ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΤΑΝ ΤΡΩΣ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ

Ευρω-απογοητευμένοι

ΠΗΓΗ Β.Σιούτη http://greece-salonika.blogspot.com/
Το 2004 οι Ελληνες ήταν οι πιο αισιόδοξοι, με 51% έναντι 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σήμερα βρίσκονται στην απέναντι όχθη..

Μία από τις «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης, που διαπιστώνεται τελευταία, είναι και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει...αρχίσει να κλονίζεται, ενώ δειλά αλλά σταθερά αρχίζουν να καταγράφονται -πρώτη φορά- απόψεις Ελλήνων που αναζητούν τη λύση εκτός ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, καταγράφεται εντυπωσιακή πτώση της δημοτικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα μας, κατά 17 μονάδες, κάτι που επιβεβαιώνεται κι από τις σχετικές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πρόσφατα.

Παρ' ότι οι Ελληνες επί σειρά ετών, στις ίδιες έρευνες καταγράφονταν ως οι πιο ενθουσιώδεις με τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε., τους τελευταίους μήνες η εικόνα αυτή αλλάζει. Οι Ελληνες που χαρακτηρίζουν θετική τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. είναι 44%, ενώ στο προηγούμενο ευρωβαρόμετρο ήταν 61%, και πριν από μερικά χρόνια (2004) ξεπερνούσαν το 70%.
Σε άλλο ερώτημα του ευρωβαρόμετρου, για το εάν οι Ελληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., οι θετικές απαντήσεις παραμένουν σε υψηλό ποσοστό, 61%, αλλά και πάλι καταγράφουν μεγάλη πτώση, κατά δέκα μονάδες, καθώς το προηγούμενο εξάμηνο ήταν 70% και το 2004 ήταν 82%.

Μεγάλη πτώση παρουσιάζει και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Ε.Ε.: Θετικά (ότι την εμπιστεύεται) απαντά το 42% , έναντι του 52% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα (το 2004 ήταν 68%), ενώ αρνητικά απαντά το 56%, έναντι του 38% που ήταν πριν από λίγους μήνες.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα πρόσφατα ευρήματα δημοσκοπήσεων, όπως αυτά της εταιρείας Public Issue (για τον Σκάι) όπου το 46% των Ελλήνων πιστεύει ότι το ευρώ και η ένταξη στην ΟΝΕ έχουν μεγάλη ευθύνη για το χρέος της Ελλάδας, έναντι του 33% που πιστεύει ότι η ευθύνη τους είναι μικρή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά καταγράφεται ένα ποσοστό 22% που ζητά να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή.
Οι εποχές που οι Ελληνες πίστευαν ότι η είσοδος στην ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα θα τους μετατρέψουν σε ισότιμους Ευρωπαίους με σύγκλιση μισθών και βιοτικού επιπέδου, μοιάζει να έχει περάσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο βαρόμετρο, οι Ελληνες, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι καταγράφονται ως οι πιο απαισιόδοξοι λαοί. 
Το 2004, αντίθετα, οι Ελληνες ήταν οι πιο αισιόδοξοι στην Ε.Ε. Στο ερώτημα «εάν πιστεύουν ότι την επόμενη 5ετία η ζωή τους θα βελτιωθεί», απαντούσε θετικά το συντριπτικό 51%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 39%. 
(ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΒΛΑΚΕΣ Η ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΩ.....ΟΥ) 
ΠΗΓΗ Β.Σιούτη http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...