ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ


Πεντέμισι χρόνια μετά τη γνωστοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ (Μάρτιος 2005) και την τραγική «αυτοκτονία» του Κ. Τσαλικίδη όχι μόνο οι ποινικές έρευνες αλλά και οι διοικητικές κυρώσεις γύρω από το σκάνδαλο που συγκλόνισε την κοινή γνώμη βρίσκονται στο «σημείο μηδέν»
Ετσι ενώ η ποινική δικαιοσύνη δεν κατόρθωσε να εντοπίσει ούτε έναν δράστη ούτε μία παράνομη πράξη, χθες κατέπεσαν και τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών) στη Vodafone (76 εκατ. ευρώ) και στην «Ερικσον Ελλάς Α.Ε.» (7.360.000 ευρώ), καταλογίζοντάς τους ευθύνες για την εκτεταμένη παρακολούθηση από αγνώστους των τηλεφώνων υπουργών, πολιτικών, επιχειρηματιών (και τουλάχιστον 106 πολιτών).
Τα πρόστιμα ακυρώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς εντοπίστηκαν ακυρότητες στη διαδικασία επιβολής τους, κυρίως επειδή οι σχετικές συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ ήταν μυστικές (ενώ το Σύνταγμα επιβάλλει τη φανερή λειτουργία των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας, όπως είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές), με συνακόλουθο να θεωρούνται άκυρες και ανίσχυρες και οι διατάξεις του Κανονισμού της ΑΔΑΕ, που προβλέπουν μόνο «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις.
Το ΣτΕ ακύρωσε δηλαδή τα πρόστιμα για τυπικούς λόγους, που βασίζονται στη νομολογία του Ευρωδικαστηρίου, χωρίς να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και χωρίς θα θίξει την ορθότητα της κρίσης της ΑΔΑΕ. Ωστόσο, με την ακύρωση των προστίμων η υπόθεση ξεκινά και πάλι από την αρχή, καθώς πρέπει να αλλάξει αμέσως ο Κανονισμός της ΑΔΑΕ και να συνέλθει ξανά η ανεξάρτητη Αρχή σε δημόσιες συνεδριάσεις (εκτός εάν θεωρήσει ότι θίγονται ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης κ.λπ., που επιβάλλουν μυστικές συνεδριάσεις), για να κρίνει και πάλι εάν θα επιβεβαιώσει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2007.Με την ακύρωση των διοικητικών κυρώσεων οι εταιρείες μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματα που κατέβαλαν.
Τα λάθη Τόσο η Επιτροπή όσο και ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Χ. Ράμμος, είχαν διαπιστώσει σοβαρότατες συνταγματικές παραβάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, που εξέθεταν και την τότε κυβέρνηση, επειδή δεν ενημερώθηκε αμέσως η ΑΔΑΕ και αφαιρέθηκε το παρείσακτο λογισμικό, με συνέπεια να χαθούν πολύτιμα στοιχεία, ενώ δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες-συνδρομητές για τη βαρύτατη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών τους.
Εντεκα μέλη του ΣτΕ διαφώνησαν με τη θέση ότι το Σύνταγμα ή η νομολογία του Ευρωδικαστηρίου επιβάλλουν δημόσιες συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τρίτων μπορεί να παραβλάψει υπέρτερα δημόσια αγαθά, ότι η ΑΔΑΕ ασχολείται κυρίως με ζητήματα απόρρητων πληροφοριών για τη δημόσια τάξη, ασφάλεια, ιδιωτική ζωή κ.λπ., καθώς και ότι εξομοιώνονται αδικαιολόγητα οι Ανεξάρτητες Αρχές με δικαστήρια.
Ανεξάρτητες Αρχές Απειλή μαζικών προσφυγών
Οι 30σέλιδες αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ ίσως έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς επιβάλλουν τη συνεδρίαση με ανοικτές θύρες, δημόσια, με ελεύθερη παρουσία του κοινού και των ενδιαφερομένων, ιδίως όταν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, πρόστιμα κ.λπ. Η άποψη αυτή που πλειοψήφησε (με 22-11 ψήφους) μπορεί να οδηγήσει σε «μπαράζ» προσφυγών σε βάρος αποφάσεων των Ανεξάρτητων Αρχών (ΕΣΡ, Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ.λπ.) του τελευταίου διμήνου, εφόσον εκδόθηκαν σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις.
Το ΣτΕ έκρινε ότι οι κυρώσεις σε βάρος των διοικουμένων πρέπει να επιβάλλονται σε δημόσιες συνεδριάσεις. Δέχθηκε επίσης ότι αποκλίσεις για «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις μπορούν να προβλεφθούν μόνο με ειδικό νόμο και εφόσον απαιτούνται, για να προστατευθούν η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η εθνική άμυνα, ο ιδιωτικός βίος, τα συμφέροντα ανηλίκων.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=38392969

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...