνοι το βιβλιάριο πολυτεκνίας και τα ΑΜΕΑ την ειδική κάρτα τους.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ