ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ;

Οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν όχι σε απολύσεις και αναδιάρθρωση του χρέους, φωτογράφισαν όμως επιμήκυνση του Μνημονίου εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές.
Οι Σ.Ντερουζ (Κομισιόν), Π.Τομσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλάνκ (ΕΚΤ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τόνισαν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, απαιτούνται ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές πρόσθεσαν ωστόσο ότι η τρίτη δόση των 9 δις ευρώ είναι εξασφαλισμένη.
Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με τη λήξη του Μνημονίου, σημείωσαν ωστόσο ότι υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή της επιμήκυνσης του χρόνου δανεισμού και της αναχρηματοδότησης του πακέτου των 110 δις ευρώ. "Είμαστε έτοιμοι για αυτές τις εναλλακτικές" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα ξεπληρώσει τα δάνεια.
Tο πρόγραμμα της κυβέρνησης παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας.
«Over staff» χαρακτήρισαν το δημόσιο και επέμειναν στην αναλογία του «πέντε προς ένα» λέγοντας όμως όχι στις απολύσεις αλλά ναι στις εθελούσιες αν και παρέπεμψαν στην κυβέρνηση για τις τελικές αποφάσεις.
Για τις κλαδικές συμβάσεις υποστήριξαν ότι «είναι υπεύθυνες για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας» και τόνισαν ότι απαιτούνται αποφάσεις που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα αποτρέπουν την αυτόματη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Πάντως ο κ. Ντερούζ επέμεινε ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά απ΄ ότι όφελος στην ελληνική οικονομία.
Ήταν έμμεση η αναφορά τους στην 4η δόση του δανείου λέγοντας ότι μέχρι τον Ιανουάριο η Αθήνα θα πρέπει να έχει καταθέσει «γραπτώς και λεπτομερώς» όλα τα σχέδιά της για τις διορθωτικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ, φορολογικό, Υγεία και ιδιωτικοποιήσεις.
Mόνο για την Υγεία, σημείωσαν ότι με χρηστή διαχείριση μπορεί να εξοικονομηθεί έως και το 2% του ΑΕΠ σε πόρους. και εστίασαν: στη σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα μέσω αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη διαιτησία, στην απελευθέρωση των αγορών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις με ταυτόχρονη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Για το τραπεζικό σύστημα, επεσήμαναν με νόημα, φωτογραφίζοντας την Αγροτική, ότι τα ιδρύματα στα οποία συμμετέχει το δημόσιο θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και στη συνέχεια σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους
Ο κ. Τομσεν δήλωσε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι οι μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν, ενώ ο κ. Ντερουζ υποστήριξε πως εάν οι δομικές αλλαγές προχωρήσουν γοργά θα επανέλθει η ανάπτυξη και υπό προϋποθέσεις στα τέλη του 2013 η ελληνική οικονομία θα τρέχει με ρυθμούς της τάξης του 3% του ΑΕΠ.
Σε ερώτηση για την συνεργασία τρόικας – Κυβέρνησης οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν είπαν πως οι συζητήσεις με τους υπουργούς ήταν πάντα ανοικτές και ενημερωτικές και δεν υπήρχαν συγκρούσεις. «Στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε σε συμφωνία», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...