Ανοίγει πλέον οριστικά ο δρόμος για μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη χθεσινή συμφωνία του Γ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα για την επικαιροποίηση του μνημονίου.
Οι όροι της τρόικας που έγιναν δεκτοί, αναμένεται να φέρουν μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα νέα δεν είναι καλά και στο δημόσιο, καθώς τίθενται ασφυκτικοί περιορισμοί για προσλήψεις ακόμα και στην υγεία, την παιδεία και τα σώματα ασφαλείας.
Όσον αφορά το καυτό θέμα των κλαδικών συμβάσεων, η νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν υπό όρους, που δεν θα έχουν "αναιτιολόγητους περιορισμούς" κάτι που σημαίνει ότι μια επιχείρηση δεν θα μπορεί να μειώνει τους μισθούς χωρίς σοβαρή αιτία. Έτσι οι εργαζόμενοι που δεν θα είναι μέλη κάποιου σωματείου, θα μένουν εντελώς απροστάτευτοι.
Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, αφού αναμένεται πολλές επιχειρήσεις να επικαλεστούν τον κίνδυνο του λουκέτου (επαρκής αιτιολόγηση) για να προχωρήσουν σε περικοπές, με μισθούς κάτω από την κλαδική σύμβαση.
Το επιχείρημα της τρόικας, είναι ότι πρέπει να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλιώς θα κλείσουν και θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Ηλεκτροσόκ στο δημόσιο
Κάθετοι ήταν οι αξιωματούχοι της τρόικας και στο θέμα των προσλήψεων, καθώς η συμφωνία είναι οι μετατάξεις να μετρούν ως προσλήψεις! Αυτό σημαίνει ότι το 5 αποχωρήσεις για μια πρόσληψη δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Έτσι με τα νέα δεδομένα οι εργαζόµενοι των ΔΕΚΟ που θα µεταταγούν σε άλλους φορείς του Δηµοσίου θα υπολογίζονται τόσο ως αποχωρήσεις όσο και ως προσλήψεις στην αναλογία της µιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις που εφαρµόζεται στο Δηµόσιο.
Ο αριθμός των προσλήψεων που θα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση περιορίζεται στις 4.000, δηλαδή στο μισό, ενώ αν υπολογιστούν οι υποχρεωτικές προσλήψεις των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών και της Σχολής Δηµόσιας Διοίκησης, όπως και των δικαστικών, τα περιθώρια περιορίζονται ακόμη περισσότερο.
Η τρόικα δεν δέχθηκε καμία εξαίρεση, ούτε για τα σώματα ασφαλείας, ούτε για την Παιδεία και την Υγεία, καθώς στόχος είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα το αμέσως προσεχές διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου