Βόρεια Ελλάδα: Το βασίλειο του εργασιακού μεσαίωνα



Κάθε μέρα που ξημερώνει φέρνει και κάτι χειρότερο για τους εργαζομένους στη .....
Βόρεια Ελλάδα. Στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης το κλείσιμο επιχειρήσεων και οι μαζικές απολύσεις δεν αποτελούν πλέον είδηση για τους πολίτες αλλά καθημερινό φαινόμενο, ενώ στις όποιες -λίγες- θέσεις γίνεται αντικατάσταση προσωπικού, εφαρμόζονται πολύ ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εργοδότες πιέζουν εργαζόμενους ή εφαρμόζουν μονομερώς εκ περιτροπής εργασία, ακόμη και μίας ή δύο ημερών την εβδομάδα, ενώ η ανασφάλιστη εργασία -το κυνήγι του... «ξεροκόμματου» από μεγάλη ανάγκη- αποκτάει συνεχείς αυξητικούς ρυθμούς.

Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης εργοδότες -ακόμα και εύρωστων επιχειρήσεων- καθυστερούν ακόμη και περισσότερο από ένα χρόνο την καταβολή μισθών, δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, με το φόβο της απόλυσης και της καταδίκης σε εργασιακή «έρημο» ως συνέπεια της καθ' όλα νόμιμης και δίκαιης αντίδρασής τους.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ανεργίας, έχουν ξεπεράσει ακόμη και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, αφού, σύμφωνα με τους προέδρους των κατά τόπους εργατικών κέντρων, κυμαίνονται σε γενικές γραμμές στη Βόρεια Ελλάδα μεταξύ 30% - 50%.

Μάλιστα, δε λείπουν οι περιπτώσεις (Εδεσσα), όπου η ανεργία αγγίζει ακόμη και το... 80%.

Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους εργαζομένους, συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και μάλιστα χωρίς να διαφαίνεται από πουθενά «φως στην άκρη του τούνελ». Ισως το χειρότερο απ' όλα είναι ότι στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων έχει επικρατήσει η επιλογή της σιωπηρής αποδοχής των δυσμενέστερων εξελίξεων, αφού «έξω υπάρχουν και χειρότερα...»!

Πάνω από το 35% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη
Ξεπερνάει το 35% η ανεργία στο νομό Θεσσαλονίκης,  ενώ σχεδόν οι μισοί από τους εργαζομένους έχουν δεχτεί μικρές ή μεγάλες μειώσεις μισθών με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

 Παρά τις μειώσεις μισθών, όμως, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων καθυστερεί συστηματικά την καταβολή των μισθών.

O μέσος χρόνος της καθυστέρησης στις πληρωμές βρίσκεται στους τρεις μήνες, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν δει ακόμη και για... 17 μήνες το «χρώμα του χρήματος», ενώ άλλοι παίρνουν ως... έναντι 50 ή 100 ευρώ την εβδομάδα.
απο τον Αγγελιοφόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...