greece-salonika.blogspot.com
Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται στα έγγραφα που διέρρευσαν, “εξοργισμένη” με τις δραστηριότητες της Κίνας στο διάστημα. Οι Αμερικανοί, γράφει η Telegraph, απείλησαν μυστικά το Πεκίνο με...
στρατιωτικά αντίμετρα, σε περίπτωση που δεν σταματούσαν τις διαστημικές τους “παρανομίες”.
Το Πεκίνο όμως αγνόησε τις αιτιάσεις της Ουάσινγκτον, και συνέχισε χωρίς δισταγμούς, τις διάφορες δοκιμές στο διάστημα. Τα μυστικά έγγραφα καταδεικνύουν ότι η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, συνέχισε χωρίς διακοπή τις έντονες διαμαρτυρίες προς το Πεκίνο, που επισήμως θεωρείται “στρατηγικός εταίρος” των Αμερικανών. Οι Κινέζοι δικαιολόγησαν τη δράση τους στο διάστημα, κατηγορώντας τους Αμερικανούς ότι έχουν αναπτύξει ένα “επιθετικό” οπλικό σύστημα με ακτίνες λέϊζερ, που έχει τη δυνατότητα να καταστρέφουν τους πυραύλους του εχθρού μέσα στο δικό του εναέριο χώρο.
Η αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Γουίκι Λικς και της Ντέιλι Τέλεγκραφ, καταδεικνύουν τους μεγάλους φόβους των δύο μεγάλων δυνάμεων, Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, για τον στρατιωτικό ανταγωνισμό στο νέο μεγάλο σύνορο, που είναι το διάστημα. Ο νέος αυτός “πόλεμος των άστρων” ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007, όταν οι Κινέζοι κατέρριψαν έναν αμερικανικό μετεωρολογικό δορυφόρο, 700 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, προκαλώντας σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κινέζικο χτύπημα, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες κομμάτια του δορυφόρου να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενέτεινε τους φόβους των Αμερικανών, ότι το Πεκίνο δύναται να προκαλέσει χάος στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταρρίπτοντας στρατιωτικούς και εμπορικούς δορυφόρους.
Τον Φεβρουάριο του 2008, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε “δοκιμαστική” κατάρριψη ενός δικού τους ελαττωματικού δορυφόρου, ώστε να δείξουν στους Κινέζους ότι και οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους στο διάστημα. Οι Αμερικανοί επισήμως τότε ανακοίνωσαν ότι η κατάρριψη του “ελαττωματικού κατασκοπευτικού δορυφόρου ήταν υπόθεση ρουτίνας”.
Ο νέος “πόλεμος των άστρων” -σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις της Wikileaks- ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007, όταν οι Κινέζοι κατέρριψαν έναν αμερικανικό μετεωρολογικό δορυφόρο, 700 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, προκαλώντας σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες.. Ένα μήνα πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επικρίνει έντονα το Πεκίνο, για τις δοκιμαστικές καταρρίψεις δορυφόρων στις οποίες είχαν προχωρήσει οι Κινέζοι
. Η κατάρριψη δορυφόρων από τους Κινέζους προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από πολλές χώρες, αλλά και ενδυνάμωσε τις φωνές που ζητούν την ανασύσταση του προγράμματος “Πόλεμος των Άστρων” του Προέδρου Ρόναλντ Ρέϊγκαν, που διεκόπη άδοξα την δεκαετία του 1980. Το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας απασχολεί έντονα, τόσο την Κίνα όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πεκίνο έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τα σχέδια των Αμερικανών να εγκαταστήσουν αντιπυραυλικά ραντάρ στην Ιαπωνία. Επίσης η ιστοσελίδα Γουίκι Λικς αποκαλύπτει ότι οι Αμερικανοί αναπτύσσουν ένα πανίσχυρο λέϊζερ ώστε να “αντιμετωπίσουν” τη μεγάλη ενίσχυση του στρατού της Κίνας.
Επισήμως το Πεκίνο υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε εχθρό ούτε αντίπαλο, όμως οι Κινέζοι τονίζουν ότι τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα είναι αμυντικά αλλά και επιθετικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούν επισταμένα τις “δραστηριότητες” των Κινέζων στο διάστημα, από την περίοδο της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.
Οι συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι πέρα από τις διακηρύξεις περί στρατηγικών εταίρων και καλών προθέσεων, τα κράτη συνεχίζουν να δρουν με βάσει τα ζωτικά, ή αυτό που θεωρούν ζωτικά τους συμφέροντα, και ότι ο διακρατικός οικονομικός, πολιτικός και στρατιωτικός ανταγωνισμός, συνεχίζεται και σήμερα, σε άλλη πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, με νέες σύγχρονες και τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους.
Δ.Θωμάς greece-salonika.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου