Εχω ενοχες


του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ηταν αναμενόμενο. Το μόνο που απομένει πλέον είναι - αυτό που πλαγίως έτσι κι αλλιώς μας το λένε κάθε μέρα - να μας το πούνε και κατάμουτρα:
«Είστε μ-----ες! «Ολοι μαζί τα φάγαμε»! Αυτή είναι, τώρα, η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης. Διά στόματος Πάγκαλου. Αλλά, τότε, γιατί προεκλογικά ο Παπανδρέου είχε κάνει σλόγκαν εκείνο το «πού πήγαν τα λεφτά;». Δεν τον είχε ενημερώσει ο στενότερος συνεργάτης του, ο αντιπρόεδρός του, ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε»;...
* Μάθετε, λοιπόν, ότι η «πτώχευση», η «χρεοκοπία», η «εντατική», ο «Τιτανικός» προήλθαν επειδή οι καλοκάγαθοι ταγοί του Εθνους, καλόψυχοι και συναισθηματικοί καθώς είναι, ενέδιδαν στις απαιτήσεις του ανεπρόκοπου λαού και τον «διόριζαν» στο Δημόσιο! Τι διαφορετικό έκανε ο τσιφλικάς, που ενώ γέμιζε την κοιλιά του με το αίμα των κολίγων, κραδαίνοντας την εξουσία του βούρδουλα και του κνούτου, γύριζε στους «χωριάτες» και έλεγε απαιτώντας να τον προσκυνήσουν: «Εγώ σας ταΐζω»!
* Πράγματι, πρόκειται για μια πρωτοφανή ιστορία αθλιότητας. Ετσι την αποκάλεσε ο Πάγκαλος: «Αθλιότητα». Μόνο που πρόκειται για τη δική τους, την ολόδική τους πολιτική και προσωπική αθλιότητα. Οι «κοτζαμπάσηδες» του δημόσιου βίου, οι εκμαυλιστές συνειδήσεων, οι «τζουμπέδες» της ρουσφετοκρατίας, τα κόμματα της εξαγοράς ψηφοφόρων και της κατασκευής εκλογικής πελατείας, είναι τα... θύματα! Τους πήρε στο λαιμό του ο λαός!
* «Φταίει» ο λαός του 1 εκατομμυρίου ανέργων.
«Φταίει» ο λαός των 2,5 εκατομμυρίων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Φταίει» ο λαός του 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων που ζουν με 600 ευρώ και κάτω.
«Φταίει» ο λαός με το 50% των ιδιωτικών υπαλλήλων να αμείβεται με κάτω από 1.011 ευρώ.
«Φταίει» ο λαός της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων - δασκάλων και καθηγητών (που λείπουν κατά χιλιάδες από τα σχολεία), των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών (που λείπουν κατά δεκάδες χιλιάδες από τα νοσοκομεία), που ζουν με «τρεις κι εξήντα».
«Φταίει» ο λαός των 11 εκατομμυρίων, γιατί oι 500.000 από αυτούς (το χαμηλότερο κατ' αναλογία πληθυσμού ποσοστό στην ΕΕ) διορίστηκαν στο Δημόσιο και οι κρατούντες, αυτοί που «τους διόρισαν», οι ίδιοι που επιχειρούν να χτίσουν πάνω στο δικαίωμα για δουλειά τους κομματικούς τους στρατούς, οι ίδιοι που αναφωνούσαν «εσείς είστε το κράτος», έρχονται σήμερα και ισχυρίζονται: «Ολοι μαζί τα φάγαμε»!
Ας το μάθει ο ελληνικός λαός.
Ας το μάθουν πρώτοι απ' όλους οι χτεσινοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όλοι αυτοί που τους κόβουν τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, που τους έχουν πεθάνει στους φόρους:
* Τα 28 δισ., τα επόμενα 15 δισ., τα μεθεπόμενα 10 δισ. και τα τελευταία 25 δισ. προς τους τραπεζίτες... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα 100 δισ. καθαρά κέρδη την τελευταία δεκαετία που ενθυλάκωσαν 300 οικογένειες από το Χρηματιστήριο... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα 500 δισ. που διακινούνται ετησίως από βιομήχανους και εφοπλιστές στις «οφ σορ»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα ομόλογα... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα λεηλατημένα από τη Σοφοκλέους... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα κτηματολόγια... «όλοι μαζί τα φάγαμε»! * Τα φέσια της Ολυμπιάδας... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα «μαύρα» της «Ζήμενς»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα μυστικά κονδύλια και τις χορηγίες του υπουργείου Εξωτερικών προς τους εκλεκτούς των ΜΚΟ... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα λεφτά για τα «υποβρύχια που γέρνουν»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα «χαβιάρια» της ξιπασιάς πάνω στα «κότερα»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα κλεμμένα από τους «συντρόφους που πλουτίσανε» και από τους «συντρόφους που ενέδωσαν στην κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα «απροσδιόριστα βάρη για τον προϋπολογισμό» που (όπως οι ίδιοι αναφέρουν στις αιτιολογικές εκθέσεις τους) συνιστούν οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές υπέρ πλουτοκρατών... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα λύτρα υπέρ εργολάβων στις εθνικές και λοιπές οδούς... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Η αλήθεια είναι τούτη: Οσο ισχύει ότι «όλοι μαζί»... παραδώσαμε τον Οτσαλάν στους Τούρκους, άλλο τόσο ισχύει ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Οσο ισχύει ότι «όλοι μαζί» υπογράψαμε υπέρ των «νομίμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο, άλλο τόσο ισχύει ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Οσο ισχύει ότι «όλοι μαζί» αναφωνούσαμε το βράδυ των Ιμίων εκείνο το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», άλλο τόσο ισχύει ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».
Η αλήθεια είναι τούτη:
* Τα 600 δισ. του συσσωρευμένου πλούτου που κατέχουν οι τράπεζες,
* τα 700 δισ. του συσσωρευμένου πλούτου που κατέχουν οι εν Ελλάδι πολυεθνικές και μονοπώλια,
* τα 450 δισ. που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός σε τόκους την τελευταία δεκαετία υπέρ ντόπιων και ξένων «τοκογλύφων» δανειστών, * τα 60 δισ. «ρευστό» που διαθέτουν οι 4.000 Ελληνες πλουτοκράτες με «private banking» λογαριασμούς, είναι από μόνα τους ασφαλή στοιχεία για να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια ποιοι «τα φάγανε» και ποιοι συνεχίζουν να «τα τρώνε».
* Οσο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον αντιπρόεδρό της, τον Πάγκαλο, εφόσον όπως έχει δηλώσει για τον εαυτό του «δεν είμαι δημαγωγός, δεν είμαι λαοπλάνος, δεν είμαι ένας ξεφτιλισμένος πολιτικάντης», δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα.

Και στα δικα μας

Την οργή των Ισλανδών γνώρισαν βουλευτές και μέλη της Κυβέρνησης της χώρας. Οι διαδηλωτές δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν αυγά, μπουκάλια και ποτήρια κατά των βουλευτών διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την χρεωκοπία που έχει κηρυχθεί, καθώς οι Τράπεζες προβαίνουν διαρκώς σε κατασχέσεις των σπιτιών των κατοίκων οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά και κατ’επέκταση χωρίς εισόδημα. Απαραίτητη σημείωση: η Ισλανδία βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΔΝΤ…
http://www.newsblog.gr/index.php/49375/orgi-laou-stin-islandia#more-49375

Υπαρχει και ελπιδα





Κι αν οι μέρες μας είναι γεμάτες δυσάρεστες ειδήσεις, φοβίες, ανασφάλεια και μελαγχολία, να θυμάστε πάντα πως η ζωή έχει το δικό της κώδικα, το δικό της δρόμο. Και υπάρχουν στιγμές που μας γεμίζουν αισιοδοξία, χαρά κι ελπίδα. Μία τέτοια στιγμή σας θυμίζουμε σήμερα.
Το “χέρι της ελπίδας”
Η φωτογραφία που βλέπετε δείχνει το χεράκι ενός εμβρύου 21 εβδομάδων να βγαίνει από την κοιλιά της μητέρας του. Η εικόνα αυτή που είχε συγκλονίσει τον κόσμο πριν από 11 χρόνια, έμεινε γνωστή με την ονομασία “το χέρι της ελπίδας”.

Ο Σάμιουηλ Αρμας, ήταν ακόμη αγέννητος όταν διαγνώστηκε πως πάσχει από δισχιδή ράχη (spina bifida) από την οποία δεν θα μπορούσε να επιζήσει, παρά μόνο αν τον χειρουργούσαν μέσα στην κοιλιά της μητέρας του.

Ο γιατρός που ανέλαβε το δύσκολο έργο ήταν ο δρ Τζόσεφ Μπρυνέ, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Βάντερμπιλτ στο Τένεσι, με την αξιοθαύμαστη τεχνική σε αυτές του ειδικού τύπου επεμβάσεις. Κατά την διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός αφαίρεσε την μήτρα με καισαρική κι έκανε μία μικρή τομή για να μπορέσει να εγχειρήσει τον μικρό Σάμιουηλ.

Το χειρουργείο πλησίαζε στο τέλος του όταν συνέβει το “θαύμα”: το βρέφος έβγαλε το μικροσκοπικό, αλλά πλήρως σχηματισμένο χεράκι του μέσα από την τομή και γαντζώθηκε από το δάχτυλο του έκπληκτου γιατρού.

” Βίωσα την πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής μου, όταν ένιωσα το χεράκι του Σάμιουελ να σφίγγει δυνατά το δάχτυλο μου! Ηταν σαν να έδειχνε ευγνωμοσύνη που του χάρισα το δώρο της ζωής”, είχε δηλώσει ο διάσημος χειρουργός.

Παρών στην αίθουσα ήταν και ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας USA Today, Μάικλ Γκλάνσυ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει ειδική άδεια για να απαθανατίσει την σπάνια επέμβαση. Ο φακός του πρόλαβε και συνέλαβε το γεγονός με απόλυτη καθαρότητα και για τα επόμενα χρόνια το “χέρι της ελπίδας” θα έδινε δύναμη και κουράγιο σε εκατοντάδες ανθρώπους!

Έντεκα χρόνια μετά…
Έντεκα χρόνια μετά τo “θαύμα της ζωής”, ο μικρός Σάμιουηλ Άρμας (στη φωτογραφία σήμερα), μίλησε στο FOXNews.com, καταθέτοντας τα συναισθήματά του για “το χέρι της ελπίδας”:

“Κάθε φορά που βλέπω αυτή την εικόνα, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι το πόσο τυχερός είμαι που ο Θεός διάλεξε εμένα για αυτή τη στιγμή. Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που είμαι εγώ σε αυτήν την εικόνα”, είπε.

Η μητέρα του Σάμιουηλ πρόσθεσε πως η φωτογραφία αυτή δεν χάρισε μόνο στο δικό της παιδί τη ζωή αλλά σε εκατοντάδες αγέννητα μωρά “το δικαίωμά τους να ζήσουν”: “Η εικόνα αυτή ανάγκασε πολλούς να ξανασκεφτούν τις πεποιθήσεις τους σχετικά με την άμβλωση και είμαι πολύ περήφανη για αυτό”, εξήγησε.



Και οι “άπιστοι Θωμάδες”….
Από την πρώτη στιγμή που η ιστορία του Σάμιουηλ είδε το φως της δημοσιότητας, ήταν πολλοί εκείνοι που την αμφισβήτησαν. Βασικό σημείο της διαφωνίας τους ήταν το κατά πόσο το βρέφος έβγαλε μόνο του το χεράκι του από το άνοιγμα της μήτρας της μητέρας του και άρπαξε το χέρι του γιατρού ή αν ο γιατρός τράβηξε το χέρι κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ο φωτογράφος- αυτόπτης μάρτυρας είναι μέχρι και σήμερα κατηγορηματικός: ” Είδα με τα μάτια μου τη μήτρα να συσπάται στη συνέχεια τη μικρή γροθιά να ξεπροβάλει από την τομή. Είμαι απολύτως βέβαιος πως το χεράκι βγήκε μόνο του μέσα από την κοιλιά της μητέρας του. Το μόνο που έκανε ο συγκλονισμένος γιατρός, ήταν να το ανασηκώσει για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να προλάβω να απαθανατίσω τη στιγμή”, υποστηρίζει.

Οσο για την μητέρα του Σάμιουηλ, η δική της απάντηση είναι αποστομωτική: ” Ειλικρινά δεν με νοιάζει, τι ακριβώς έγινε! Αυτό που αισθάνθηκα την στιγμή που αντίκρυσα την φωτογραφία, ήταν ότι ένα αγέννητο μωρό συμμετείχε με τις μικρές του δυνάμεις στην προσπάθεια να επιβιώσει! Δεν ξέρω αν το χεράκι του βγήκε μόνο του ή το τράβηξε ο γιατρός μου. Η ουσία είναι πως ήταν μια ανθρώπινη ζωή που τα κατάφερε! Δεν είναι αρκετό αυτό;”, ρωτάει τους “άπιστους Θωμάδες”! http://www.otherside.gr/2010/09/to-xeri-tis-elpidas-egine-11-etwn/#more-39205#ixzz11DbGY1ao

The Crevasse - Making of 3D Street Art

Hello big brother

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Ηλεκτρονική κάρτα αγορών...

Τώρα με την ηλεκτρονική κάρτα αγορών η κυβέρνηση ως Μεγάλος Αδελφός θα ξέρει ανά πάσα στιγμή τι αγορές κάναμε, που βρήκαμε τα λεφτά, πως αγοράσαμε τόσα αγαθά αφού δεν καλύπτουμε τα έξοδα με τα έσοδα και ο ΣΔΟΕΑΣΤΥΝΟΜΟΣ θα μας χτυπήσει τη πόρτα για εξηγήσεις.
Το ηλεκτρονικό φακέλωμα ήρθε για όλους τους πολίτες. «Πως και πήρες τρεις φρατζόλες ψωμί ενώ βγάζεις λεφτά μόνο για δύο;»
Με τους τουρίστες τι θα γίνει; Θα έχουν και αυτοί ηλεκτρονική κάρτα αγορών; Αν η κυβέρνηση το απαιτήσει κανείς δε θα πατάει στη χώρα μας διότι λόγω ΕΕ θα στέλνουμε report στην εφορία των χωρών τους. Κλάφτα...
 Χαράλαμπε!!
Διονύσης Στ.
 
 
http://press-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_9233.html
 
 

Σε γνώρισα στο ικα στην ουρά μπροστά μου σ' ειχα

Αθάνατο IKA

Σας παραθέτω την εμπειρία μου και σας ερωτώ......

Όσο ποιο συνοπτικά γινεται... πήρα άδεια απο την δουλειά μου για να παώ στον οφθαλμίατρο να μου δώσει γυαλιά. Μόλις έφτασα διαπίστωσα ότι είχα μπροστά μου 25 άτομα. Σημειωτέον ότι δεν ήταν στα ιατρεία του ΙΚΑ αλλά στο δικό του ιατρείο. Ρώτησα πολύ ευγενικά τί ώρα ανόίγουν το πρωί και έφυγα πίσω στην δουλειά.
Μετά απο 2 ημέρες ξαναπήγα 5' πριν ανοίξουν και ήμουν 3η στη σειρά.Περιμέναμε τον γιατρό 50' και τελικά μπήκαν οι 2 πρώτοι και επιτέλους, ήρθε η σειρά μου που όμως δεν πρόλαβα να μπώ γιατί μπήκε μια ηλικιωμένη. Τελικά, μου αντέγραψε την συνταγή που ήδη είχα απο τον αφθαλμίατρο μου και μου είπε ότι είμαι εντάξει. Έφυγα και πήγα στο κατάστημα που πήρα τα γυαλιά χαρούμενη ότι τελείωσα. Όμως έπρεπε να πάω στα ιατρεία του ΙΚΑ να μου υπογράψει τα χαρτιά ο Διευθυντής του ΙΚΑ. Έτρεξα όσο ποιο γρήγορα γινόταν γιατί έπρεπε να γυρίσω και στην εργασία μου, έλα όμως που ο Διευθυντής αν και μόλις 11:30 είχε φύγει για το ιατρείο του!!! Ένας Κύριος προθυμοποιήθηκε την επόμενη ημέρα να μου το σφραγίσει και να μου το φέρει στην δουλειά μου, όπως και έγινε. Πήγα το απόγευμα πάλι στο κατάστημα των οπτικων και με πληροφόρησαν ότι θα πάω! να πληρωθώ απο τα γραφεία του ΙΚΑ, απο τις παροχές. Σημειωτέον ότι στην πόλη μας, σε άλλο κτίριο είναι τα ιατρεία του ΙΚΑ και σε άλλο κτίριο τα γραφεία του ΙΚΑ. Πήγα στις παροχές και έπρεπε να περιμένω 30 άτομα. Φυσικά έφυγα στην δουλειά μου. Ξαναπήγα μετά απο 2 ημέρες και πάλι έπρεπε να περιμένω 30 άτομα. Και αναρωτιέμαι.... Έχω ασφαλισμένη 14 χρόνια στο ΙΚΑ, αν το υπολογίσει κάποιος περί τα 300,00 Ευρώ το μήνα, 50.000,00Ευρώ περίπου, αν τα έδινα σε μια ιδιωτική ασφάλεια θα έκαναν κολοτούμπες. Τα πληρώνω με συνοπτικές διαδικασίες που μου επέβαλε το κράτος μέ! σω του εργοδότη μου και όταν επικαλούμε την ασφάλεια μου για να πάρω κάποια λεφτά πίσω πρέπει να χάσω 2 ημέρες εργασίας???? Πώς να μην αγανακτήσει ο κόσμος????


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

O πιο "ξύπνιος" υπάλληλος security


O πιο "ξύπνιος" υπάλληλος security…ο τύπος δε παίζεται !!

Αν νομίζεται, ότι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, κάνοντας οικονομία λόγω της παγκόσμιας κρίσης, έχει βάλει μια μεγάλη ολόσωμη φωτογραφία φύλακα, προκειμένου να τρομάξει τους επίδοξους ληστές...
σας πληροφορούμε ότι κάνετε λάθος!

Δείτε παρακάτω τι κρύβει το ερωτηματικό και θα συμφωνήσετε με τον τίτλο μας...



 

 blogotsarka.gr

Ο μουτζουρης

Θυμησου......

Ενα καταπληκτικό βιβλίο

Ο Θεός με Θυμόν Μυθιστόρημα

Κύριος Συγγραφέας:
Χρήστου, Ιωάννα
Εκδοτικός Οίκος: ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ Ι. ΗΛΙΑΣ
Έτος έκδοσης: 11/2007
Σελίδες: 237

 Σύντομη περιγραφή Μια παρέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους, έχει άραγε οπωσδήποτε ανθρωπιστικά αποτελέσματα; Η αλλαγή είναι θέμα προσωπικό ή συλλογικό; Η γνώση, η σοφία, η ευλάβεια, τα αγαθά κίνητρα και οι ευγενείς στόχοι, μπορούν να υποκαταστήσουν τη συναίνεση; Μια ιστορία αγαθών προθέσεων, που εκτείνεται σε δύο ηπείρους, με φόντο τον ελληνικό εμφύλιο και έναν κατά συρροήν δολοφόνο... Άνθρωποι συνηθισμένοι, βυθισμένοι στα προσωπικά τους προβλήματα, προσπερνούν αδιάφορα τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, χωρίς να υποψιάζονται ότι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, επηρεάζονται περισσότερο από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν, συμμετέχουν ή ακόμα και πρωταγωνιστούν, παρά την ατομική τους ασημαντότητα.

Σε ολα τα καλα πρωτοι

Και πάλι πρώτοι… στην ακρίβεια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010, 08:19
Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά κατέκτησε η χώρα μας, όσον αφορά στις αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης- υπηρεσίες εντός Ε.Ε. και για τον μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών, που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ και αφορά στις χώρες της ευρωζώνης, για τον μήνα Αύγουστο-2010 σε σχέση με τον Αύγουστο -09, προκύπτει ότι η Ελλάδα συνεχίζει την κούρσα των αυξήσεων στην Ε.Ε. σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα είναι πρώτη στον πληθωρισμό με 5,6%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε. είναι 1,6%

Η Ελλάδα είναι πρώτη στα προϊόντα διατροφής με αύξηση 2,3%, όταν ο Μ.Ο της Ε. Ε. είναι -0,6%

Η Ελλάδα είναι και πάλι πρώτη στο κρέας με αύξηση 1,9%, όταν ο Μ.Ο της Ε. Ε. είναι 0,1%

Εν συνεχεία:

Μπίρα αύξηση14,4%, όταν ο Μ.Ο της Ε. Ε. είναι 1,1%

Καύσιμα αύξηση 39,6%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε. είναι 18,2%.

Παπούτσια με αύξηση 3,5%, όταν ο Μ.Ο της Ε. Ε. είναι 0,8 %

Αυτοκίνητα με αύξηση 10,3%, όταν ο Μ.Ο της Ε. Ε. είναι 0,1

Η Ελλάδα είναι πρώτη και στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 17,3%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε. είναι 2,5%.

Εν ολίγοις, ακριβή μου Ελλάδα!


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=177355&cid=8




ο ανθρωπος του μοχθου !

ΑΛΛΟΥ ,ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ

Η Ευρώπη στους δρόμους

«Όχι στη λιτότητα» φωνάζουν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες

 Βέλγιο
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη ενώνουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν την κρίση του δημοσιονομικού χρέους -την ώρα που η Κομισιόν εισηγείται κυρώσεις για τις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες. Ιστορική γενική απεργία και μαζική διαδήλωση στη Μαδρίτη. Συγκεντρώσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Λετονία. Τρίτη ημέρα απεργίας στο δημόσιο τομέα της Σλοβενίας.

Περίπου 100.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν κατακλύσει την Τετάρτη τους δρόμους των Βρυξελλών, εκφράζοντας την οργή τους για τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Την ώρα που η ογκώδης πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη μέσα σε μία «θάλασσα» από σημαίες και με το σύνθημα «όχι στη λιτότητα, προτεραιότητα στην εργασία και την ανάπτυξη», οι βελγικές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «οχύρωσαν» τράπεζες και καταστήματα.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, η οποία οργανώνει την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην «πρωτεύουσα» της ΕΕ -και συγκεκριμένα μετά το 2001 όταν 80.000 πολίτες είχαν διαδηλώσει στο Βέλγιο ζητώντας «μία πιο κοινωνική Ευρώπη».

«Οι εργαζόμενοι είναι σήμερα στους δρόμους στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες: υπάρχει ακόμα καιρός να αλλάξετε κατεύθυνση, να μην επιλέξετε τη λιτότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα καλούν τους ηγέτες να μη βιαστούν να μειώσουν τα ελλείμματα με μέτρα λιτότητας και ζητούν να διοχετευτούν οι δημόσιες δαπάνες σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Τζον Μονκς, επισημαίνει ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία είναι οι νέοι, οι οποίοι σήμερα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες.

Μετά τη διαδήλωση, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ιβ Λετέρμ.

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα


Στην Ελλάδα, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει πολλοί κλάδοι εργαζομένων, με αφορμή την Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Με συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος το απόγευμα της Τετάρτης συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Το πρωί οι συνδικαλιστικές ενώσεις οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γενική απεργία στην Ισπανία

Η ιστορική γενική απεργία στην Ισπανία κορυφώθηκε με συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Μαδρίτης, κόντρα στο πακέτο σκληρών περικοπών που η κυβέρνηση Θαπατέρο υποστηρίζει ότι είναι «απαραίτητες» για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Η πρώτη γενική απεργία των τελευταίων οκτώ ετών χαρακτηρίζεται από αναλυτές δοκιμασία για την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο, αν και δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι μόνο το 9% είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέρος και δεν αναμένεται να διασαλευτούν τα σχέδιά της να επιβάλει τα μέτρα λιτότητας.

Ο Θαπατέρο επέβαλε περικοπές στις κρατικές δαπάνες όταν οι «επενδυτές» τιμώρησαν την Ισπανία εν μέσω της φημολογίας ότι η Μαδρίτη όδευε σε μια «ελληνικού τύπου» κρίση χρέους και δανεισμού που θα δημιουργούσε την ανάγκη για ένα πρόγραμμα «διάσωσης» της οικονομίας της.

Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν διαταραχτεί και υπάρχουν σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα, πάντως στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το μετρό στην Μαδρίτη έχει εκτιμήσει ότι τις ώρες αιχμής το 50% των δρομολογίων θα εκτελείται κανονικά, ενώ στελέχη εταιριών των αερομεταφορών αναμένουν να εκτελεστεί το 20-40% των διεθνών πτήσεων.

Η ισπανική κυβέρνηση κυβέρνηση παρουσιάζει αναλυτικά τον προϋπολογισμό για το 2011 την Πέμπτη.

Απεργίας συνέχεια στη Σλοβενία


Η επ' αόριστον απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα της Σλοβενίας συνεχίζεται για τρίτη ημέρα, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις συνοριακές διαβάσεις με την Κροατία, όπου λόγω της κινητοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων, η αναμονή για τον έλεγχο των διερχόμενων οχημάτων φθάνει και τις εννέα ώρες.

Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με την κυβέρνηση, τα συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αίτημα την αύξηση των μισθών. Ωστόσο, η κυβέρνηση υιοθέτησε το νομοσχέδιο που προβλέπει πάγωμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών τη διετία 2011-2012.

Τη Δευτέρα, όταν άρχισε η επ' αόριστον απεργία, ανακοινώθηκε ότι συμμετέχει το 50% των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, δηλαδή περίπου 180.000 εργαζόμενοι.

Στους δρόμους και οι Πολωνοί


Αρκετές χιλιάδες Πολωνοί εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Βαρσοβία για να ζητήσουν εργασιακή ασφάλεια και να καταδικάσουν τις μειώσεις μισθών, σε μία απεργία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που γίνονται σε όλη την Ευρώπη κατά των μέτρων λιτότητας.

Μέλη του εργατικού σωματείου Αλληλεγγύη και της πανπολωνικής Συμμαχίας Εργατικών Συνδικάτων διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα με το σύνθημα «Όχι στις μειώσεις μισθών. Ναι στην εργασιακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη».

«Θέλουμε μία σταθερή και δίκαιη Πολωνία, όπως την ονειρευτήκαμε το 1980» δήλωσε ο Γιάνους Σνίαντεκ, ηγέτης της Αλληλεγγύης, του συνδικάτου που υπό την ηγεσία του Λεχ Βαλέσα πολέμησε κατά του κομμουνισμού στη δεκαετία του 1980.
Newsroom ΔΟΛ


http://news.in.gr/world/article/?aid=1231061025

OΥΤΟΠΙΑ?

Έντυπη Έκδοση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η Μαριναλέντα της Ανδαλουσίας

«Η Μαριναλέντα, μια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται με 15 ευρώ τον μήνα.
Ο δήμαρχός της, ο κομμουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.
Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδομάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. "Ο δήμαρχός τους είναι τρελός", λένε στο γειτονικό χωριό. "Ενώ εμείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουμε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 μέρες πάρτι". Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν με τους χωρικούς της Μαριναλέντας.
Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήμαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. "Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!", λέει ο δήμαρχος.
Στον συνεταιρισμό El Humoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκομιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές, κ.λπ.) συσκευάζονται στο μικρό εργοστάσιο Humar Marinaleda, που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι' αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Ομως ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται. Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα.
Από την άλλη, "εδώ δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη", λέει ο δήμαρχος. "Δεν έχουμε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!", προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυημένη και το Πάσχα έγινε μια μικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόμους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.
"Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ώς τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες", λέει ο Γκορντίγιο. "Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα"».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=153783

 

Ετσι μας αρεσει!!!!!!

Ε.Σ.Υ. σφαγη χωρις βαμβακι

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 ·
Την άθλια κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας μας λέει σήμερα ένα ρεπορτάζ του «Αγγελιοφόρου». «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι γιατροί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έφτασαν προχτές σε σημείο να πάνε στο… σούπερ μάρκετ και να αγοράσουν με δικά τους χρήματα βαμβάκι!», γράφει η εφημερίδα. Και τα χειρότερα έρχονται αφού είναι πάγια τακτική των αστικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια να απαξιώσουν όσο γίνεται την δημόσια υγεία για να θησαυρίσουν οι έμποροι υγείας που είδαν τα τελευταία χρόνια τα κέρδη τους να απογειώνονται με αστρονομικούς ρυθμούς. Η ταφόπλακα στο όποιο δημόσιο σύστημα υγείας έχει απομένει θα μπει με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με αυτό, στους καταχρεωμένους δήμους θα μεταφερθούν τα 200 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και περίπου 400 μονάδες του ΙΚΑ. Αυτή η προοπτική περιλαμβάνει «σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές». Οι ενιαίες τοπικές μονάδες θα αποτελούν μια «συνέργεια και δικτύωση όλων των δομών παροχής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Δηλαδή, δημόσιοι, δημοτικοί, ιδιωτικοί φορείς, η ΤΑ και ΜΚΟ θα συνδεθούν, ενισχύοντας έτσι τη δικτύωση με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, (αφού εμπλέκονται και οι ιδιωτικοί φορείς του τομέα Υγείας) που θα σημάνει παροχή υπηρεσιών με πληρωμή, για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την κυβέρνηση θα μείνει ως υποχρέωση ένα «βασικό πακέτο παροχών» για την Υγεία και όποιος χρειάζεται παραπάνω θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και όλο αυτό θα υλοποιείται από τα περιφερειακά και τοπικά κρατικά όργανα που θεσμοθέτησε ο «Καλλικράτης». Με δυο λόγια αν αρρωστήσεις και δεν έχεις την καβάτζα σου να ανταποκριθείς στα υπέρογκα έξοδα που θα χρειαστείς για την νοσηλεία σου, ντουγρού για τα θυμαράκια. Εντάσσετε κι αυτό στον «σοσιαλιστικό» σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΓΑΠ-Τσολάκογλου।

Κοιτα πισω ρε μεγαλε!!!

Υπαρχουν και σοβαρες χωρες

News247.gr Κόσμος Ειδήσεις
Πρώην πρωθυπουργός σε δίκη


Στο εδώλιο βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Πολ Κίτινγκ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι παραβίασε κόκκινο φανάρι και αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το φανάρι ήταν κίτρινο
0 σχόλια | Σχολιάστε

Στέφανος Νικήτας Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 29 2010 09:32 Ενημερώθηκε: Σεπτέμβριος 29 2010 09:32

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε δίκη να οδηγούνται έστω και για την πιο μικρή παράβαση ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί!

Αθώο έκρινε δικαστήριο της Μελβούρνης τον πρώην Αυστραλό πρωθυπουργό, Πολ Κίτινγκ που αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο για οδική παράβαση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την Ημέρα της Αυστραλίας, στο Σίδνεϊ, πέρασε μια διασταύρωση με κόκκινα φανάρια. Ο ίδιος επέμεινε ότι τα φανάρια δεν ήταν κόκκινα αλλά κίτρινα, η δε δικαστής αποφάνθηκε ότι "επειδή και οι δύο εκδοχές είναι αληθοφανείς και δεδομένου ότι υπάρχει αμφιβολία αν τα φανάρια ήταν κόκκινα ή κίτρινα, θα απαλλάξει τον κατηγορούμενο". Οι δυο αστυνομικοί, οι οποίοι έδωσαν την κλήση στον Κίτιγκ, κατέθεσαν ότι πέρασε με κόκκινο, αλλά δεν έπεισαν στο δικαστήριο.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι όσοι παίρνουν κλήσεις για παραβάσεις τις οποίες γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουν κάνει, θα πρέπει να έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

"Το σύστημα δεν είναι εναντίον σας. Όταν όμως γνωρίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά, μη διστάζετε να το αντιμετωπίσετε. Ελπίζω η προσωπική μου εμπειρία σήμερα να βγει σε καλό. Κάποιοι να παραδειγματιστούν και να τολμήσουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους", είπε ο Πολ Κίτινγκ.

Στην Αυστραλία η αστυνομία δεν διστάζει να δίνει κλήσεις όχι μόνο σε πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους εν ενεργεία, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.



http://news247.gr/kosmos/news/den_plhrwse_klhsh.553395.html

Για τα ALDI

"Δούρειος Ίππος" η έξοδος της Aldi από Ελλάδα










της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δημοσιεύθηκε: 08:02 - 29/09/10
Σαν Δούρειος Ίππος για ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που θα επιθυμούσαν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει η αποχώρηση από τη χώρα της Aldi Hellas.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι σημειώνουν ότι η Aldi Hellas το διάστημα αυτό διεξάγει έναν άτυπο διαγωνισμό πώλησης του δικτύου των καταστημάτων της και των logistics centers της.

Γι' αυτά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ουκ ολίγες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πώληση του δικτύου και των logistics centers από την πλευρά της Aldi Hellas θα μπορούσε να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία για όποιον ξένο λιανέμπορο θα επιθυμούσε να αποκτήσει παρουσία στην ελληνική αγορά.

Η απόκτηση άλλωστε ενός καθαρού δικτύου χωρίς βάρη είναι, όπως αναφέρουν, η πλέον ενδεδειγμένη λύση από το να εξαγοράσουν έναν υπάρχων παίκτη.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από τους ομίλους Delhaize, Carrefour, Lidl, Makro Cash & Carry δεν έχουν παρουσία στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων όμιλοι όπως η Schwarz Unternehmens, Rewe-Zentral AG, Edeka Zentrale AG & Company KG, Koninklijke Ahold N.V., J Sainsbury plc., WM Morrison Supermarkets plc., Groupe Auchan S.A., Centres Distributeurs E. Leclerc, Casino Gulchard-Perrachon S.A., SPAR Oster-reichische Warenhandels-AG, Metro AG κ.ά.


http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/605656/Article.aspx

Ξεπουλαμε

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010
«Γράμμα από την τρόικα: «Πουλήστε τα πάντα»…»
Από newsblog | Σεπτεμβρίου 29, 2010 - 8:22 πμ

«Αυστηρές υποδείξεις από την τρόικα, που βλέπει να καταρρέουν τα… μαθηματικά του μνημονίου, δέχεται πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός σχεδίου μαζικής εκποίησης δημόσιας περιουσίας, κατά προτίμηση σε επενδυτές με «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό, στο όνομα της μείωσης του δημοσίου χρέους, που απειλεί να «καταπιεί» τη χώρα από το 2014 και μετά, όταν θα σταματήσουν οι «ενέσεις» δανεισμού από τους διεθνείς πιστωτές.

Το “S10” ανέδειξε χθες σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των αδιέξοδων μαθηματικών του μνημονίου: ο λογαριασμός τοκοχρεολυσίων του ογκώδους (150% του ΑΕΠ) χρέους της χώρας θα γίνει το 2014 δυσβάστακτος, προδιαγράφοντας μια ασφαλή πορεία προς τη… χρεοκοπία.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τρόικα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πιέζουν φορτικά την κυβέρνηση να επιταχύνει δραστικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ζητώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς όχι απλώς να καλυφθεί, αλλά να ξεπεραστεί θεαματικά, ει δυνατόν, ο στόχος του μνημονίου για έσοδα 3 δις. ευρώ μέχρι το 2014 από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Είναι μάλιστα πιθανό, ο νέος, υψηλότερος στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας να ενσωματωθεί σε μελλοντική αναθεώρηση του μνημονίου, ώστε να καταστεί και νομικά δεσμευτικός για την κυβέρνηση.

Ενδεικτική του κλίματος που δημιουργούν οι νέες αυστηρές επιταγές της τρόικας προς την κυβέρνηση είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal ο γενικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, κ. Γ. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να στείλει ένα δελεαστικό μήνυμα στη διεθνή αγορά, ότι η Ελλάδα ανοίγει και πάλι για μεγάλες business, με επίκεντρο τη δημόσια περιουσία.

Διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές του κειμένου της Wall Street Journal, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι το «μενού» των ιδιωτικοποιήσεων είναι τόσο εκτεταμένο, που δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε έσοδα πολύ υψηλότερα από τα «ταπεινά» 3 δις. ευρώ, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί η «δέσμευση» του κ. Χριστοδουλάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εκτυλιχθεί μια γενική εκποίηση σε εξευτελιστικές τιμές (“fire sale” είναι η έκφραση που αποδίδεται από το συντάκτη της WSJ στον κ. Χριστοδουλάκη, δηλαδή εκποίηση σε χαμηλές τιμές, υπό το βάρος επικείμενης πτώχευσης).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα ο κ. Χριστοδουλάκης, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει τα πάντα, από τον τζόγο μέχρι τις δημόσιες υποδομές, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί πωλήσεις σε τιμή ευκαιρίας –βέβαια, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων δεν εξηγεί πώς ακριβώς σκοπεύει η κυβέρνηση να… τετραγωνίσει τον κύκλο, πουλώντας σε καλές τιμές, όταν η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης, ενώ οι αξίες στην οικονομία καταρρέουν λόγω της κρίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει, ότι κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι η πώληση του ΟΣΕ, αφού προηγηθεί ανάληψη των χρεών του από το Δημόσιο και μαζική απομάκρυνση προσωπικού. Όπως αφήνεται σαφώς να εννοηθεί, δέλεαρ για τους επενδυτές δεν θα αποτελέσει η ίδια η σιδηροδρομική δραστηριότητα του ΟΣΕ, αλλά το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων.

«Υπάρχει ήδη σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον και περιμένουμε να θέσουμε προς πώληση τη νέα εταιρεία λειτουργίας μέσα στον επόμενο χρόνο, η οποία θα είναι οριακά κερδοφόρα», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Ενώ τα υψηλά χρέη του Οργανισμού θα αναληφθούν από το Δημόσιο, ελπίζουμε ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΟΣΕ θα αντισταθμίσει κάποια από αυτά τα κόστη», προσθέτει.

Δεύτερη στη σειρά των προτεραιοτήτων είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας μπορεί και να υπερβαίνει τα 200 δις. ευρώ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το εθνικό χρέος φθάνει τα 300 δις. ευρώ. «Υπάρχουν πολλές και μεγάλες δημόσιες εκτάσεις που είναι ενδιαφέρουσες για εμπορική αξιοποίηση και σκοπεύουμε να τις πουλήσουμε ή να συνάψουμε πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό και ελκυστικό επενδυτικό σχέδιο στις διεθνείς αγορές», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Για τις τηλεπικοινωνίες, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων τονίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διαταράξει τις ισορροπίες στην αγορά, προχωρώντας στην πώληση του κρατικού μεριδίου στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ενώ για την αγορά του τζόγου αναφέρει ότι στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία της απελευθέρωσης, από την οποία το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα πουληθεί πολύ σύντομα το 49% των μετοχών του Καζίνου της Πάρνηθας, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του έτους. Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων προαναγγέλλει πώληση μεριδίου του Δημοσίου, η οποία όμως θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, επισημαίνει ότι έχει γίνει υγιής πρόοδος, αλλά θα προηγηθεί ο διαχωρισμός του δικτύου αγωγών από τις εμπορικές δραστηριότητες. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε το σχήμα των συμβούλων, αλλά το Δημόσιο θα διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο δίκτυο των αγωγών», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης. Ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων αποφεύγει, πάντως, οποιαδήποτε αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις τραπεζικών συμμετοχών, αφού το θέμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο» πολιτικά και η κυβέρνηση αποφεύγει να το ανακινήσει προ των εκλογών, με το πρόσχημα ότι εξετάζει εισηγήσεις συμβούλων.

Η συνέντευξη του γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων, πάντως, αφήνει τους αναγνώστες με μια μεγάλη απορία: αν στο τραπέζι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν ακίνητα και συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις-φιλέτα, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και αν, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρόκειται να αντισταθεί σθεναρά σε πιέσεις για πωλήσεις σε εξευτελιστικές τιμές, πώς εξηγείται ότι ο εισπρακτικός στόχος που τίθεται είναι μόλις 3 δις. ευρώ;

Το σχόλιο που κάνουν στο “S10” τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας αυτή την προφανή ανακολουθία, είναι ότι στην πραγματικότητα ο στόχος των 3 δις. ευρώ έχει προ πολλού αναθεωρηθεί. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα είναι πολύ ευρύ, σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πουλήσει σε «χτυπημένες» τιμές και ο τελικός στόχος θα είναι να συγκεντρωθούν έσοδα που πραγματικά θα έχουν κάποιο αντίκρισμα στην προσπάθεια μείωσης του χρέους. Γιατί είναι προφανές, ότι με έσοδα αποκρατικοποιήσεων που μετά βίας ξεπερνούν τη μια μονάδα του ΑΕΠ θα πέσει απλώς μια απειροελάχιστη σταγόνα στον ωκεανό των 150 μονάδων εθνικού χρέους…»

(www.sofokleous10.gr)


Διαβάστε περισσότερα: http://www.newsblog.gr/index.php/49274/gramma-apo-tin-troika-%c2%abpouliste-ta-panta#ixzz10uc6j0Fw

Αναπτυξη??

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010
Ελασσόνα – Βεύη Φλώρινας: Δύο περιοχές, δύο εκ διαμέτρου στάσεις για το μέλλον
Από newsblog | Σεπτεμβρίου 29, 2010 - 10:50 πμ

Στη Βεύη της Φλώρινας οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία την επαναλειτουργία του παλιού λιγνιτωρυχείου της περιοχής. Οι έννοιες περιβάλλον, ποιότητα ζωής, μόλυνση δεν έχουν καμία σχέση και καμία αξία μπροστά στην ανεργία. Στην Ελασσόνα η αντιμετώπιση είναι εντελώς διαφορετική. Κάθε σκέψη για τη λειτουργία του λιγνιτικού πεδίου της περιοχής θα αποτελέσει casus belli για όλο το Νομό Λάρισας. Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Λάρισας, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας, κατά πλειοψηφία αποφάσισε τα ακόλουθα:
1.Επιβεβαιώνει την πάγια και κατηγορηματική θέση του κατά της εκμετάλλευσης του λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας, θεωρώντας ότι η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με υποβάθμιση της περιοχής με πολύ αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον τη δημόσια υγεία, και την την ανάπτυξη της.
2.Επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της επαρχίας Ελασσόνας, που είναι αυτό της πράσινης ανάπτυξης, του ήπιου τουρισμού και της ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, δεν εξυπηρετείται από την εκμετάλλευση του λιγνίτη.
3.Κάθε σκέψη για εκμετάλλευση του λιγνιτικού πεδίου βρίσκει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όλους τους φορείς του Νομού αντίθετους και αποτελεί «casus belli» για το Ν. Λάρισας και τους κατοίκους του.»
Δύο περιοχές, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με το Ελληνικό Κράτος να επιμένει στην παραγωγή ενέργειας με τους πλέον ρυπογόνους τρόπους, όταν στη μονίμως συννεφιασμένη Μ.Βρετανία κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά, ή στην Ισλανδία οι ανεμογεννήτριες, ή στη Σκωτία η παραγωγή ενέργειας από τα κύματα της θάλασσας. Εμείς εδώ όμως προτιμάμε να εκβιάζουμε τους κατοίκους με το «μπαμπούλα» της ανεργίας για να παίρνουμε την απάντηση που θέλουμε…


Διαβάστε περισσότερα: http://www.newsblog.gr/index.php/49279/elassona-beui-florinas-dyo-perioxes-ligniti#ixzz10ubpNZxc

Τρελλα!!!

Tεταρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010
Ο φορολογικός παραλογισμός συνεχίζεται – Η Κυβέρνηση συμφώνησε με τις Τράπεζες να… βγάλουν ειδικά δάνεια (!)
Από newsblog | Σεπτεμβρίου 29, 2010 - 11:43 πμ

Ο κυβερνητικός φορολογικός παραλογισμός συνεχίζεται αμείωτος. Άγνωστο με ποιά κριτήρια τα ελάχιστα ποσά για την περαίωση μειώθηκαν για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι για τους ελεύθερους επαγγλματίες (!), οι οποίοι και καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» και τη μερίδα του λέοντος στο επίσης παράλογο μέτρο της περαίωσης, μέτρο το οποίο το μόνο που κάνει είναι να επιβραβεύει τους φοροφυγάδες. Έτσι, ενδεικτικά, αν μία επιχείρηση τηρούσε λογιστικά βιβλία Β’ κατηγορίας θα πληρώσει ελάχιστο ποσό για κάθε χρήση 500 ευρώ, ενώ κάθε ελεύθερος επαγγελματίας 700 ευρώ, προφανώς γιατί κατά το κυβερνητικό σκεπτικό και τη λογική του παραλόγου ή έχει περισσότερα χρήματα στην παρούσα φάση ή θεωρείται ύποπτος μεγαλύτερης φοροδιαφυγής κατά το παρελθόν. Για να ολοκληρωθεί ο παραλογισμός, η Κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τις Τράπεζες για να δανείσουν χρήματα σε όσους θέλουν να περαιώσουν τις (δήθεν) φορολογικές τους υποχρεώσεις. Εάν ζητάτε χρήματα για κεφάλαια κίνησης, χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, κλπ, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσετε. Οι φορολογικές υποχρεώσεις πρ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.newsblog.gr/index.php/49282/%ce%bf-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%b5#ixzz10ubP0QtA

Μεγαλοι πολιτικοι............. ανδρες

News247.gr Ελλάδα Πολιτική
Με Ψινάκη για την πρωτιά
12Share

Το ψηφοδέλτιό του για τη διεκδίκηση του δήμου Αθηναίων παρουσίασε ο νυν δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης. Συμμετέχουν αρκετές διασημότητες, με τον Ηλία Ψινάκη και τον Άκη Ζήκο να ξεχωρίζουν


Μαρίνα Χατζηδημητρίου Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 28 2010 18:42 Ενημερώθηκε: Σεπτέμβριος 28 2010 18:43

Στο Άλσος Προμπονά έγινε η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Το όνομα που ξεχώρισε όπως ήταν φυσικό ήταν αυτό του Ηλία Ψινάκη, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος μαζί με άλλα διάσημα πρόσωπα όπως αυτό του ηθοποιού Νίκου Ψαρρά, του δημοσιογράφου (και στέλεχος του ΛΑΟΣ) Δημήτρη Κωνσταντάρα και του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Άκη Ζήκο, τα οποία δίνουν φρέσκο αέρα στο συνδυασμό του δημάρχου και ανανεώνουν κατά 66% το ψηφοδέλτιό του.

Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ασφάλεια στην πόλη, το περιβάλλον, η οικονομική ανάπτυξη και ο πολιτισμός θα είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού "Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας", για τη νέα τετραετία, όπως τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του, προκειμένου να συνεχίσει για δεύτερη τετραετία το έργο του για την αναμόρφωση της Αθήνας, μία προσπάθεια στην οποία θα τον βοηθήσουν όλοι όσοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, στο οποίο εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτικοί χώροι, όπως είπε.

"Είμαστε εδώ για να δώσουμε χαμόγελο, ελπίδα και αισιοδοξία στους συμπολίτες μας μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ζούμε κι εμείς, όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα", είπε ο κ. Κακλαμάνης προσθέτοντας ότι "Εμείς είμαστε αυτοί που θα κρατήσουμε την Αθήνα μας όρθια και θα ενισχύσουμε την κοινωνική της συνοχή σε ό,τι αφορά τους φτωχούς συμπολίτες μας στις δύσκολες οικονομικά ημέρες που έρχονται".

Παράλληλα τόνισε ότι "εμείς ήμασταν εκείνοι που μόνοι μας υπερασπιστήκαμε την ιστορία της πόλης μας, τις περιουσίες των συμπολιτών μας και το παρόν και το αύριο της πόλης μας τον Δεκέμβριο του 2008. Ξέρω ότι κάποιοι δεν μου το συγχώρησαν αυτό, αλλά εάν χρειαστεί το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Και το μήνυμα αυτό είναι τελείως ξεκάθαρο".

Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης συνέστησε στους δημοτικούς συμβούλους και Συμβούλους Δημοτικών και Κοινοτήτων να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα με σοβαρότητα, χαμηλούς τόνους, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό και "να ριχθούν στη μάχη για την Αθήνα που αγαπάμε".

Τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου

Υποψήφιοι για το Δημοτικό Συμβούλιο είναι 75 άτομα και για τις Δημοτικές Κοινότητες (Δημοτικά Διαμερίσματα) είναι 108, ενώ το 36% είναι γυναίκες και το 64% άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων είναι τα 44 χρόνια με υποψηφίους ηλικίας από 19 έως 71 ετών.

Το ψηφοδέλτιο είναι ανανεωμένο, αφού το 66% είναι άτομα που διεκδικούν για πρώτη φορά θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στις Δημοτικές Κοινότητες, ενώ ποσοστό 34% των υποψηφίων είναι πρόσωπα με εμπειρία στο Δήμο, καθώς έχουν θητεύσει Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Το 34% των υποψηφίων είναι οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, άνθρωποι με εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, άνθρωποι της επικοινωνίας, και μπορούν να συνδράμουν για την οικονομική ανάπτυξη και προβολή της πόλης.

Το 33% των υποψηφίων είναι μηχανικοί, άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και μπορούν να υποστηρίξουν τα θέματα που βελτιώνουν στην πράξη την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Τέλος, το 33% είναι άνθρωποι από τον χώρο της ιατρικής, κοινωνιολόγοι αλλά και άνθρωποι με εμπειρία σε θέματα ασφάλειας.

Αξιωματικοι των ενοπλων δυναμεων????????

Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 15:24 Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ορατός ο κίνδυνος διαγραφής του αδικήματος
'Εκτη αναβολή στη δίκη Κεντέρη, Θάνου
Αθήνα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αναβλήθηκε για έκτη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου για το τροχαίο της 12ης Αυγούστου του 2004, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 12 Ιανουαρίου του 2011 και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος της διαγραφής του αδικήματος.

Το ενδεχόμενο της διαγραφής είναι ορατό, καθώς με βάση το νόμο η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί μέσα σε οκτώ χρόνια και σε περίπτωση που πάρει και νέα αναβολή, είναι αμφίβολο αν τελικά οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο. Η υπόθεση είχε το νούμερο 7 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όμως η εκδίκαση της προηγούμενης διήρκησε τρεις ώρες, με αποτέλεσμα να αναβληθεί λόγω ωραρίου.

Εκτός των Κεντέρη και Θάνου, κατηγορούμενοι είναι ακόμα ο προπονητής Χρήστος Τζέκος, καθώς και γιατροί του νοσοκομείου ΚΑΤ. Πάντως στα δικαστήρια της Ευελπίδων δεν έδωσαν το «παρών» οι Κεντέρης και Θάνου καθώς εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους, ενώ παραβρέθηκε ο Τζέκος.


22/9/10 Εnet.gr

Ο George τους μαθαινει ελληνικα

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ




Μεσίτες συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων



Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που μάθαμε ότι ο επικοινωνιολόγος Γ. Φλέσσας (μέσω του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS στον οποίο είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), λειτουργώντας για λογαριασμό του Δ.Ν.Τ, χρηματοδότησε «ιδιαίτερα μαθήματα» σε ντόπιους δημοσιοκάφρους για να αποτελέσουν την ομάδα κρούσης στην τυφλή υποστήριξη παράδοσης και καθυπόταξης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας στις εντολές της ντόπιας αστικής τάξης, της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ.
Ποτέ όμως δεν μάθαμε κάτι παραπάνω. (Ποιοι εκδότες και δημοσιογράφοι συμμετείχαν σ’ αυτά τα σενάρια, με ποια ανταλλάγματα κλπ. Εχουν κυκλοφορήσει φυσικά κάποιες φήμες αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να της αναπαράγουμε).

Ο ίδιος επικοινωνιολόγος, ο Γ, Φλέσσας ομολόγησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι πλήρωνε δημοσιογράφους και ΜΜΕ για να ενισχύει το προφίλ της εταιρείας Siemens, με την οποία συνεργάζεται επί πολλά χρόνια, όπως είπε, χωρίς και εδώ να γίνει πιο σαφής επικαλούμενος αμνησία.

Τώρα βγαίνει στην επιφάνεια ο ρόλος ενός άλλου «διάσημου» επικοινωνιολόγου, τακτικού θαμώνας των τηλεοπτικών παραθύρων που μας παρουσιάζεται σαν αναλυτής των τάσεων του εκλογικού σώματος και της λεγόμενης κοινής γνώμης. Του Γ. Σεφερτζή.

Αντιγράφουμε απόσπασμα από πρωτοσέλιδο σχόλιο του σημερινού «Ριζοσπάστη»: «Στην επένδυση στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Πλατυγιαλίου Αστακού, κύριος επενδυτής εμφανίζεται εταιρεία από το Κατάρ. Οπως και στο Ελληνικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα, στις επαφές για τη συμφωνία συμμετείχε και ο Γ. Σεφερτζής, πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, και φίλος του αδελφού του Νίκου.
Ο Γ. Σεφερτζής ερωτηθείς από την εφημερίδα είπε πως τον είχαν επιλέξει οι Αραβες. Αλλά αραβική πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζει πως οι Αραβες είχαν δεχτεί την παρουσία του, καθώς τους είχε συστηθεί ως εν ενεργεία σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού. Μάλιστα. Ο κύριος επικοινωνιολόγος, ως δήθεν αντικειμενικός αναλυτής, χρησιμοποιείται ουσιαστικά για τη χειραγώγηση του λαού στην αστική πολιτική, μεσίτης συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων, εργαλείο της κυβέρνησης για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής».

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα στις διαπιστώσεις του "Ριζοσπάστη" με τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα.
Βλέπουμε δηλαδή ότι έχει μπει στο πετσί της …. Αμερικανιάς ο ΓΑΠ-Τσοκάλογλου. Διαπιστώνουμε ακόμα μια φορά ότι δημοσκόποι και «έγκυροι αναλυτές» -τύπου Φλέσσα και Σεφερτζή- δεν κάνουν τίποτε άλλο, με το προϊόν που παράγουν, παρά να προσπαθούν να χειραγωγήσουν την λεγόμενη κοινή γνώμη, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους, συνεπικουρούμενοι από τα άθλια δημοσιοκαφρικά παπαγαλάκια.
 
http://tsak-giorgis.blogspot.com/

Ξαλάφρωσε και τιμωρήθηκε!

Νατάσα Παπαδημητροπούλου | 28/9/2010 10:54:29 πμ

Το πιο περίεργο πρόστιμο στην καριέρα του δέχτηκε παίκτης του Παναθηναϊκού. Οπως αποκαλύπτει η ισπανική El Mundo Deportivo, χωρίς να αποκαλύπτει το όνομα του παίκτη, άσος του τριφυλλιού καλείται από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA να πληρώσει περίπου 5.000 ευρώ επειδή... ούρησε στο τούνελ των αποδυτηρίων του Καμπ Νου κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της ελληνικής ομάδας με την Μπαρτσελόνα την 1η αγωνιστική των ομίλων του Champions League.
*Οι τρεις αλλαγές του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση του Καμπ Νου ήταν οι Γιώργος Καραγκούνης (65`), Λουίς Γκαρσία (70`) και Σωτήρης Νίνης (80`).
*Ο Παναθηναϊκός, πάντως, δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα και τονίζει πως η ομάδα τιμωρήθηκε με πρόστιμο, επειδή ο παίκτης πήγε στην τουαλέτα και καθυστέρησε να γίνει η αλλαγή.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πιθανότερο είναι ότι ο... ένοχος είναι ένας από τους παίκτες που πέρασαν ως αλλαγή, καθώς το περιστατικό συνέβη στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος παίκτης κλήθηκε από τον Νίκο Νιόπλια να περάσει σύντομα στο ματς και λίγο το άγχος, λίγο η ένταση της στιγμής, τον έκαναν να αναζητήσει την κοντινότερη τουαλέτα.
Το Καμπ Νου όμως δεν αποδείχτηκε τόσο... φιλόξενο. Κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων υπάρχει εντολή τα αποδυτήρια να παραμένουν κλειστά και να παρακολουθούνται. Προφανώς ο άσος του Παναθηναϊκού είχε δυσκολία στο να συνεννοηθεί - λόγω της γλώσσας - με τους ανθρώπους του γηπέδου, ενώ και η σήμανση δεν ήταν κατατοπιστική και, με τα λεπτά να κυλούν, αναγκάστηκε να... ανακουφιστεί κάτω από τις σκάλες του τούνελ που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο!
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο παρατηρητής της UEFA στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, ο βέλγος Ρόμπερτ Στερκ και η απόφαση για το πρόστιμο πάρθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA, η οποία ενημέρωσε και τους δύο εμπλεκόμενους συλλόγους.
Ο Παναθηναϊκός, πάντως, δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό και τονίζει πως η ομάδα τιμωρήθηκε με πρόστιμο, επειδή ο παίκτης πήγε στην τουαλέτα και καθυστέρησε να γίνει η αλλαγή.

Η UEFA είναι ιδιαιτέρως αυστηρή με τέτοια θέματα, αν και στο παρελθόν υπάρχουν ανάλογα και πιο... χτυπητά περιστατικά. Το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό είναι αυτό του Γιανς Λέμαν, που στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης της Στουτγκάρδης με την Ουνιρέα στο περσινό Champions League... έτρεξε πίσω από τη διαφημιστική πινακίδα, υπακούοντας στο κάλεσμα της φύσης! Στη συνέχεια, θέλησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι απλά επανατοποθετούσε το προστατευτικό που φορούσε.
Αλλο περιστατικό συνέβη στο Μουντιαλίτο του Αμπου Ντάμπι, με τον τερματοφύλακα της Οκλαντ Σίτι, Πολ Γκόθαρντ, να... ανακουφίζεται κινούμενος στο σημείο του πέναλτι την ώρα που η ομάδα του βρισκόταν στην επίθεση, με τις τηλεοπτικές κάμερες να τον... προδίδουν αργότερα!


Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=75021#ixzz10po2Y6AJ

Κοροιδια

Από newsblog | Σεπτεμβρίου 28, 2010 - 7:33 πμ
«Με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί την Ελλάδα στη χρεοκοπία ο ίδιος ο μηχανισμός στήριξης που απέτρεψε τα χειρότερα τον περασμένο Μάιο, καθώς δημιουργεί μια ωρολογιακή βόμβα τοκοχρεολυσίων ύψους 90 δις. ευρώ, έτοιμη να εκραγεί το 2014, αν δεν συμφωνηθεί μια αναθεώρηση των όρων δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης! Οι υπολογισμοί στους οποίους βασίσθηκε το μνημόνιο δανεισμού, διαστρεβλωμένοι από τις πολιτικές επιδιώξεις των παραγόντων που μετείχαν στη διαπραγμάτευση για τη «διάσωση» (των πιστωτών) της Ελλάδας, με πρώτη την Γερμανία, κατέληξαν να προγραμματίσουν με απόλυτη ασφάλεια τη χρεοκοπία της χώρας αμέσως μόλις λήξει η περίοδος των δανειακών ενισχύσεων.
Οι αγορές έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και πιέζουν ασφυκτικά για αλλαγή των όρων δανεισμού της χώρας, η οποία όμως προσκρούει και πάλι σε κοντόφθαλμους υπολογισμούς της γερμανικής ηγεσίας:
- Το 2014, το πρώτο έτος που η Ελλάδα καλείται να βρει χωρίς δεκανίκια το δρόμο της στις αγορές ομολόγων, σχηματίζεται μια εφιαλτική εικόνα για τα τοκοχρεολύσια, που θα πρέπει να καλυφθούν με δανεισμό και μάλιστα με βιώσιμους όρους. Δηλαδή, με εκδόσεις πολυετών ομολόγων, με πραγματικές αποδόσεις (αφαιρουμένου του πληθωρισμού) χαμηλότερες από το ρυθμό ανάπτυξης.
- Τα χρεολύσια από λήξεις παλαιότερων δανείων το 2014 θα φθάσουν τα 40,6 δις. ευρώ, ενώ τα χρεολύσια από τα τριετή δάνεια του μηχανισμού στήριξης θα ανέλθουν σε 28,6 δις. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες τόκων του δυσθεώρητου χρέους (150% του ΑΕΠ), που θα ξεπεράσουν τις 8 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή θα φθάσουν περίπου σε 20 δις. ευρώ. Το άθροισμα προσεγγίζει τα 90 δις. ευρώ, ή περίπου 40% του ΑΕΠ του 2014! Δηλαδή, ακόμη και αν η χώρα έχει καταφέρει να εξαφανίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού ως τότε, ο λογαριασμός των τοκοχρεολυσίων θα είναι διογκωμένος πέρα από κάθε όριο ανοχής των αγορών.
Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα εμφανισθεί στις αγορές το 2014, αλλά πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το 2012 η Ελλάδα θα έχει να καλύψει χρεολύσια από λήξεις παλαιών δανείων ύψους 40,5 δις. ευρώ, αλλά από το μηχανισμό στήριξης θα λάβει μόνο 24 δις. ευρώ -αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να διαθέσει στις αγορές ομόλογα αξίας τουλάχιστον 35 δις. ευρώ.
Ποιος σοβαρός επενδυτής, όμως, θα δανείσει έστω και ένα ευρώ με τίτλους μεγάλης διάρκειας, σε μια χώρα που το 2014 θα έχει να καλύψει χωρίς την παραμικρή διεθνή στήριξη ένα λογαριασμό τοκοχρεολυσίων, διογκωμένο πέρα από κάθε όριο; Το πιθανότερο είναι, ότι αν δεν αλλάξουν θεαματικά οι όροι δανεισμού από το διεθνή μηχανισμό στήριξης η αγορά ομολόγων θα κρατήσει την Ελλάδα αποκλεισμένη και το 2012, αφού η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών θα είναι αδύνατο να υπερκεραστεί από την όποια πρόοδο μπορεί να έχει επιτευχθεί στην οικονομία στο μεταξύ.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η τιμολόγηση των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (CDS), όπως προκύπτει από στοιχεία των αρχών Σεπτεμβρίου που επεξεργάσθηκαν αναλυτές του Council of Foreign Relations (δείτε το με σχολιασμό εδώ: http://blogs.cfr.org/geographics/2010/09/02/greek-debt-2/), δείχνει ότι για περιόδους δανεισμού από τρία χρόνια και πάνω οι αγορές θεωρούν, ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας από αυτόν που είχε στις 30 Απριλίου ή στις 11 Μαϊου, λίγο πριν και λίγο μετά τη διεθνή συμφωνία δανεισμού. Σε ορίζοντα δεκαετίας, μάλιστα, η πιθανότητα χρεοκοπίας ξεπερνά το 90% και γίνεται σχεδόν… βεβαιότητα (εξ ου και ο τίτλος του σχετικού γραφήματος: «Η ελληνική χρεοκοπία είναι μόνο θέμα χρόνου»).
Στο απλοϊκό ερώτημα κάθε πολίτη, «μα, πώς οι ισχυροί της Ευρώπης και το ΔΝΤ δημιούργησαν ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας που την οδηγεί σε… ραντεβού με την χρεοκοπία», η απάντηση που δίνουν αναλυτές ανάγει το πρόβλημα στη σφαίρα της πολιτικής. Οι δανειστές της χώρας ασφαλώς και αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που δημιούργησαν –και το αντιλαμβάνονταν εξαρχής-, αλλά το… ανοσιούργημα του μνημονίου διαμορφώθηκε υπό την επιρροή πολιτικών παραμέτρων, που εκείνη την εποχή έμοιαζε αδύνατο να παραβλεφθούν.
Το βασικό πρόβλημα, όπως λένε αναλυτές, ήταν ότι η γερμανική κυβέρνηση «στύλωσε τα πόδια» σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των δανείων προς την Ελλάδα, αρνούμενη κατηγορηματικά να αυξηθεί η διάρκειά τους πάνω από τα τρία χρόνια. Η καγκελάριος Μέρκελ έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, ότι η βοήθεια στην Ελλάδα, όπως και το σχήμα στήριξης όλων ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης, θα είχε προσωρινό χαρακτήρα και αυτή η πολιτική σκοπιμότητα φαίνεται ότι διαστρέβλωσε εντελώς την οικονομική λογική του σχήματος διάσωσης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα και διαβεβαιώνει την Αθήνα, ότι εφόσον δείξει «καλή διαγωγή» φέτος, μέσα στο 2011 οι όροι διεθνούς δανεισμού θα αναθεωρηθούν, με μια γενναία επιμήκυνση των δανείων, ώστε το πλάνο να γίνει βιώσιμο. Η αναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού με την τρόικα θα γίνει αμέσως μόλις καταφέρει η κυβέρνηση να ανακοινώσει (με σχετική πιστοποίηση της Eurostat και της τρόικας), ότι πέτυχε το στόχο για το φετινό έλλειμμα, δηλαδή την άνοιξη του επόμενου χρόνου. Αν οι νέοι όροι πείσουν τις αγορές ότι η βόμβα του 2014 αποσυνδέθηκε, θα ανοίξει πραγματικά και ο δρόμος επιστροφής της χώρας στις αγορές…»
(www.sofokleous10.gr)


Διαβάστε περισσότερα: http://www.newsblog.gr/index.php/49244/xreokopia-mixanismos-stirixis#ixzz10pZHSDkU

Ποιος φταιει?

 
Από newsblog | Σεπτεμβρίου 28, 2010 - 12:28 μμ 
 
«Καθημερινά διαβάζω και ακούω απόψεις που με παρατεταμένο το δάκτυλο δείχνουν ως υπεύθυνους της κρίσης αποκλειστικά το κοινοβούλιο, τους θεσμούς και το δημόσιο. Η επίκληση πραγματικών απαράδεκτων καταστάσεων στο δημόσιο και στην πολιτική σκηνή γίνεται συχνά με τρόπο που να επιτρέπει την αποδόμηση του Πολιτικού Κοινοβουλευτικού συστήματος ως τέτοιου. Ανάλογα, ο τρόπος της επίθεσης που εκδηλώνεται ενάντια σε πολιτική και δημόσιο τομέα, όπου καταγράφονται ως υπεύθυνοι είτε σκελετοί που έπεσαν από το ντουλάπι, είτε μόνο χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, συμβάλλει στην απόκρυψη των μέγιστων ευθυνών που έχουν ισχυρά συμφέροντα για την κατάσταση στη χώρα.
2. Το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη ακόμα και ενός «καπιταλισμού της προκοπής». Αγορά, δημόσιος τομέας και τράπεζες δεν συμβάλλουν στην υπέρβαση της κρίσης και στην διασφάλιση μιας πορείας σύγχρονης ανάπτυξης. Η αγορά με την κυριολεκτική έννοια της γλώσσας, ως τόπος εμπορικών ανταλλαγών είναι σαν ένα κερί που κάθε φύσημα ανέμου (νέα μέτρα) μπορεί να το σβήσει. Ενώ η «άλλη αγορά» είναι η παρέα των κρατικοδίαιτων που περιμένει να υφαρπάξει με φτηνούς όρους δημόσια περιουσία και αγαθά, όπως την ΔΕΗ και την Ενέργεια. Οι τράπεζες πλην εξαιρέσεων δρουν ως τοκογλύφοι και τα πιο εύκολα δάνεια που δίνουν είναι αυτά προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου εκείνα με τη σειρά τους να υπηρετούν και να προπαγανδίζουν τα άμεσα συμφέροντα των τραπεζιτών. Είναι δε η στιγμή που πρέπει να ειπωθεί το ποιους δημοσιογράφους και με τι μισθούς απασχολούν οι τράπεζες οι οποίες επιβιώνουν με τις εγγυήσεις και τα δάνεια του ελληνικού δημοσίου. Τέλος το δημόσιο έχει γίνει το λάφυρο των μεγάλων συμφερόντων της διαπλοκής και ένα μικρό δώρο για πολιτικούς που επιβιώνουν με πελατειακές σχέσεις. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πρωτίστως οι μισθωτοί ή το δημόσιο εν γένει με το οποίο υπονοούνται οι εργαζόμενοι σε αυτό και μόνο.
3. Στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες αναφέρονται καθημερινά δεκάδες παραδείγματα -από τη δημόσια ζωή- κατασπατάλησης χρήματος και διευκόλυνσης της καριέρας κάποιων ατόμων. Δεν γίνεται, όμως, καμία αναφορά σε αεριτζίδικα κόλπα που επιτρέπει ο υπάρχον νόμος και προτρέπει τους κατέχοντες το ίδιο το σύστημα. Τα προνόμια των Μέσων και των τραπεζών, καθώς και της λαμογιάς δεν αποτελούν καθόλου αντικείμενο κριτικής. Οι όποιες φορολογικές απαλλαγές αποσιωπώνται ή περνάνε στα ψηλά. Σε πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΕ αποδείχτηκε ότι οι πλούσιοι Έλληνες σε εισόδημα και ιδιοκτησία πληρώνουν τους μισούς φόρους από ότι οι μισθωτοί στην Ελλάδα και, επίσης, τα μισά από ότι οι αντίστοιχες ομάδες πλουσίων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πληρώνουν το 15% όσων δηλώνουν, έναντι 33% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Αυτή η διαφορά, πέρα της φοροδιαφυγής από την μαύρη οικονομία – παραοικονομία, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα εσόδων του ελληνικού δημοσίου. Το έλλειμμα που δημιουργήθηκε, οι κυβερνήσεις της ΝΔ το κάλυψαν με μεγάλο δανεισμό. Δανεισμό που καλούνται να πληρώσουν οι μισθωτοί. Δηλαδή οι έχοντες πληρώσει κανονικά τους φόρους τους. Ή αλλιώς, οι μη έχοντες ευθύνη για τη φοροδιαφυγή και τα ελλείμματα. Και όχι μόνο κλήθηκαν να πληρώσουν τα σπασμένα, αλλά βρέθηκαν δακτυλοδειχτούμενοι ως οι μοναδικοί υπεύθυνοι των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Και όλα αυτά ο πρωθυπουργός της χώρας τα συνόψισε σε μια φράση, ως «δίκαιη πολιτική». Κινούμενοι στην ίδια λογική, μέλη της κυβέρνησης προπαγανδίζουν στο εξωτερικό «την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας που τα δέχεται όλα αυτά αγόγγυστα».
4. Οι έχοντες και κατέχοντες, που την κάνουν από τις υποχρεώσεις τους και οι οποίοι λεηλάτησαν όλα αυτά τα χρόνια το κράτος, έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά προκειμένου οι ίδιοι, μόνοι τους ή σε συνεργασία με κολοσσούς του εξωτερικού, να αγοράσουν φτηνά τα φιλέτα της ελληνικής γης και οικονομίας. Το σύνθημα θα είναι ότι το ελληνικό κράτος είναι μεγάλο. Στην πραγματικότητα όπως δείχνουν και οι τελευταίες στατιστικές σειρές το ελληνικό δημόσιο είναι μικρότερο (κατά 20% μέχρι και 30% , ανάλογα με τις σειρές και τον τρόπο επεξεργασίας τους) από τον μέσο όρο στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Το πρόβλημά του, λοιπόν, δεν είναι ότι είναι μεγάλο, αλλά ότι είναι ασύμμετρο. Μικρό με λίγες χωρητικότητες εκεί που χρειάζεται να διαθέτει ενισχυμένες χωρητικότητες και παρουσία, μεγάλο και ουσιαστικά δυσλειτουργικό σε πεδία που δεν χρειάζονται παραπέρα ανάπτυξη. Επιπλέον, δίπλα σε αυτή την ασυμμετρία, το ελληνικό δημόσιο παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα ως προς την οργάνωση μιας σύγχρονης γραφειοκρατίας. Γραφειοκρατία, δηλαδή, που να ετοιμάζει εναλλακτικές πολιτικές στρατηγικές καθώς και τις αποφάσεις του πολιτικού συστήματος και δει της κυβέρνησης. Γραφειοκρατία, με άλλα λόγια, στην είσοδο του συστήματος και όχι στην διαπεραίωση. Αλλά το σύστημα δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα διάθεση να ενισχύσει αυτή την πλευρά του δημοσίου. Δεν θέλει, με άλλα λόγια την πολιτική με χωρητικότητες και αυτόνομη έναντι άλλων συστημάτων, ιδιαίτερα των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, ελληνικών και μη. Δεν έχουν δε, καμιά πρόθεση να την αφήσουν να ενισχυθεί με ένα ποιοτικά καλύτερο δημόσιο τομέα. Η απάντηση στη σημερινή μιζέρια του δημοσίου δεν είναι η λεηλασία του από ιδιώτες, αλλά η συγκρότηση ενός ποιοτικά ικανότερου δημοσίου.
5. Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για πραγματικά περιστατικά όπου πολιτικοί εμπλέκονται σε μικροπαρανομίες, αλλά και σε μεγάλα σκάνδαλα. Είναι δε σίγουρο, ότι τους σημερινούς κατηγορούμενους θα τους ακολουθήσουν αύριο ως κατηγορούμενοι σημερινοί πολιτικοί. Όμως, όλα αυτά τα πραγματικά περιστατικά φωτίζονται με μεγεθυντικούς φακούς, ώστε να τυφλωνόμαστε και να μην βλέπουμε και άλλες σοβαρές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται από τις τράπεζες (όπως η γνωστή ιστορία του Ν+1 της Τράπεζας της Ελλάδας) μέχρι και συγκροτήματα ενημέρωσης. Μάλιστα, τα τελευταία αφού κάνουν ολομέτωπες επιθέσεις στο ελληνικό δημόσιο δεν μας έχουν ακόμα εξηγήσει πώς και γιατί έχουν τα ίδια τόσο μεγάλα ελλείμματα. Τα ΜΜΕ αναλύουν καθημερινά τις ευθύνες του δημοσίου για την κρίση, αλλά δεν κάνουν κουβέντα για τα (και οικονομικά) χάλια μεγάλου τμήματος του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων.
6. Με όσα ήδη έγραψα, υποστηρίζω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα συνολικά των κυρίαρχων ομάδων σε αυτήν, καθώς και της συμπεριφοράς τμημάτων της κοινωνίας που προσπαθούν να δημιουργήσουν την Κοινωνία της Συνοχής κατά εικόνα και ομοίωση των ελληνικών ελίτ. Ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα, αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, κινδυνεύουμε να έχουμε τέτοιες απώλειες τις οποίες ουδείς θα είναι σε θέση «να τα μαζέψει» στο μέλλον.
7. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση ελλειμμάτων και μάλιστα αποκλειστικά των δημοσιονομικών. Είναι γενικότερη οικονομική-πολιτική κρίση. Είναι κρίση δομών και ανθρώπων. Προσανατολισμών και έλλειψης στρατηγικής. Δεν υπάρχουν στόχοι παρά μόνο όσους μας θέτει η ΕΕ και οι διεθνείς δανειστές. Για μια δεκαετία ο στόχος ήταν η ΟΝΕ και κάποιοι ονειρεύονται σήμερα, να προωθούν την επόμενη δεκαετία νεοφιλελεύθερες αλλαγές με μοχλό τα χρέη (που δεν πληρώνουν εκείνοι που τα δημιούργησαν) και το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο.
8. Η κρίση της Ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μόνο οικονομική κρίση. Είναι ακόμα περισσότερο μια ηθική και πνευματική κρίση. Η χώρα δεν έχει πια ταυτότητα. Βρίσκεται σε μια κατάσταση μεταξύ απελπισίας και αποδοχής των χειρότερων καταστάσεων ως κάτι το μοιραίο. Η αποτυχία των κυρίαρχων ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας και μαζί με αυτές η συνενοχή όσων προσπάθησαν να την βολέψουν στην Κοινωνία της Συνενοχής αποτελούν την κινούμενη άμμο που τείνει να καταπιεί στη διάβα της τα πάντα. Σε αυτές τις συνθήκες πολλοί άνθρωποι δείχνουν αφοπλισμένοι μέσα στην απελπισία τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει είτε σε ανεξέλεγκτες αρνητικές καταστάσεις, είτε στην παθητικοποίηση της κοινωνίας από την οποία θα εξέλθει μόνο μετά από πιθανές εθνικές περιπέτειες. Και αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
9. Είναι καιρός, πλέον, όσοι αντιλαμβάνονται τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, αλλά και τα μακρόχρονα μεγάλα ζητήματα της Ελλάδας, να πάψουν να βάζουν το Εγώ πάνω από τις ανάγκες του τόπου. Να ορίσουν με σαφήνεια εχθρούς και προβλήματα. Να συμβάλλουν σε ένα διάλογο με αρχή και τέλος ώστε να διατυπωθούν οι καινούργιες θέσεις για τις νέες δυνατότητες της χώρας. Να φροντίσουν δε, για τη συλλογική υλοποίησή τους.»
(Άρθρο του Νίκου Κοτζιά στο epirusgate)


Διαβάστε περισσότερα: http://www.newsblog.gr/index.php/49253/%cf%86%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9#ixzz10pXFEfPI

Παραμυθια

Από newsblog | Σεπτεμβρίου 28, 2010 - 12:51 μμ
«Εδώ και πολύ καιρό ακούμε τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα υποστεί αναδιάρθρωση του χρέους της. Παρομοίως σιγοντάρουν οι ευρωκράτες Όλι Ρεν (Κομισιόν) και Ζαν Κλοντ Τρισέ (Ευρωτράπεζα). Για την ελληνική κυβέρνηση το στοίχημα είναι γνωστό. Με όπλο τη συμφωνία του ΔΝΤ για χρονική (σε πρώτη φάση) αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, οι κυβερνητικοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να συναινέσουν παρατείνοντας τον χρόνο διατήρησης του «μηχανισμού στήριξης».
Προς τούτο μάλιστα επιχειρούν κι ένα είδος… εκβιασμού: «Αν δεν συμφωνήσετε, υπάρχει η λύση της αποκλειστικής στήριξης του ΔΝΤ». Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι λένε πως, ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του ΔΝΤ, αυτοί ούτε αναδιάρθρωση επιθυμούν ούτε παράταση του «μηχανισμού». Ποιος όμως λέει αλήθεια ή, έστω, λίγο περισσότερη αλήθεια από τους υπόλοιπους;
1. Η κυβέρνηση από τη μια αρνείται την αναδιάρθρωση, αλλά από την άλλη «ανησυχεί», όπως μας πληροφορεί το χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ναυτεμπορικής, για την «αναμενόμενη “έκρηξη” των χρεολυσίων τη διετία 2014-2015, όταν συμπίπτουν οι λήξεις παλαιών ομολόγων, που κατέχουν οι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και σχεδόν το σύνολο των δανείων από τον μηχανισμό βοήθειας, ύψους 110 δισ. ευρώ».
Τι θα συμβεί τότε; «Το ύψος των χρεολυσίων στη συγκεκριμένη περίοδο φτάνει στα 145 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77,5 δισ. ευρώ, αποτελούν λήξεις παλαιών ομολόγων και τα 67,5 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις από τα δάνεια μέσω του μηχανισμού στήριξης». Σημειωτέον ότι τότε, χωρίς τον «μηχανισμό στήριξης», όλες οι ανάγκες δανεισμού θα καλύπτονται από τις «αγορές», άρα η Ελλάδα – κάτι που μοιάζει απίθανο – θα πρέπει να δανείζεται με 5% περίπου.
Για μια χώρα που σήμερα δανείζεται με 10% έως 16% και βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και την οικονομική καταστροφή των συνήθων φορολογικών αιμοδοτών της, αυτό μοιάζει εντελώς ακατόρθωτο. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον το πώς τότε θα μπορεί, με εκποιημένη «μπιρ παρά» τη δημόσια περιουσία και εξουθενωμένες ή και πτωχευμένες τις μεσαίες και τις χαμηλές κοινωνικές τάξεις, να αντεπεξέλθει σε ένα αδιανόητο δανειακό βάρος, το οποίο θα έχει επιδεινωθεί κατά πολύ την επόμενη τριετία.
Συνεπώς, με πιθανότητες 90% να πτωχεύσει την επόμενη δεκαετία, είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα θα μείνει για πολύ καιρό χωρίς αναδιάρθρωση – και όχι μόνον χρονική…
2. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να διαψεύδουν την αναδιάρθρωση, αλλά, με πρωτοστατούντες τους Γερμανούς, παράλληλα προωθούν πάση δυνάμει τη δυνατότητα ελεγχόμενης χρεοκοπίας – με αναδιάρθρωση του χρέους – για τις χώρες της Ευρωζώνης, υπό την «απειλή» μάλιστα της αποπομπής από το ευρώ.
Την ίδια ώρα επιδιώκουν ένα μόνιμο «Μνημόνιο» μέσα από την ενδυνάμωση και αυτοματοποίηση των ποινών για τους δημοσιονομικά «απείθαρχους» της Ευρώπης. Επ’ αυτού μάλιστα αύριο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν θα παρουσιάσουν τις νέες νομοθετικές προτάσεις, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ε.Ε.
Από την άλλη πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους να επιζητούν την απεμπλοκή τους σε πρώτη ευκαιρία τόσο από τον «μικρό» «μηχανισμό στήριξης» (110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα) όσο και από τον «μεγάλο» (750 δισ. για όσες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίσουν πρόβλημα δανεισμού, εκ των οποίων τα 250 από το ΔΝΤ και τα μισά από τα υπόλοιπα 500 να αποτελούν εγγυήσεις και όχι πραγματικό χρήμα).
3. Οι Αμερικανοί και το ΔΝΤ φαίνεται να επιλέγουν επίσης την οδό της πτώχευσης (ελεγχόμενης πάντα) θέλοντας το συντομότερο δυνατόν όχι μόνο να εξαλείψουν τις ανισορροπίες που απειλούν την παγκόσμια αγορά, αλλά και να βάλουν πόδι το συντομότερο δυνατόν στις προβληματικές περιοχές της Ευρωζώνης και της υπόλοιπης Ευρώπης μέσω του Νομισματικού Ταμείου. Γι’ αυτό έχουν σπεύσει να παράσχουν υποσχέσεις προς την Ελλάδα όχι μόνο για συνέχιση του δανεισμού, αλλά και για χρονική αναδιάρθρωση του χρέους της.
4. Η Ελλάδα, η οποία δεν μπόρεσε να ελέγξει τα χρέη της σε χαμηλότερο επίπεδο ολόκληρη την τελευταία εικοσαετία αλλά και τη δεκαετία του ευρώ, τώρα ισχυρίζεται ότι με τη διόγκωση του δανεισμού της και με απλή μετάθεση της αποπληρωμής μπορεί να «τα καταφέρει». Πώς όμως θα μπορούσε η κυβέρνηση να καταφέρει οτιδήποτε;
● Με εισπράξεις από περικοπές μισθών και συντάξεων που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω»;
● Με εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή, την οποία εν τω μεταξύ αμνηστεύει;
● Με τη λαθρόβια «ανάπτυξη» διά της εκποίησης, η οποία θα εντείνει απλώς την εξάρτηση της οικονομίας της και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό;
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εμμέσως παραδέχονται (Ναυτεμπορική) ότι «η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης οδήγησε στην παροχή μεσοπρόθεσμων δανείων, που επιβαρύνουν τις υποχρεώσεις των προσεχών ετών, ενώ, αν η Ελλάδα δανειζόταν από τις αγορές, με μακροπρόθεσμα (δεκαετή) ομόλογα, θα είχε την ευχέρεια της κατανομής των λήξεων σε βάθος χρόνου».
Ποιος, λοιπόν, λέει περισσότερη αλήθεια σ’ αυτό το ατέλειωτο γαϊτανάκι από μισές αλήθειες και μεγάλα ψέματα; Δυστυχώς κανείς, αφού η αλήθεια κοστίζει ακριβά στην πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να πει στον ελληνικό λαό ότι οι αδιανόητες θυσίες στις οποίες θα υποβληθεί, κυρίως από τούδε και στο εξής, δεν θα έχουν το παραμικρό αντίκρισμα. Ότι ποτέ δεν θα «ανταμειφθεί» γι’ αυτές κι ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετές.
Γι’ αυτό άλλωστε τον καθυβρίζουν με τόση και τέτοια χυδαιότητα. Μπας και πιστέψει ότι αυτός χρεοκόπησε τη χώρα του. Γι’ αυτό στην πλάτη του κυβέρνηση και Ν.Δ. το παίζουν «σωτήρες» και δυνάμει «σωτήρες». Γι’ αυτό έσκασαν μύτη ακόμη και κνώδαλα που του ζητούν να αυτοκαταργηθεί πολιτικά επιζητώντας τη «σωτηρία» του σε κυβερνήσεις «τεχνοκρατών», λεφτάδων και υποχειρίων. Και όλοι τους με το επιχείρημα της «συλλογικής διαφθοράς», όπως πριν από λίγα χρόνια στην Αργεντινή.
Εκεί τους προπαγανδιστές της πλάκας τους πήρε και τους σήκωσε – έστω και μετά την καταστροφή, έστω και με τρόπο μεσοβέζικο και επώδυνο. Εδώ όλα είναι ακόμη ανοιχτά…»
(Του Σταύρου Χριστακόπουλου στο «Ποντίκι»)


Διαβάστε περισσότερα: http://www.newsblog.gr/index.php/49255/%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1#ixzz10pV2Zsra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...