Αριστοτέλειο:Αγωνία στο για το ΕΣΠΑ






Στον “αέρα” η χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ για αγορά νέων μηχανημάτων

Tης Στελίνας Μαργαριτίδου 
makthes.gr
Φιλί ζωής αναμένεται να δώσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το ΕΣΠΑ, στο οποίο πρόκειται να ενταχθεί το έργο αγοράς νέων μηχανημάτων για το πανεπιστήμιο. Πρόκειται για έργο ύψους 13.000.000 ευρώ, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
"Με δεδομένη την περικοπή 30% της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου από τον κρατικό προϋπολογισμό και της μείωσης 50%-70% των κονδυλίων από τις δημόσιες επενδύσεις, με τη μεγάλη καθυστέρηση στα ερευνητικά προγράμματα, αν υπάρξει εμπλοκή και στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τότε πραγματικά η κατάσταση στο Αριστοτέλειο θα είναι τραγική", υποστηρίζει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής.
Το δεύτερο κομμάτι προτάσεων που αφορούν έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ προβλέπει την αγορά κτιρίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικό κέντρο. Η συγκεκριμένη πρόταση, που είχε γίνει από την προηγούμενη πρυτανική αρχή, είχε δημιουργήσει ποικίλα ερωτηματικά, καθώς το ερευνητικό κέντρο του πανεπιστημίου θα μπορούσε να στεγαστεί σε οποιοδήποτε άλλο κτίριο του πανεπιστημίου, όπως στο αγρόκτημα ή ακόμη και στο κτίριο-φάντασμα των 18.000 τ.μ. επί της Αγίου Δημητρίου ή σε κάποιο από τα δεκάδες που έχει το ΑΠΘ στη διάθεσή του από άλλα κληροδοτήματα.
Το ραντεβού της επιτροπής παρακολούθησης έργων ΕΣΠΑ του ΑΠΘ με τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Οικονομικών έχει οριστεί για τις 30 Ιανουαρίου 2011. Πολλοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα νέα από αυτήν τη συνάντηση δεν θα είναι ευχάριστα, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι στρόφιγγες χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που προβλέπονται για την ανώτατη εκπαίδευση.
Κλείνουν εργαστήρια ΤΕΙ

Με σχετική επιστολή του, η οποία έχει ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου 2010 και αριθμό πρωτοκόλλου 163438/Ε5, ο κ. Πανάρετος συστήνει "να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή η διαχείριση των κονδυλίων κυρίως όσων αφορούν τη λειτουργία και τις υποδομές των εργαστηρίων. Έχει παρατηρηθεί σε κάποια ΤΕΙ η ίδρυση και λειτουργία όμοιων εργαστηρίων σε τμήματα ακόμη και της ίδιας σχολής. Είναι προφανές ότι λόγοι εκπαιδευτικοί, επιστημονικοί, αλλά και ορθολογικής διαχείρισης των πόρων επιβάλλουν όπως λειτουργεί ένα εργαστήριο ανά επιστημονικό - εκπαιδευτικό πεδίο και όχι πολλαπλά ίδια, ή όμοια, τα οποία προκαλούν κατακερματισμό των πόρων αλλά και πρόσθετες και αλόγιστες δαπάνες".
Ο κ Πανάρετος συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στα τμήματα των ΤΕΙ που αιτούνται νέα εργαστήρια και προτείνει να εντάσσουν τα αιτήματά τους σε ήδη υφιστάμενα εργαστήρια ή να προτείνουν ένα διευρυμένο εργαστήριο, ώστε οι δαπάνες λειτουργίας, υποδομών και γενικότερα η διαχείριση των πόρων να είναι εξορθολογισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...