Η Κύπρος αποφεύγει τα παθήματα της Ελλάδας..



Την ώρα που η Αθήνα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, «εκλιπαρώντας» για την καταβολή της έκτης δόσης και με τους δανειστές να....
επιβάλλουν καθεστώς επικυριαρχίας στην ελληνική επικράτεια, η Κύπρος προωθεί την υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία για τη χορήγηση δανείων έως 2,5 δισ. ευρώ.

Το... κακό ελληνικό προηγούμενο με την τρόικα φαίνεται όμως πως, εκτός από τη Λευκωσία, οδηγεί και τη... Ρώμη στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δανεισμού, τη στιγμή που το Πεκίνο μπαίνει στο παιχνίδι, θέτοντας προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρώπης.

Η κυπριακή κυβέρνηση, βλέποντας τις ασφυκτικές συνέπειες που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία το μνημόνιο και τα προγράμματα «διάσωσης» Ε.Ε. και ΕΚΤ, επιχειρεί διά του υπουργού Οικονομικών της να ανοίξει διαύλους χρηματοδότησης με ευνοϊκότερους όρους. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κίκης Καζαμίας -μιλώντας στο ΡΙΚ- ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο καταβάλλουν προσπάθειες, για να εξασφαλίσουν μακροχρόνιο δάνειο από οποιεσδήποτε διαθέσιμες πηγές.

Με τη λογική πως ως δανειολήπτες δεν υπάρχει η πολυτέλεια για την επιλογή αυτών που έχουν πρόθεση να δανείσουν, η Λευκωσία «αδειάζει» ουσιαστικά την Αθήνα, που φέρεται να οδηγήθηκε συντεταγμένα και χωρίς να ρίξει ούτε μία... τουφεκιά στην αγκαλιά ΔΝΤ, Ε.Ε. και Γερμανίας. Απεναντίας, η ελληνική πλευρά αποκαλύφθηκε πως εξέταζε το πρόβλημα του χρέους και πως ο Γ. Παπανδρέου συζητούσε με τον Ντ. Στρος Καν από την εποχή που ο νυν πρωθυπουργός ήταν στην αντιπολίτευση.

Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 η ελληνική πλευρά επέμεινε στον ίδιο μονόδρομο, καθώς τον Ιανουάριο του 2010 φήμες έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο πώλησης ελληνικών ομολόγων σε κινεζικές τράπεζες. Τότε, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα ότι έδωσε εντολή στην Goldman Sachs για πώληση ελληνικών ομολόγων στην Κίνα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει το Reuters. «Τα νούμερα που αναφέρονται δεν ισχύουν», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σημειωτέον πως οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal» ανέφεραν ότι η Ελλάδα στρεφόταν στην Κίνα για πώληση ομολόγων έως 25 δισ. ευρώ, στην προσπάθειά της να αποσοβήσει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις χρέους στην Ε.Ε. Περίπου την ίδια περίοδο, το υπουργείο Οικονομικών -για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους- περιοριζόταν στα μόλις 5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18 δισ., που είχαν προσφερθεί στην πρώτη μεγάλη έκδοση ομολόγων. Τότε, η Ελλάδα παρέμενε ακόμη εκτός ΔΝΤ-Ε.Ε., το μνημόνιο δεν είχε υπογραφεί και τα spreads του 10ετούς ομολόγου δεν ξεπερνούσαν τις 200 μονάδες βάσης. Μέχρι τη στιγμή, που ο (τότε) αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου άρχισε τις δηλώσεις του περί «Τιτανικού», πυροδοτώντας σταδιακά το κερδοσκοπικό παιχνίδι στις διεθνείς αγορές...

Ομως, στα μέσα Ιουλίου 2011 «έσκασε» και η περίφημη υπόθεση των 25 δισ. ευρώ, όταν σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Ιβάν Σαββίδης -βουλευτής της ρωσικής Δούμας- ισχυρίστηκε πως η Μόσχα είχε προσεγγίσει την Αθήνα για τη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου. Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, μιλώντας στον Θανάση Αυγερινό ισχυριζόταν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει στον Γ. Παπανδρέου να συνεισφέρει οικονομικά, αλλά ο έλληνας πολιτικός του μιλούσε για... οικολογικά ζητήματα. Να σημειωθεί πως ο Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε αρνηθεί ότι οποιοσδήποτε του είχε προτείνει οικονομική βοήθεια και για τον λόγο αυτό «αναγκάστηκε» να υπογράψει το μνημόνιο...

Στις αγκάλες του μνημονίου

Οπως και να έχει η κατάσταση (και προπάντων οι διεργασίες, που εξυφαίνονταν στο παρασκήνιο), η ουσία είναι πως η ελληνική πλευρά κατέληξε στις αγκάλες του ΔΝΤ-Ε.Ε. και υπέγραψε το μνημόνιο, οδηγώντας τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία στην τωρινή δεινή θέση.

Διαδρομή, που σταδιακά αποτυπωνόταν στην διακύμανση της διαφοράς επιτοκίου του ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό (spreads). Αρχικά, περνώντας τις 200 μ.β. και στη συνέχεια -με αφορμή σωρεία άστοχων δηλώσεων και ατυχών ενεργειών- τα spreads πέρασαν σταδιακά τις 1.000 και 1.500 μονάδες βάσης, φθάνοντας σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση (της ομάδας eZMarket), η προσέγγιση των 1.500 μ.β. συνοδεύτηκε από έντονες πιέσεις των δανειστών και «αγωνιώδεις» προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους ξένους για την πρόθεσή της να εκπληρώσει τους όρους δανεισμού. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, η εκτίναξη των spreads άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για νέο γύρο έντονων πιέσεων στα ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και εσχάτως της Γαλλίας.

Οικονομικοί παράγοντες σημειώνουν πως, εάν η Κύπρος εξασφαλίσει τελικά τα 2,5 δισ. ευρώ, πιθανόν να αποφύγει το «ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης» και τον σφικτό εναγκαλισμό ΔΝΤ-Ε.Ε.-Γερμανίας.

Επιπλέον, η προσπάθεια της Ρώμης να εξασφαλίσει τη στήριξη του κρατικού fund της Κίνας ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η Αθήνα θα έπρεπε να είχε αναζητήσει εναλλακτικές πηγές δανεισμού και σε κάθε περίπτωση να είχε διαπραγματευτεί με τους δανειστές.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η Κίνα είναι ίσως ο μοναδικός παίκτης στον κόσμο που μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την Ευρώπη, εάν διαθέσει μέρος από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματά της, που φτάνουν στα 3,2 τρισ. δολάρια (!), για να αγοράσει κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών.

Αναμφίβολα, το Πεκίνο δράττεται της αφορμής και επιχειρεί να μπει σφήνα στην Ε.Ε. (ορισμένοι ευρωπαίοι αναλυτές μιλούν ανοιχτά για κινεζικό «δούρειο ίππο»), ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις της κυπριακής και ιταλικής κυβέρνησης δείχνουν στην Αθήνα τι θα μπορούσε να έχει κάνει προκειμένου να αποφύγει τα σημερινά αδιέξοδα...
απο την Κ.Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...