ΑΛΛΟΥ ,ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ

Η Ευρώπη στους δρόμους

«Όχι στη λιτότητα» φωνάζουν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες

 Βέλγιο
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη ενώνουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν την κρίση του δημοσιονομικού χρέους -την ώρα που η Κομισιόν εισηγείται κυρώσεις για τις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες. Ιστορική γενική απεργία και μαζική διαδήλωση στη Μαδρίτη. Συγκεντρώσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Λετονία. Τρίτη ημέρα απεργίας στο δημόσιο τομέα της Σλοβενίας.

Περίπου 100.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν κατακλύσει την Τετάρτη τους δρόμους των Βρυξελλών, εκφράζοντας την οργή τους για τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Την ώρα που η ογκώδης πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη μέσα σε μία «θάλασσα» από σημαίες και με το σύνθημα «όχι στη λιτότητα, προτεραιότητα στην εργασία και την ανάπτυξη», οι βελγικές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «οχύρωσαν» τράπεζες και καταστήματα.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, η οποία οργανώνει την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην «πρωτεύουσα» της ΕΕ -και συγκεκριμένα μετά το 2001 όταν 80.000 πολίτες είχαν διαδηλώσει στο Βέλγιο ζητώντας «μία πιο κοινωνική Ευρώπη».

«Οι εργαζόμενοι είναι σήμερα στους δρόμους στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες: υπάρχει ακόμα καιρός να αλλάξετε κατεύθυνση, να μην επιλέξετε τη λιτότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα καλούν τους ηγέτες να μη βιαστούν να μειώσουν τα ελλείμματα με μέτρα λιτότητας και ζητούν να διοχετευτούν οι δημόσιες δαπάνες σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Τζον Μονκς, επισημαίνει ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία είναι οι νέοι, οι οποίοι σήμερα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες.

Μετά τη διαδήλωση, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ιβ Λετέρμ.

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα


Στην Ελλάδα, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει πολλοί κλάδοι εργαζομένων, με αφορμή την Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Με συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος το απόγευμα της Τετάρτης συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Το πρωί οι συνδικαλιστικές ενώσεις οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γενική απεργία στην Ισπανία

Η ιστορική γενική απεργία στην Ισπανία κορυφώθηκε με συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Μαδρίτης, κόντρα στο πακέτο σκληρών περικοπών που η κυβέρνηση Θαπατέρο υποστηρίζει ότι είναι «απαραίτητες» για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Η πρώτη γενική απεργία των τελευταίων οκτώ ετών χαρακτηρίζεται από αναλυτές δοκιμασία για την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο, αν και δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι μόνο το 9% είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέρος και δεν αναμένεται να διασαλευτούν τα σχέδιά της να επιβάλει τα μέτρα λιτότητας.

Ο Θαπατέρο επέβαλε περικοπές στις κρατικές δαπάνες όταν οι «επενδυτές» τιμώρησαν την Ισπανία εν μέσω της φημολογίας ότι η Μαδρίτη όδευε σε μια «ελληνικού τύπου» κρίση χρέους και δανεισμού που θα δημιουργούσε την ανάγκη για ένα πρόγραμμα «διάσωσης» της οικονομίας της.

Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν διαταραχτεί και υπάρχουν σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα, πάντως στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το μετρό στην Μαδρίτη έχει εκτιμήσει ότι τις ώρες αιχμής το 50% των δρομολογίων θα εκτελείται κανονικά, ενώ στελέχη εταιριών των αερομεταφορών αναμένουν να εκτελεστεί το 20-40% των διεθνών πτήσεων.

Η ισπανική κυβέρνηση κυβέρνηση παρουσιάζει αναλυτικά τον προϋπολογισμό για το 2011 την Πέμπτη.

Απεργίας συνέχεια στη Σλοβενία


Η επ' αόριστον απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα της Σλοβενίας συνεχίζεται για τρίτη ημέρα, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις συνοριακές διαβάσεις με την Κροατία, όπου λόγω της κινητοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων, η αναμονή για τον έλεγχο των διερχόμενων οχημάτων φθάνει και τις εννέα ώρες.

Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με την κυβέρνηση, τα συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αίτημα την αύξηση των μισθών. Ωστόσο, η κυβέρνηση υιοθέτησε το νομοσχέδιο που προβλέπει πάγωμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών τη διετία 2011-2012.

Τη Δευτέρα, όταν άρχισε η επ' αόριστον απεργία, ανακοινώθηκε ότι συμμετέχει το 50% των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, δηλαδή περίπου 180.000 εργαζόμενοι.

Στους δρόμους και οι Πολωνοί


Αρκετές χιλιάδες Πολωνοί εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Βαρσοβία για να ζητήσουν εργασιακή ασφάλεια και να καταδικάσουν τις μειώσεις μισθών, σε μία απεργία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που γίνονται σε όλη την Ευρώπη κατά των μέτρων λιτότητας.

Μέλη του εργατικού σωματείου Αλληλεγγύη και της πανπολωνικής Συμμαχίας Εργατικών Συνδικάτων διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα με το σύνθημα «Όχι στις μειώσεις μισθών. Ναι στην εργασιακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη».

«Θέλουμε μία σταθερή και δίκαιη Πολωνία, όπως την ονειρευτήκαμε το 1980» δήλωσε ο Γιάνους Σνίαντεκ, ηγέτης της Αλληλεγγύης, του συνδικάτου που υπό την ηγεσία του Λεχ Βαλέσα πολέμησε κατά του κομμουνισμού στη δεκαετία του 1980.
Newsroom ΔΟΛ


http://news.in.gr/world/article/?aid=1231061025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...